AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stratejik insan kaynaklari yonetimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stratejik insan kaynakları yönetimi nedir?​

Stratejik İKY, İKY uygulamaları ve örgütsel stratejiler arasında etkili uyumu başarmaya çalışan ve rekabet üstünlüğü elde etmede örgüt çalışanlarını stratejik kaynak olarak gören kapsamlı bir yaklaşımdır.

Iyi bir insan kaynakları yöneticisi nasıl olmalıdır?​

İşte başarılı bir İK yönetimi için İK profesyonellerinde olması gereken özellikler:
- Organizasyon becerisi yüksek.
- Stratejik bakış açısına sahip.
- Sağduyulu.
- Birden çok işi yürütebilen.
- Uzlaşmacı
- İletişim yeteneği güçlü
- Denge kurabilen.
- Problem çözme yeteneği olan.

Stratejik insan kaynakları yönetimi ne iş yapar?​

Stratejik insan kaynakları yönetimi ne iş yapar?
Stratejik insan kaynakları yönetimi; şirketlerin insan kaynakları departmanları ile stratejiler, amaçlar ve hedefler arasındaki bağlantıyı ifade eder. Stratejik insan kaynakları yönetimi, işletmelerin rekabet ortamında fark yaratabilmesi, güçlü kalabilmesi için uygulanan metotları ifade eder.

İnsan kaynakları yönetimi ile stratejik insan kaynakları yönetimi arasındaki ilişki nedir?​

İnsan kaynakları yönetimi ile stratejik insan kaynakları yönetimi arasındaki ilişki nedir?
Stratejik insan kaynakları yönetimi ile geleneksel insan kaynakları yönetimi arasındaki en belirgin fark; performans kriteridir. İnsan kaynakları yönetiminde performans bireysel bir gösterge olurken stratejik insan kaynakları yönetiminde ise bu performans ölçütü tüm grubu kapsar.

IKY stratejileri nelerdir?​

İnsan Kaynakları İleri Seviye
- Çalışan Memnuniyeti / Çalışan Bağlılığı
- Performans Yönetimi.
- Takdir ve Ödüllendirme.
- Yetkinlik Modeli Oluşturma.
- Kariyer Yönetimi.
- Eğitim Yönetimi.
- İş Değerleme ve Ücret Yönetimi.

İnsan kaynakları yönetiminin stratejik niteliği nedir?​

Miller’a göre insan kaynakları yönetiminin stratejik niteliği, örgütün yönetim süreçleri ve rekabet üstünlüğünün sağlanmasına yönelik olarak örgüt üst yönetimi tarafından tasarlanan “örgütsel stratejilerin” uygulanmasına ilişkin karar ve davranışları ile ilişkilidir (Chew ve Chong, 1999: 1036).
 
Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), bir organizasyonun insan kaynakları uygulamaları ile stratejileri arasında etkili uyumu sağlamaya çalışarak rekabet üstünlüğü elde etmeyi hedefleyen kapsamlı bir yaklaşımdır. İşletmelerde stratejik İKY, çalışanları sadece bir maliyet unsuru olarak değil, aynı zamanda stratejik birer kaynak olarak görmektedir.

İyi bir İnsan Kaynakları yöneticisi olmak için belirli özelliklere sahip olmak gerekmektedir. Bu özellikler arasında organizasyon becerisi, stratejik bakış açısı, sağduyu, çoklu görevleri yürütebilme yetisi, uzlaşmacı olma, güçlü iletişim yeteneği, dengeyi koruyabilme ve problem çözme becerisi gibi özellikler önemlidir.

Stratejik İKY, şirketlerin insan kaynakları departmanları ile stratejiler, amaçlar ve hedefler arasındaki bağlantıyı kurmayı amaçlar. Bu bağlamda işletmelerin rekabet ortamında fark yaratabilmesi ve güçlü kalabilmesi için çeşitli stratejiler ve uygulamalar geliştirir.

İnsan kaynakları yönetimi ile stratejik İKY arasındaki ilişki, performans kriterlerindeki farklılıklarda görülebilir. Geleneksel İKY'de performans genellikle bireysel olarak değerlendirilirken, stratejik İKY'de performans kriterleri genellikle tüm organizasyonu kapsayacak şekilde belirlenir.

İKY stratejileri arasında çalışan memnuniyeti/çalışan bağlılığı, performans yönetimi, takdir ve ödüllendirme, yetkinlik modeli oluşturma, kariyer yönetimi, eğitim yönetimi, iş değerleme ve ücret yönetimi gibi konular yer alabilir.

İnsan kaynakları yönetiminin stratejik niteliği, organizasyonun yönetim süreçleri ve rekabet üstünlüğünün sağlanmasına yönelik olarak üst yönetim tarafından tasarlanan örgütsel stratejilerin uygulanmasını içerir. Bu, İKY'nin öncelikli hedeflerinden biri olan örgütün amacına ulaşması ve rekabet avantajı elde etmesi için stratejik kararlar alınmasını ifade eder.
 
Geri
Üst