AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stopaj vergisi kac ayda bir odenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stopaj vergisi kaç ayda bir ödenir?​

Stopaj vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebiliyor. Gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her sene mart ayında beyan ediliyor. Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi her yılın Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.

Stopaj vergisi ne kadar 2021?​

Stopaj vergisi ne kadar 2021?
Buna göre, -mükerrer sayılı Resmi Gazete ile yeni bir uzatma kararı yayımlanmaması durumunda- 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla gayrimenkul kiralamalarında uygulanan stopaj oranı ve kurumlar tarafından kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri üzerinden %20 oranında tevkifat …

Stopaj vergisi geri alınır mı?​

Yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin beyan edilen gelir ve kurum üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmesinden sonra kalan kısmın bulunması durumunda vergi mükellefinin isteği ile nakden iadesi yapılabilir. Bu talebin yerine getirilmesi için nakden iade talebinin dilekçe ile yapılması gerekmektedir.

Stopaj iade edilir mi?​

Stopaj iade edilir mi?
Kanuna göre vergi dairesi, beyanname verildikten sonra, dönem içinde ödenen stopajın (peşin verginin) beyanname üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisinden (asıl vergiden) fazla olduğunu gördüğünde, stopaj fazlasını (yani iadesi gereken vergi tutarını) mükellefe bildirmek ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren 1 …
Kira stopaj aylık mı?​
Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi olarak kira stopajı öne çıkar. Bu ödeme 1 yıl içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit üzerinden ödenir.

Ödenen stopaj vergiden düşer mi?​

Ödenen stopaj vergiden düşer mi?
Bir örnekle açıklamamız gerekirse, bir işyerinde çalışan birinin stopajı, kendisi tarafından değil, işvereni tarafından ücretinden kesilerek vergi dairesine yatırılır. Eğer, geliri üzerinden stopaj kesilen kişi daha sonra beyanname verirse, bu durumda stopaj beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilir.
 
Stopaj vergisi genellikle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre ödenir. Özellikle gelir vergisi kapsamında bulunan kira stopaj vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez ödenmektedir. Yani, bir yıl içerisinde mart ve temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödemesi gerçekleştirilir.

Stopaj vergisi 2021 yılında ne kadar olduğu sorusuna dair detaylı bilgi paylaşılmamış, ancak mükerrer sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan yeni bir uzatma kararı olmadığı takdirde, 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla gayrimenkul kiralamalarında uygulanan stopaj oranı ve kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri üzerinden %20 oranında tevkifat uygulanmaktadır.

Stopaj vergisinin geri alınıp alınamayacağı konusunda ise yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin beyan edilen gelir ve kurum üzerinden hesaplanan vergiden fazla olması durumunda vergi mükellefinin isteğiyle nakden iadesi yapılabilir. Bunun için mükellefin nakden iade talebini dilekçe ile vergi dairesine iletmek gerekmektedir.

Kira stopajının aylık mı yoksa yılda kaç defa ödendiği sorusu da yukarıda belirttiğim gibi yılda iki kez, mart ve temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödenmektedir.

Ödenen stopaj verginin, sonradan beyanname verildiğinde gelir vergisinden mahsup edilip edilemeyeceği sorusuna dair ise geliri üzerinden stopaj kesilen kişinin daha sonra beyanname vermesi durumunda, stopaj kesintisi beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilir. Yani, ödenen stopaj vergi beyannamede hesaplanan vergiden düşülebilir.
 
Geri
Üst