AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stopaj kesintisi nereden ogrenilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.972
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Stopaj kesintisi nereden öğrenilir?​

e-Devlet Kapısı
- Gelir İdaresi Başkanlığı
- Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj)

Stopaj kesintisi hangi hesaba kaydedilir?​

360 hesaba borç, ilgili ay kesilmesi gereken gelir vergisi kesintisi de 360 hesaba alacak kaydedilmektedir.

Netten stopaj nasil hesaplanir?​

Netten stopaj nasil hesaplanir?
Net Kiradan Brüt Kira ve Stopaj Hesaplaması Brüt kiranın yüzde 20’si hesaplandığı zaman stopaj oranı bulunmuş olacaktır. ÖRNEK: 2000 lira net kira tutarı söz konusu olduğu zaman; Brüt Kira : 2000 / 0,80 = 2500 TL. Kira Stopajı : 2500 * 20 / 100 = 500 TL.

Stopaj Vergisi kim öder?​

Stopaj Vergisi kim öder?
Kira stopajı, ticari gayrimenkul (işyeri) amacıyla kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türüdür. Kira stopaj vergisini ödemesi gereken taraf ise kiracıdır.

Maaşımdan vergi kesintileri nasıl öğrenebilirim?​

Normal bordrolarda yer alan tüm bilgilere ulaşabildiğiniz e- bordrolarda T.C. kimlik numaranız, adınız, soyadınız, SGK sicil numaranız, vergi numaranız ve imzanız bulunmakta. e-bordro üzerinden aldığınız net ve brüt maaş, sigorta prim ödemeniz ve maaşınızdaki kesintileri görebilirsiniz.

Stopaj ödemesi nereye yapılır?​

İster gelir vergisi olsun ister kira stopajı, tüm stopaj türleri vergi dairelerine ödenebilir. Ayrıca şubelere gidip bireysel olarak vergi yatırmanın yanı sıra anlaşmalı bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla da ödemeniz gereken tutarı yatırabilirsiniz.

Stopaj KDV nasıl hesaplanır?​

Stopaj KDV nasıl hesaplanır?
Brüt, yani KDV dahil fiyat hesaplamamız 1180 TL, KDV oranımız %18 olsun. Formülü uyguladığımızda; 1180 / (1 + %18) = 1000 TL sonucuna ulaşırız. Brüt tutarı, stopaj oranını ve KDV oranını girerek hesaplayabilirsiniz. Stopaj tutarı ve KDV tutarı brüt tutar üzerinden hesaplanır.

Maaş kesintisi nereden öğrenilir?​

Maaş kesintisi nereden öğrenilir?
Kimlik No’nuzu ve e-Devlet şifrenizi girin. Sisteme girdikten sonra e-Hizmetlerden ya da arama bölümünden yapacağınız işlemi bulun. e-Bordro sorgulamaları Maliye Bakanlığı hizmetleri arasında yer almaktadır. Ardından hizmetin üzerine tıkladığınızda maaş bordronuzun detaylarını görebileceksiniz.

2021 stopaj oranı nedir?​

i) Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda %5, ii) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %3, iii)1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0.”
 
Stopaj kesintisinin nereden öğrenileceği konusunda doğru bilgiyi vermişsiniz, e-Devlet Kapısı üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı linkine tıklayarak "Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj)" bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

Stopaj kesintisi hangi hesaba kaydedilir sorusuna verdiğiniz cevap da doğrudur. 360 hesaba borç, ilgili ay kesilmesi gereken gelir vergisi kesintisi de 360 hesaba alacak olarak kaydedilir.

Netten stopajın nasıl hesaplanacağı konusunda verdiğiniz bilgi de detaylı ve doğrudur. Brüt kiranın yüzde 20'si hesaplandığında stopaj oranı bulunmuş olacaktır.

Stopaj vergisinin kimin tarafından ödeneceği sorusuna verdiğiniz yanıt doğru olarak kiracı tarafından ödendiğini belirtmişsiniz.

Maaşınızdan yapılacak vergi kesintilerini öğrenmek için e-bordro üzerinden net ve brüt maaşınızı, sigorta prim ödemelerinizi ve diğer maaş kesintilerinizi detaylı bir şekilde görebilirsiniz.

Stopaj ödemesinin nereye yapılacağı sorusuna verdiğiniz bilgi de doğru olarak vergi dairelerine ödeme yapabileceğiniz gibi anlaşmalı bankaların mobil ya da internet bankacılığı hizmetlerinden de yararlanabileceğinizi belirtmişsiniz.

Stopaj KDV hesaplamasının nasıl yapıldığına dair verdiğiniz bilgiler de uygulama örnekleriyle açıklayıcı bir şekilde sunulmuş.

Maaş kesintilerinin nereden öğrenileceği konusunda e-Devlet şifresiyle giriş yapılarak e-Hizmetler veya arama bölümünden maaş bordrosu sorgulaması yapılabilmesi gerektiğini doğru bir şekilde aktarmışsınız.

Son olarak 2021 yılı stopaj oranlarına ilişkin verdiğiniz bilgi de doğru ve günceldir. Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %0 stopaj oranları uygulanmaktadır. Bu bilgilerle stopaj kesintileri ve diğer vergi ödemeleriyle ilgili konularda daha bilinçli adımlar atabilirsiniz. Herhangi başka bir sorunuz varsa memnuniyetle yanıtlarım.
 
Geri
Üst