AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stepaj yuruyusu hangi durumda ortaya cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Stepaj yürüyüşü hangi durumda ortaya çıkar?​

Stepaj Yürüyüşü: Bu işlev bozukluğu, lomber radikülopati ve nöropati gibi durumlarla ilişkili “düşük ayak” (ayak bileğini kaldıramama) olan kişilerde ortaya çıkar. Bu tür yürüyüşte, ayak parmakları aşağı doğrudur ve kişi ayak parmaklarını yerden kaldıramadığından parmaklarını yerde sürüyerek yürür.

Yürüme bozukluğu nasıl anlaşılır?​

Yürüyüş Bozuklukları Belirtileri Makas Yürüyüşü: Makas yürüyüşünde kişilerin bacakları yürürken birbirine çarpabilir. Her iki bacağın iç tarafa doğru büküldüğünü görebiliriz. Spastik Yürüyüş: Sert ve keskin şekilde yürürler. Yürüme esnasında ayaklarını çektiklerini görürüz.

EGIK yürüme nasil gecer?​

EGIK yürüme nasil gecer?
Düzenli spor ve egzersiz yaparak kurtulmanız mümkündür. Eğer bel ve sırt kaslarınız güçsüzse ters mekik çekerek kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. İş yerinizde çalıştığınız bilgisayar, masa ve sandalyenin düz ve yumarda olmasına dikkat edin. Her zaman dik oturmaya gayret edin.

Stepaj yürüyüş nedir?​

Stepaj yürüyüş nedir?
Stepaj yürüyüşü olarak da bilinen yüksek adım yürüme bozukluğunda bacak yukarıya kaldırılır ve ardından ayaklar parmaklar aşağıya bakarken yere iner. Peroneal kas atrofisi veya peroneal sinir hasarı ve fıtık veya darlık gibi omurilik problemleri, bu tipte yürüyüş bozukluğu nedenleri arasında yer alır.

Makaslama yürüyüşü nedir?​

Makaslama yürüyüş: Spastik felçte adduktor kasların spazmından dolayı her iki bacak yanlara yeterli açılamaz ve hasta bacaklarını birbirine çaprazlayarak yürür.

Doğru bir yürüyüş nasıl olmalı?​

Topuklarından ayak parmaklarına doğru yürü. Sonra, ayağını yuvarlayarak ağırlığını ayağının ön tarafına geçir. Diğer ayağında ise topuğunu kaldır, baş parmağınla ayağını yerden it ve ilk işlemi tekrarla. Yürümek koşmaktan farklıdır. Ayakların asla aynı andan yerden tamamen kalkmamalıdır.

Duruş bozukluğu sporla düzelir mi?​

Duruş bozukluğu sporla düzelir mi?
Duruş bozukluğu özellikle tedavisinde spordan faydalanılır. Spor ile birlikte duruş bozukluğu da önemli ölçüde tedavi edilmektedir. Bundan dolayı duruş bozukluğu yaşanan kişilerde bu tip tedaviler önerilir.

Koksaljik yürüyüş nedir?​

Koksaljik yürüyüş nedir?
Kalça ekleminin ağrılı durumlarından kaynaklanan yürüyüşe Koksaljik (Ağrılı) yürüyüş denir. Koksaljik (Ağrılı) yürüyüşte yürümede ki duruş fazı belirgin olarak kısalmıştır. Kalça ekleminin akut inflamatuar olaylarında, eklem en gevşek olduğu pozisyona yani, fleksiyon, abduksiyon ve eksternal rotasyona getirilir.
 
Stepaj yürüyüşü, genellikle lomber radikülopati ve nöropati gibi durumlarla ilişkili olan bir yürüme bozukluğudur. Bu durumda, bireyin "düşük ayak" sorunu yaşaması yani ayak bileğini kaldıramaması söz konusudur. Stepaj yürüyüşünde, bireyin ayak parmakları aşağı doğru yöneliktir ve dolayısıyla ayak parmaklarını yerden kaldıramadığı için parmaklarını sürterek yürür.

Yürüme bozuklukları farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Makas yürüyüşünde bireyin bacakları birbirine çarpabilir ve her iki bacağın iç tarafa doğru büküldüğü görülebilir. Spastik yürüyüşte ise bireyler sert ve keskin bir şekilde yürürler, ayaklarını çektikleri fark edilir.

Eğik yürüme durumunda ise düzenli spor ve egzersiz yaparak durumu düzeltmek mümkündür. Bel ve sırt kaslarınızı güçlendirmek için ters mekik çekebilir, çalışma ortamınızı düzgün ve doğru ayarlayarak, dik oturma pozisyonuna dikkat edebilirsiniz.

Makaslama yürüyüşü, spastik felç durumunda adduktor kasların spazmından kaynaklanan bir durumdur. Hastanın bacakları yeterince açılamaz ve bacaklarını çaprazlayarak yürür.

Doğru bir yürüyüş, topuklardan ayak parmaklarına doğru adımlar atmayı içerir. Ayağınızı yere koyarken yuvarlayarak ağırlığınızı ayağınızın ön tarafına aktarın ve diğer ayağınızı kaldırırken topuğunuzu yere baskı uygulayarak yürümeye devam edin.

Duruş bozukluğu da spor ve egzersiz ile düzeltilebilir. Spor yaparak duruş bozukluklarınızı düzeltmek mümkündür. Dolayısıyla, bu tip tedaviler duruş bozukluğu yaşayan bireyler için önerilir.

Son olarak, koksaljik yürüyüş, kalça ekleminin ağrılı durumlarından kaynaklanan bir yürüme bozukluğudur. Bu durumda, kalça ekleminin ağrılı olması nedeniyle yürüme sırasında kişinin duruş fazı belirgin olarak kısalmıştır. Kalça ekleminin akut inflamatuar durumlarında, eklem fleksiyon, abduksiyon ve eksternal rotasyona getirilir.
 
Geri
Üst