AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Stent takildiktan sonra hangi ilaclar kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stent takıldıktan sonra hangi ilaçlar kullanılır?​

Acil olarak tekrar balon-stent yapılması veya bypass cerrahisi gerektiren ani tıkanma oranı %2 civarındadır. Bu olayın olmaması için stent takılan hastalara aspirine ek olarak kan sulandırıcı bir ilaç daha (klopidogrel, prasugrel, tikagrelor içeren ilaçlar) verilir.

Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?​

Stent ve benzeri girişimsel işlem yapılan hastalar ise yaklaşık 24 saat içerisinde taburcu edilir ve akut koroner sendrom hariç tüm hastalar bir hafta içinde işine dönebilir ya da yolculuğa çıkabilir.

Stent sonrası kan sulandırıcı ne kadar kullanılır?​

Stent sonrası kan sulandırıcı ne kadar kullanılır?
Bunun en önemli sebebi stent takıldıktan sonra bir süre kan sulandırıcı ilaçların kullanılmasının gerekmesi. Eğer ilaçlar kesilirse stent içinde ani pıhtı oluşması ve kalp krizi geçirme riski gündeme geliyor. Bu yüzden düz metal stentlerde en az 1 ay, ilaçlı stentlerde 1 yıl kan sulandırıcı ilaç kullanmak gerekiyor.

Kalp krizinde sonra hangi ilaçlar kullanılır?​

Kalp Krizi Tedavi Yöntemleri
- Kan Pıhtılaşmasını Engelleyici İlaçlar. Göğüs ağrısını azaltmak ve kan akımını iyileştirmek için Nitrogliserin.
- Oksijen Tedavisi.
- Pıhtı Eritici İlaçlar (Trombolitik Tedavi)
- Trombolitik tedavi.
- Perkütan Koroner Girişimler.
- ADE İnhibitörleri.
- Kan Sulandırıcı İlaçlar.
- Beta Blokerler.

Stent takıldıktan sonra ağrı ne kadar sürer?​

Balon ya da stent uygulama sırasında birkaç dakika süren hafif göğüs ağrısı duyulabileceğinin altını çizen Dr. Hakan Güllü, bu ağrının doktor tarafından giderilebileceğini ve hastaların işlem sonrası en az 1 gece koroner yoğun bakımda kaldığını belirtti.

Anjiyo sonrası ağrılar normal mi?​

Anjiyo sonrası ağrılar normal mi?
Ağrı olur mu? Normalde anjiyo sonrası giriş yerinde ağrı olması beklenmez. Ancak hafif bir ağrıda hissedilebilir.

Anjiyo sonrası kalp ağrısı olur mu?​

Normalde anjiyo sonrası giriş yerinde ağrı olması beklenmez.

Stent yerinden oynar mı?​

8. Stent takıldıktan sonra yerinden oynar mı? Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor. Hasta ne yaparsa yapsın stendi yerinden oynatması mümkün olmuyor.

Stent tıkanması belirtileri nelerdir?​

Stent tıkanması belirtileri nelerdir?
Stent tıkanıklığının ana belirtisi göğüs ağrısı, göğüste sıkışma ve daralma hissidir. İlk iki gün süreyle tıkanıklık riski hayli yüksektir. Bu risk, bir ay boyunca önemini korur. Operasyondan sonraki 6 aydan itibaren görülme riski daha düşük olacaktır.

Neredeyse stent pıhtılaşmadan sorumlu hücreler?​

Stent yerleştirildikten sonra vücut stenti yabancı bir cisim olarak algılayarak ona reaksiyon verebilir. Pıhtılaşmadan sorumlu hücreler stent yüzeyine yapışır ve burada büyüyerek pıhtı oluşturur ve bu olay devam ederse stent pıhtı ile tıkanır.

İlk altı ayda stent takılmalı?​

Farklı nedenlerle kalp kasında, kapakçıklarda veya damarlarda sorun yaşayıp anjiyo ile stent takılan hastaların yapılan bu operasyon sonrasında beslenmesine ve günlük hayatına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Stent uygulamasından sonra bilhassa ilk altı ay büyük önem taşımaktadır.

