Statin kimlere verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Statin kimlere verilir?​

Statin ilaçlarından yarar görecek kişiler dört grupta toplanıyor: Bilinen kalp damar hastalığı olanlar, diyabetikler, LDL kolesterolü çok yüksek olanlar, kalp damar hastası olmasa da riski yüksek olanlar.

Lipid düşürücü ilaçlar nelerdir?​

Statinler, kandaki kolesterol ve trigliserid denilen yağların (lipidler) düzeyini azaltmak için kullanılan ilaçlardır. Kolesterol düşürücü olarak başka grup ilaçlar da kullanılır. Bunlar arasında fibratlar, safra asidi reçineleri, nikotinik asit ve ezetimib sayılabilir.
Statinler nasıl etki eder?
En güçlü kolesterol düşürücü ilaç grubu olan statinler, “kötü kolesterol” olarak adlandırılan LDL kolesterolunu 0-55 oranında azaltırlar. Ancak trigliseritleri azaltmak ve (“iyi kolesterol”) HDL kolesterolunu yükseltmekte fibratlar veya niasin kadar etkili değillerdir.
Statin hangi yiyeceklerde bulunur?
Bitkisel steroller; Mısırözü yağı, zeytinyağı, soya yağı gibi bitkisel yağlar, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunur.

Statin ilaçları ne işe yarar?​

Kolesterol ilacı olarak kullanılan statinler, yüksek kolesterol değerleri olan kişilerin kan yağlarını düşürmekte ve hastalıkların gelişmesine engel olmaktadır. İlaç türüne ve dozajına bağlı olarak, kötü kolesterolü yani LDL değerini % 30-60 seviyesinde düşürmektedir.

Aile hekimi kolesterol ilacı yazabiliyor mu?​

İlaçların sadece uzman doktorlar tarafından yazımı da en önemli takip sistemi olarak belirlendi. Buna göre kolesterol raporu bulunan hastalara pratisyen hekimlerin dahi yazabildiği ilaçlar sadece kalp damar cerrahisi ve yan dal uzmanı hekimlerce reçetelenebilecek.
Livercol nedir?
LIVERCOL, kanda bulunan, lipid adı verilen yağ maddelerinin kan seviyelerini düzeltmek için kullanılır. Kandaki lipidlerin en fazla bilineni kolesteroldür. Kanda bulunan kolesterolün değişik tipleri vardır. ‘Kötü’ kolesterol (LDL-K) ve ‘iyi’ kolesterol (HDL-K).
Kolesterol ilaçları nasıl etki eder?
Kolesterol nasıl düşer, düşürülür? Kolesterolü düşüren besinler ve doğal yollar…
- 1- Doymuş yağları azaltın.
- 2- Trans yağları ortadan kaldırın.
- 3- Omega 3 bakımından zengin besinler tüketin.
- 4- Çözünür lifi artırın.
- 5- Peynir altı suyu proteini ekleyin.
- 6- Haftada 2 defa mutlaka egzersiz yapın.
- 7- Sigarayı bırakın.
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Kolesterol ilacı kim yazar?
Aile hekimi ilaç rapor yazabilir mi?
Aile hekimleri raporu bulunan ve düzenli kullanılması gereken ilaçları reçete edebilirler. Ancak bunun için uzman doktorun belirlediği rapor süresinin dolmamış olması gerekir. Rapor süresi dolduğu taktirde aile hekimi raporu yazamaz.
 
Geri
Üst