AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stopaj kime kesilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.821
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Stopaj kime kesilir?​

Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen tutarda ödenir. Bir kişiye meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz.

Gelir vergisi stopajı ne demek?​

Gelir vergisi stopajı ne demek?
Bir vergi türü olan stopaj, elde edilen kazancın ya da gelirin kaynağından kesilen vergi anlamına gelir. Stopaj; Gelir ve Kurumlar Vergisine tabi bir kazanca ilişkin tutarın, ilgiliye ödenmesi öncesinde kesilen bedeldir.

Stopaj vergisini kim öder?​

Stopaj vergisini kim öder?
Stopaj bedeli ticari kaynaklı iş yerleri ve iş merkezleri tarafından ödenmektedir. Ödeme yapan kişiler, ev sahipleri veya ev kirası olarak yer almaz. Ayın 23. Ile 26 sı arasında ödenmesi gerekmektedir.

Kimler stopaj yapmak zorundadır?​

GVK’nın 94. maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapmak zorunda olan kişi ve kuruluşlardan gerçek kişi durumunda bulunan serbest meslek erbabı ve çiftçiler; ticari, mesleki ve zirai işleriyle ilgili olarak yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorundadırlar.

Gelir vergisi stopajı ne zaman ödenir?​

Gelir vergisi stopajı ne zaman ödenir?
Stopaj vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebiliyor. Gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her sene mart ayında beyan ediliyor. Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi her yılın Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.

Mal sahibi stopaj öder mi?​

Mal sahibi stopaj öder mi?
Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.
Kiralarda stopaj düştü mü?​
KİRA ÖDEMELERİNDE UYGULANACAK STOPAJ ORANI 31.12.2020 TARİHİNE KADAR %20’DEN %10’A İNDİRİLMİŞTİR. 31.07.2020 tarih ve 31202 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kira ödemelerinde vergi kesintisi oranı %20’den %10’a indirilmiştir.
 
Stopaj, ticari kazançlarda belirtilen tutarda ödenen vergidir. Meslek hizmeti karşılığında yapılan ödemelerden stopaj vergisi kesilir ve kesilen miktar karşı tarafa ödenir. Stopaj, gelirin veya kazancın kaynağından kesilen vergidir ve gelir vergisi veya kurumlar vergisine tabi olan kazançlar için uygulanır. Ödeme yapan kişi, ticari işletmeler ve iş merkezleri tarafından yapılan stopaj bedelleri ödenir, ev sahipleri veya ev kiracıları tarafından ödenmez. Stopaj vergisinin ödeme tarihi genellikle ayın 23 ile 26 arasındadır.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesine göre vergi tevkifatı yapmak zorunda olan kişiler arasında, gerçek kişi durumunda bulunan serbest meslek erbabı, çiftçiler, ticari, mesleki ve zirai işlerle uğraşan kişiler yer almaktadır. Bu kişiler, yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmakla yükümlüdür. Gelir vergisi stopajı genellikle yılda iki eşit taksit olarak ödenir ve kira stopaj vergileri genellikle Mart ve Temmuz aylarında ödenir.

Mal sahibi stopaj ödemez, ancak kiracı ile yapılan kira sözleşmesinde bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi yapılacağı belirtilir. Son olarak, kira ödemelerinde uygulanan stopaj oranı 31.12.2020 tarihine kadar %20'den %10'a indirilmiştir. Bu değişiklikle kira ödemelerinde vergi kesintisi oranı düşürülmüştür.
 
Geri
Üst