AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Step motor surucusu neye gore secilir?

Editör

Yeni Üye

Step motor sürücüsü neye göre seçilir?​

Step motor, sürücüsü seçilirken motor etiketi dikkate alınır. Sürücü ve step motorlar mutlaka aynı faz tipinde olmalıdır. Sürücün besleyebildiği amper mutlaka motor etiketini değeri ve üzeri olmalıdır. Burada baz alınacak değer RMS değeridir.

Step motor neden ısınır?​

Steplerin düşük devirde bekleyerek çalışması, beklediği anda devrede olan sargılarında ısınma demektir. sargılarda gereksiz enerjilenmeyi iptal etmek gerek.

Step motor sürücüsü nasıl çalışır?​

Step motor sürücüsü nasıl çalışır?
Sargıları belirli bir sırayla adım adım harekete geçirip, içinden bir akım geçmesine izin verdiğimizde, statoru mıknatıslayacak ve sırasıyla motora itmeye neden olacak olan elektromanyetik itmeler yapacaktır. Oluşan bu her elektromanyetik itmeye step dedir ve step motorların çalışma prensibini oluşturur.

DRV8825 akım ayarı nasıl yapılır?​

DRV8825 akım ayarı nasıl yapılır?
I=Vref/(5 x RSense) Benim kullandığım DRV8825 kartı üzerinde Rsense dirençleri 0.1 ohm olarak ayarlanmıştı. Bu durumda sargı üzerinden geçebilecek maksimum akım Vref/5 x 0.1 işleminin sonucundan 2xVref olarak bulunur. Yani eğer bir sargıdan 1A akım geçmesini istersem Vref gerilimini 0.5V olarak ayarlamam gerekecektir.

Step ve servo motorlar nasıl çalıştırılır?​

Elektrik enerjisi alındığında rotor ve buna bağlı şaft, sabit açısal birimlerde (step-adım) dönmeye başlar. Step motorlar, sürücü ile çalışırlar ve bu sürücüler çok yüksek hızlı anahtarlama özelliğine sahiptir. Bu sürücü, bir encoder veya PLC’den giriş palsları alır. Alınan her giriş palsında, motor bir adım ilerler.

Step motor kontrolü nasıl yapılır?​

Step motor kontrol edilirken step motorun her tam adımda döneceği miktarı bilmeniz gerekmektedir. Step motor üzerinde adım derecesi yazılı değilse el ile döndürülmeli ve adım sayısı sayılmalıdır. Adım sayısını öğrendikten sonra 360°, adım sayısına bölünür ve böylece adım derecesi bulunur.

Step motor nerelerde kullanılır?​

Step motor nerelerde kullanılır?
Step motorların kullanım alanları oldukça geniştir. Bu doğrultuda başlıca kullanım alanları arasında; CNC makineleri, yazıcılar, tıbbi cihazlar, dikiş makineleri, kameralar ve bant sürücüler yer almaktadır.

Step motor sürücüsü seçilirken dikkate alınması gereken bazı önemli faktörler bulunmaktadır. Bunlar şunlardır:

1. **Motor Etiketi**: Step motor sürücüsü seçilirken motor etiketi mutlaka dikkate alınmalıdır. Sürücü ve step motorlar aynı faz tipinde olmalıdır.

2. **Akım Değeri**: Sürücünün besleyebildiği akım değeri, motor etiketinde belirtilen değer ve üzerinde olmalıdır. Bu akım değeri genellikle RMS değeri olarak belirtilir.

3. **Isı Dağılımı**: Step motor sürücüsü seçerken motorun ve sürücünün ısınma durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Isı dağılımının iyi olması ve aşırı ısınmayı önlemek için uygun bir sürücü seçilmelidir.

4. **Çalışma Prensibi**: Step motor sürücüsünün, step motorları adım adım hareket ettirerek çalıştığını bilmek önemlidir. Sürücü, sargıları belirli bir sırayla harekete geçirip elektromanyetik itmelere neden olarak motorun dönmesini sağlar.

5. **Akım Ayarı**: Örneğin DRV8825 gibi sürücülerin akım ayarının doğru şekilde yapılması çok önemlidir. Doğru akım ayarı, motorun verimli bir şekilde çalışmasını sağlar ve aşırı ısınmayı engeller.

Step motor sürücüsü seçerken bu faktörleri dikkate alarak doğru bir seçim yapabilir ve step motorunuzdan en iyi performansı alabilirsiniz.

Geri