AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Stanford Hapishane Deneyi etik mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.640
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Stanford Hapishane Deneyi etik mı?​

bu deney ethical olmadığı gerekçesi ile ve insan haklarını ihlal ettiği için sürekli eleştirilir, ancak sonuçları etkileyicidir. ayrıca stanford prison experiment olarak da bilinir.

Zimbardo deneyi ne anlatıyor?​

1971 yılında Philip Zimbardo liderliğinde, Stanford Hapishanesi Deneyi adıyla gerçekleştirilen ve sosyal rollerin nasıl oluştuğunu, sosyal yaftaların ve statülerin insanlar üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılan ve oldukça sarsıcı sonuçlarla sonuçlanan deney; 2001 yılında Deney, 2010 yılında The Experiment …

Milgram ın itaat deneyi nedir?​

Milgram ın itaat deneyi nedir?
Milgram deneyi, insanların otorite sahibi bir kişi veya kurumun isteklerine, kendi vicdani değerleriyle çelişmesine rağmen itaat etmeye ne ölçüde istekli olduklarını ölçme amacını güden bir deneyler dizisinin genel adıdır.

Zimbardo nun Hapishane deneyi Nedir?​

Zimbardo nun Hapishane deneyi Nedir?
Stanford hapishane deneyi, mahkûm veya gardiyan olmanın psikolojik etkileriyle ilgili bir incelemeydi. Deney Stanford Üniversitesi’nde psikolog olan Philip Zimbardo liderliğindeki bir grup araştırmacı tarafından 1971’de yapıldı.

Das Experiment kaç dakika?​

2 saatDeney / Süre

The Experiment kaç dakika?​

2 saat 49 dakikaDeney / Süre

Milgram deneyinin ana bulgusu nedir?​

Milgram deneyinin ana bulgusu nedir?

Milgram deneyi neden yapıldı?​

Milgram deneyi neden yapıldı?
Stanley Milgram tarafından yapılan bu deney, insanların otoriteye nasıl boyun eğdiklerini anlamak amacıyla 1961 senesinin Temmuz ayında yapılmıştır. Deneyin kilit noktası, deneklerin şahsi vicdanlarıyla çelişen unsurların varlığına karşı otoriteye nasıl boyun eğdiklerini gösterebilmektir.

Stanford Hapishane deneyi ne kadar sürdü?​

Birçok mahkûm duygusal olarak travma geçirirken gardiyanların üçte biri “gerçek” sadistik eğilim sergilemekten yargılandı. Mahkûmların ikisi daha deneyin başında çıkarılmak zorunda kalındı. Kendisi dahil herkesin rolüne iyice kaptırdığından emin olduktan sonra Zimbardo altıncı günün sonunda deneyi bitirdi.

İtaat deneyi kim yaptı?​

Yale Üniversitesi’nden psikolog Dr. Stanley Milgram tarafından yapılan bu deney, insanların otoriteye nasıl boyun eğdiklerini anlamak amacıyla 1961 senesinin Temmuz ayında yapılmıştır.

The Experiment filmi gerçek mi?​

The Experiment filmi gerçek mi?
‘Deney’ konusunu gerçek hayattan, 1971 yılında yapılan ve ‘Stanford Hapishane Deneyi’ olarak adlan- dırılan gerçek olaydan alıyor. Bu deneyde sıradan insanlar bir süreliğine bir hapisha- nede gardiyan ve mahkum rollerini alarak birlikte yaşamış, bilim adamları da onların davranışlarını gözlemlemiştir1.

Milgram deneyinin amacı nedir?​

Milgram deneyinin amacı nedir?

Stanford Hapishane Deneyi gerçek mi?​

Mahkûmlar ve gardiyanlar çok çabuk bir şekilde rollerine adapte oldular. Deney öngörülen sınırların dışına çıkıp tehlikeli ve psikolojik olarak hasar veren bir duruma geldi. Birçok mahkûm duygusal olarak travma geçirirken gardiyanların üçte biri “gerçek” sadistik eğilim sergilemekten yargılandı.

