AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Stoklarin ve maddi duran varliklarin maliyetleri hangi unsurlardan olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stokların ve maddi duran varlıkların maliyetleri hangi unsurlardan oluşur?​

Varlık olarak muhasebeleştirilme koşullarını sağlayan bir maddi duran varlık kalemi, maliyet bedeli ile ölçülür. 16. Bir maddi duran varlık kaleminin maliyeti aşağıdaki unsurları içerir: (a) İndirimler ve ticari iskontolar düşüldükten sonra, ithalat vergileri ve iade edilmeyen alış vergileri dahil, satın alma fiyatı.

Maddi duran varlıkların temel özellikleri nelerdir?​

Değerleme ölçütleri ile, maddi duran varlıkların piyasa değeri, hesaplanmakta ve kira bedeli belirlenmektedir….VUK’nun da yer alan değerleme ölçütleri şu şekildedir:
- Maliyet bedeli,
- Borsa rayici,
- Tasarruf değeri,
- Mukayyet değer,
- İtibari değer,
- Rayiç bedel,
- Emsal bedel ve emsal ücret,
- Vergi değeri, yer almaktadır.

Diğer çeşitli duran varlıklar nelerdir?​

Diğer çeşitli duran varlıklar nelerdir?
Çeşitli nedenlerle işletmede kullanılma ve satış olanaklarını yitiren stoklar ve duran varlıkların izlendiği hesaptır. İşleyişi : Tanımdaki niteliğe dönüşen varlıklar ilgili bulundukları varlık hesaplarından çıkarılarak bu hesaba alınır; elden çıkarıldıklarında ise hesap kapatılır.

Vadesi 1 yıldan uzun süreli olan senetli alacaklar hangi hesap grubunda yer alır?​

Vadesi 1 yıldan uzun süreli olan senetli alacaklar hangi hesap grubunda yer alır?
221 Alacak Senetleri İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan bir yıldan uzun vadeli senetli alacaklarını ifade eder.

Maddi duran varlıkların elde etme maliyetleri nelerdir?​

Bir maddi duran varlık kaleminin maliyeti, muhasebeleştirme tarihindeki peşin fiyatın eşdeğeri tutardır.

Dönen varlıklar ve Duran varlıklar Nelerdir?​

Dönen varlıklar grubunda bir yıl veya daha kısa süre içinde paraya çevrilebilecek değerler yer alır. 2.1.2. Duran Varlıklar: Satılmak amacıyla alınmayan, faaliyet dönemi içinde birden fazla dönem kullanılabilen ve sağladığı yarar birden fazla döneme yayılan varlıklar. 2.2.

297 muhasebe kodu nedir?​

297 muhasebe kodu nedir?
297 DİĞER ÇEŞİTLİ DURAN VARLIKLAR.

299 hesap nedir?​

299 hesap nedir?
299 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-)(MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR, ÖRNEKLİ AÇIKLAMALAR) Diğer duran varlıkların amortismanlarının izlendiği hesaptır. Örnek: Değeri 15 milyar TL olan bir demirbaş 20.11.2004 tarihinde işletme aktifine alınmıştır. Alış bedeli ve KDV aynı gün peşin olarak ödenmiştir.

Vadesi 1 yıldan uzun olan kaynak türü nedir?​

fonlar, “yabancı kaynaklar” dır. Vadesi bir yıla kadar olan krediler, bir yıldan uzun uzun vadeli borçları kapsar. gerektirir. Yabancı kaynak için ödenen faiz vb. maliyetler vergi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmektedir.

320 cari hesap nedir?​

320 No.lu hesap, satıcılar hesabıdır. Bu hesap işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır. Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.

Maddi duran varlıklar hangi hesaplar?​

Maddi duran varlıklar hangi hesaplar?
Maddi Duran Varlıklar Hesapları:
- 250 Arazi ve arsalar.
- 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri.
- 252 Binalar.
- 253 Tesis Makine ve Cihazlar.
- 254 Taşıtlar.
- 255 Demirbaşlar.
- 256 Diğer Maddi Duran Varlırlar.
- 257 Birikmiş Amortismanlar (-)

Maddi duran varlık hesapları nedir?​

Maddi duran varlık hesapları nedir?
Maddi duran varlıklar; işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen ve tahmini yararlanma süresi bir yıldan fazla olan fiziki varlık kalemlerinin ve bunlarla ilgili birikmiş amortismanların izlendiği hesap grubudur.
 
Stokların ve maddi duran varlıkların maliyetleri çeşitli unsurlardan oluşmaktadır. Öncelikle, madde duran varlıkların maliyeti genellikle şu unsurları içerir:

1. Satın alma bedeli: Varlığın edinilmesi için ödenen fiyat, ticari iskontolar ve indirimler düşüldükten sonra hesaplanır.

2. İthalat vergileri: Yurtdışından alınan varlıklar için ödenen ithalat vergileri maliyetin bir parçası olarak kabul edilir.

3. İade edilmeyen alış vergileri: İade edilmeyen alış vergileri de varlıkların maliyetinde yer alır.

Maddi duran varlıkların elde etme maliyetleri ise genellikle o varlığın satın alımında ödenen peşin fiyatın eşdeğeri tutar olarak kabul edilir. Bu da varlığın maliyetinin belirlenmesinde temel bir unsurdur.

Maddi duran varlıkların diğer önemli özellikleri arasında değerleme ölçütleri gelmektedir. Bu ölçütler, varlıkların piyasa değerinin belirlenmesine ve kira bedelinin tespitine yardımcı olur. Maliyet bedeli, borsa rayici, tasarruf değeri, mukayyet değer, itibari değer, rayiç bedel, emsal bedel ve emsal ücret, vergi değeri gibi değerleme ölçütleri maddi duran varlıkların yönetiminde önemli rol oynamaktadır.

Diğer yandan, dönen varlıklar ve duran varlıklar arasındaki farklar da belirgin bir konudur. Dönen varlıklar, bir yıl içinde paraya çevrilebilecek değerlerken, duran varlıklar ise satılmak amacıyla alınmayan, birden fazla dönem kullanılabilen ve yararı birden fazla döneme yayılan varlıklardır.

Bu açıklamalar ışığında, maddi duran varlıkların ve stokların maliyetlerinin ve muhasebeleştirilmesinde dikkate alınan unsurların detaylarına değinildi. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için lütfen sorularınızı belirtmeye devam edin.
 
Geri
Üst