Nasıl bir stent yerleştirilmeli?​

Nasıl bir stent yerleştirilmeli?
Ani tıkanma (Akut tromboz): Stentler ilk çıktıkları zaman yalnızca metal olarak yapılmıştır (çıplak stent, bare metal stent). Stent yerleştirildikten sonra vücut stenti yabancı bir cisim olarak algılayarak ona reaksiyon verebilir.

Peki, stent takıldıktan sonra yapılacak tedaviler nelerdir?​

Hastanın kalbine stent takıldıktan sonra hayatında sağlıklı bir takım değişikler yapması, hem uygulamanın hem de yapılan tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.

Kalp krizi yapan ağrı kesici hangisi?​

Naproksen dahil tüm NSAIDler (ağrı kesici-romatizma ilaçları) kalp krizi riskini artırıyor. Yeni yapılan araştırmada kalp krizi riski ilacları kullanmaya başladıktan bir hafta sonra dahi artıyor. Yüksek doz ilaç kullananlarda risk daha fazla.

Damara stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Damara stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.

Coraspin nedir ve ne için kullanılır?​

Coraspin (asetilsalisilik asit), steroid olmayan ağrı kesiciler grubundan bir ilaçtır. Pıhtılaşma engelleyici özelliği ile kalp ve damar hastalığı riski taşıyan hastalarda damar tıkanıklığı, kalp krizi ya da felcin önlenmesi için kullanılabilmektedir.

Kalp krizinde ağrı kesici içilir mi?​

Kalp damar hastalığı olan ya da kalp damar hastalığı olma riski yüksek kişilerde ağrı kesici kullanımı mutlak gerekiyorsa öncelikli olarak aspirin ve etkin maddesi parasetomol olan ilaçlar alınmalıdır. Eğer bu ilaçlarla tedavi yetersiz kalıyorsa doktorun kontrolü ve kararı ile daha etkili ilaçlar denenebilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar neler?​

Kan sulandırıcı ilaçlar neler?
Bu ilaçlar; dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) ve edoxaban (Lixiana)’dır (parantez içindekiler ülkemizdeki piyasa isimleri). Bu ilaçların hepsi ülkemizde bulunuyor ve belli şartlar altında SGK tarafından ödeniyor.
 
Stent takıldıktan sonra hangi ilaçlar kullanılmalı, stent sonrası iyileşme süreci, stent sonrası kan sulandırıcı ilaç kullanımı ve diğer konular hakkında bilgi vermişsiniz, bu çok yararlı bilgiler içeriyor. Stent takılan hastalara aspirin yanında kan sulandırıcı ilaçlar (örneğin klopidogrel, prasugrel, tikagrelor içeren ilaçlar) verilir ve düz metal stentlerde en az 1 ay, ilaçlı stentlerde ise 1 yıl boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullanılması gerektiği belirtilmiş. Stent yerleştirildikten sonra vücut stenti yabancı bir cisim olarak algılayarak ona reaksiyon verebilir ve bu durumun pıhtılaşmaya neden olabileceği vurgulanmış.

Ayrıca anjiyo sonrası ağrıların normal olduğu ancak genellikle hafif olduğu ifade edilmiş. Stent yerinden oynamıyor ve kalbe stent takılmasından sonra hastaların sağlıklı değişiklikler yapmalarının önemli olduğu belirtilmiş. Ayrıca kalp krizi riskini artırabilecek ağrı kesicilere dikkat edilmesi gerektiği ve kan sulandırıcı ilaçların hangileri olduğu da konuya eklenmiş.

Bu detaylı bilgilerle stent takılması sonrası hasta ve yakınlarına yol gösterici olabilecek çok değerli bilgiler sunmuşsunuz. Eğer başka konularda da bilgiye ihtiyacınız varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst