AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stok beyani ile beyan edilerek odenen ve indirim konusu yapilan KDV iade alinabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stok beyanı ile beyan edilerek ödenen ve indirim konusu yapılan KDV iade alınabilir mi?​

Çünkü, söz konusu KDV’nin indirimi, ödenmiş olması koşuluna bağlanmış bulunuyor. Ayrıca, stok beyanı kapsamında beyan edilen emtia nedeniyle ödenen KDV’nin, emtianın iade hakkı tanınan işlemlerde kullanılması durumunda, iadesi de talep edilebiliyor.

Daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin ilavesi ne demek?​

Daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin ilavesi ne demek?
Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV’nin İlavesi bölümüne isminden de anlaşılacağı üzere daha önce indirim konusu yapılan “Zayi Olan, Çalınan, Bağış Konusu Olan, Miadı Dolan vb. malların teslimi esnasında hesaplanan KDV yazılacaktır. Demirbaşlara ait satışlar (Makine teçhizat vb.) 503 kodu ile beyan edilecektir.

Stok affı KDV ne zaman indirilir?​

Stok affına ilişkin beyanname ve envanter listesi en geç 31 Ağustos 2021 tarihine kadar verilecek, tahakkuk edecek KDV’de aynı süre içerisinde ödenecek.

6736 matrah artırımından vazgeçilebilir mi?​

6736 matrah artırımından vazgeçilebilir mi?
Evet, mükelleflerin başvuru süresinin son günü olan 31 Ağustos 2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) vermiş oldukları matrah ve vergi artırımı bildirimlerini iptal ettirmek suretiyle matrah ve vergi artırımlarından kısmen veya tamamen vazgeçmeleri mümkün bulunuyor.

7326 başvuru süresi uzar mı?​

7326 sayılı vergi yapılandırması kanununa ilişkin süre uzatımı gerçekleşti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre başvuru ve ödeme süresi 1 ay uzatıldı. Buna göre başvuru 30.09.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Satiştan iade KDV beyannamede nereye yazılır?​

Satiştan iade KDV beyannamede nereye yazılır?
Mükellef, bu kapsamda sattığı malın alıcı tarafından yurt dışına çıkarılmasına bağlı olarak alıcıya KDV yi geri verdiği ayda beyannamenin “İNDİRİMLER” bölümündeki “Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Bu Dönemde İade Edilen KDV açıklamalı 104 no.lu satıra alıcıya geri verilen KDV tutarı yazılır.

Satış iade işleminde ortaya çıkan KDV hangi hesaba ne şekilde kaydedilir?​

Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
 
Stok beyanı ile beyan edilerek ödenen ve indirim konusu yapılan KDV'nin iade alınıp alınamayacağı konusu oldukça önemlidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, söz konusu KDV'nin iadesi için ödenmiş olması şartı aranmaktadır. Ayrıca stok beyanı kapsamında beyan edilen emtia nedeniyle ödenen KDV'nin, emtiaya ilişkin iade hakkı tanınan işlemlerde kullanılması durumunda iadesi talep edilebilir.

Öte yandan, daha önce indirim konusu yapılan KDV'nin ilavesi konusu da önemlidir. Bu durum, zayi olan, çalınan, bağış konusu olan veya miadı dolan malların teslimi esnasında hesaplanan KDV'nin yazılması gerektiğini ifade etmektedir. Örneğin, demirbaşlara ait satışlar için 503 kodu kullanılarak beyan edilmelidir.

Stok affı KDV'nin ne zaman indirileceği sorusuna gelecek olursak, stok affına ilişkin beyanname ve envanter listesinin en geç 31 Ağustos 2021 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir. Tahakkuk eden KDV de aynı süre içerisinde ödenmelidir.

6736 sayılı matrah artırımından vazgeçilmesi durumu da mümkündür. Mükellefler, başvuru süresinin son günü olan 31 Ağustos 2021 tarihine kadar verdiği matrah ve vergi artırımı bildirimlerini iptal ettirerek vazgeçebilirler.

7326 sayılı vergi yapılandırması kanununa ilişkin başvuru süresinin uzatıldığı bilgisi de önemlidir. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, başvuru ve ödeme süresi 1 ay uzatılmış olup yeni başvuru tarihi 30 Eylül 2021 olarak belirlenmiştir.

Son olarak, satış iadesi işlemlerinde ortaya çıkan KDV'nin muhasebeleştirme işlemine değinmek gerekirse, iade alınacak KDV satırındaki tutarın beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış "İade Alınacak KDV" hesabına borç kaydedilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kaydedilen KDV tutarı, muhasebe kayıtlarında doğru ve eksiksiz bir şekilde yansıtılacaktır.
 
Geri
Üst