Stanford Hapishane Deneyi ne kadar sürdü?​

1. Stanford Hapishanesi. Philip Zimbardo, Stanford Üniversitesi’nin Psikoloji Departmanı’nın bodrum katına inşa edilen sahte bir hapishanede, gardiyanlar ve mahkumlar olarak davranmalarını sağlayacak şekilde, 2 hafta sürecek olan deneyi için 24 kişiden oluşan bir grup erkek üniversite öğrencisini deneyinde kullandı.

Zimbardo kim?​

Zimbardo kim?
Philip Zimbardo Kimdir? Tam adı Philip Geroge Zimbardo olan Amerikalı psikolog, 23 Mart 1933’te İtalyan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak New York’ta dünyaya gelmiştir. Zimbardo, çocukluğundan itibaren muhtelif konularda ayrımcılığa maruz kalmış ve bu deneyimlerin sonucunda insanlar üzerindeki merakı kamçılanmıştır.

Stanford Hapishane deneyinin amacı nedir?​

Stanford Hapishane deneyinin amacı nedir?
“İyi insanları kötü bir yere koyarsak ne olur?” sorusundan yola çıkarak 1971 yılında Stanford Hapishane Deneyi’ni hayata geçirdi. Deneyin temel amacı sosyal beklentiler ve etiketlerin davranışlar üzerindeki etkilerini incelemekti.

Das Experiment ne anlatıyor?​

Deney ya da Almanca adıyla Das Experiment, Oliver Hirschbiegel tarafından yönetilen ve Stanford hapishane deneyini konu alan 2001 yapımı Alman filmidir. Alman yazar Mario Giordano’ya ait Philip Zimbardo’nun 1971’de yaptığı Stanford hapishane deneyini anlatan Das Experiment Black Box adlı kitaptan esinlenmiştir.

The Experiment ne anlatıyor?​

2001 tarihli Alman yapımı Deney (Das Experiment) filmine Amerika’nın 2010 yılındaki yorumu diyebileceğimiz bu uyarlama bir psikolojik gerilim denemesi. Filmde, 26 kişi psikolojik bir deney için gardiyan ve tutuklu rolüne bürüneceklerdir. Deneyin devamında olaylar karmaşık bir boyuta ulaşacak ve kontrolden çıkacaktır.
 
Stanford Hapishane Deneyi, etik olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalara neden olan bir deneydir. Deney, 1971 yılında Philip Zimbardo liderliğinde yapılmış ve insanların sosyal roller altında nasıl davrandıklarını incelemeyi amaçlamıştır. Ancak, deney sırasında mahkûmların ve gardiyanların psikolojik ve duygusal olarak zarar gördüğü, insan haklarının ihlal edildiği ve deneyin kontrolden çıktığı eleştirileriyle karşı karşıyadır.

Stanford Hapishane Deneyi, katılımcıları mahkûm ve gardiyan olarak iki gruba ayırarak hapishane ortamını canlandırmıştır. Ancak deney beklenenden daha hızlı bir şekilde kontrolden çıkmış, gardiyanların bazıları sadist eğilimler sergilemiş ve mahkûmlar duygusal travmalar yaşamıştır. Deney, planlandığı gibi ilerlemediği için etik açıdan sorgulanmış ve insan haklarına saygılı olmadığı gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştır.

Zimbardo'nun amacı, insanların sosyal roller altında nasıl değiştiğini anlamaktı ancak deney uygulaması sırasında beklentilerin çok ötesine geçmiş ve kontrolden çıkmıştır. Bu nedenle, Stanford Hapishane Deneyi etik tartışmalara neden olmuş ve araştırmacılar arasında büyük eleştirilere yol açmıştır.

Dolayısıyla, Stanford Hapishane Deneyi'nin sonuçları etkileyici olabilir ancak deneyin insan haklarını ihlal ettiği, katılımcılar üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ve etik sınırları aştığı düşünüldüğünde, genel olarak etik olmadığı düşünülmektedir. Bu deneyin benzerlerinin tekrarlanması veya benimsenmesi durumunda katılımcıların hakları ve refahı daha fazla gözetilmelidir.
 
Geri
Üst