AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stopaj vergisi kim oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stopaj vergisi kim öder?​

Kira stopajı, ticari gayrimenkul (işyeri) amacıyla kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türüdür. Kira stopaj vergisini ödemesi gereken taraf ise kiracıdır.

Stopaj kaç ayda bir ödenir?​

Stopaj vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebiliyor. Gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her sene mart ayında beyan ediliyor. Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi her yılın Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.

Kira stopajı ne kadar oldu?​

Kira stopajı ne kadar oldu?
Kira ödemelerinde stopaj oranı %20 olarak uygulanacaktır.

İş yeri sahibi stopaj öder mi?​

İş yeri sahibi stopaj öder mi?
Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.

Stopaj vergisi ne kadar 2022?​

Bu kapsamda, 23 Aralık 2020 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında iktisap edilen (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanmaya devam edilecektir.

Gelir vergisi stopajı nasıl hesaplanır?​

Stopaj kesintisinin brüt ücret üzerinden hesaplandığını da belirtelim. 2000 TL bedelindeki brüt kira fiyatının %20’si olarak hesaplanan 400 TL, kiracı tarafından stopaj kesintisi olarak vergi idaresine, geriye kalan 1600 TL’lik bedel ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödeniyor.

Gelir vergisi ve stopaj aynı mı?​

Gelir vergisi ve stopaj aynı mı?
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.

Stopaj indirimi uzayacak mı?​

Stopaj indirimi uzayacak mı?
Türk Lirası mevduatları cazip kılmak, birikimlerin Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak amacı ile stopaj indirimlerinde süre 3 ay daha uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile indirim uygulaması, 30 Haziran 2022 tarihine kadar devam edecek.
Mevduat stopaj oranları uzatıldı mı?​
Vergi Sirküleri 94 : TL Mevduat Faizlerindeki Stopaj Oranlarında İndirim Süresi 31 Mart 2022 Tarihine Kadar Uzatıldı (4921 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 16/12/2021 tarih, 31691 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.)
Kira stopaj oranı 2021 Uzatildi mi?​
Bu Kararın 1 inci ve 2 nci maddesi ile 2006/10731 sayılı Kararın geçici 2 inci ve geçici 3 üncü maddesinde yer alan stopaj oranlarının uygulama süreleri 30/9/2021 tarihinden 31/12/2021 tarihine uzatılmıştır.
 
Stopaj vergisi kim öder sorusuna cevap vermek gerekirse, kira stopajı vergisini ödemesi gereken taraf kiracıdır. Kiracı, ticari gayrimenkul (işyeri) amacıyla kiraya verilen alanda brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergiyi ödemekle yükümlüdür.

Stopaj vergisi kaç ayda bir ödenir sorusuna yanıt olarak, Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi her yılın Mart ve Temmuz aylarında ödenir. Her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre, stopaj vergisi iki eşit taksit olarak ödenebilmektedir.

Kira stopajı ne kadar oldu sorusunun yanıtı ise, kira ödemelerinde stopaj oranı genellikle %20 olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, brüt kira bedeli üzerinden %20 oranında stopaj kesintisi yapılır.

İş yeri sahibi stopaj öder mi sorusuna verilecek cevap ise, mal sahibi yani iş yeri sahibi kira stopajı ödemez. Stopaj kesintisi kiracı tarafından yapılır ve gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle yükümlü değildir. Ancak kiracı ile yapılan sözleşmede belirtilen brüt kira bedeli üzerinden %20 oranında stopaj kesintisi yapılır.

Stopaj vergisi ne kadar 2022 sorusuyla ilgili bilgi vermek gerekirse, belirli yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara 2022 yılında %0 oranında stopaj uygulanmaya devam edecektir.

Gelir vergisi stopajı nasıl hesaplanır sorusuna cevap olarak, stopaj kesintisi brüt ücret üzerinden hesaplanır. Örneğin, 2000 TL bedelindeki brüt kira fiyatının %20'si olan 400 TL stopaj kesintisi olarak vergi idaresine, geriye kalan 1600 TL ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödenir.

Gelir vergisi ve stopajın aynı olup olmadığı sorusuna ise, stopaj gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kaynağında kesilmesini ifade ederken, gelir vergisi genellikle gelirin elde edildikten sonra beyan edilip ödenen vergidir.

Son olarak, stopaj indirimi uzayacak mı konusunda, Türk Lirası mevduatları cazip kılmak amacıyla stopaj indirimlerindeki süre 3 ay daha uzatılmıştır. Mevduat stopaj oranlarıyla ilgili indirim süresi de 31 Mart 2022 tarihine kadar uzatılmıştır. Kira stopaj oranıyla ilgili soruda ise, belirli bir tarihe kadar stopaj oranlarının uygulama süresi uzatılmıştır.
 
Geri
Üst