AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Stajyer calisan sayilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Stajyer çalışan sayılır mı?​

Öte yandan bir işverene bağlı olmaksızın kendi adına bağımsız çalışıp kazanç sağlayan kişiler de işçi sayılmazlar. Stajyer Bir işyerinde deneyim kazanmak, yapılan işleri öğrenmek, mesleki bilgilerini geliştirmek için çalışan kişidir. Stajyerin yaptığı iş ücret alma hakkı doğurmaz ve bı yönüyle işçiden ayrılır.

Kimler çırak çalıştırabilir?​

Soru 35- Kimler Çırak Olabilir?
- En Az İlköğretim Okul Mezunu Olan, Şartları Taşıyan Herkes (Yaş Sınırı Kalkmıştır.)
- Bir İşyerinde Çalışıyor Olmak.
- Bünyesi Ve Sağlık Durumu Gireceği Mesleğin Gerektirdiği İşleri Yapmaya Uygun Olduğunu Doktor Raporu İle Belirtmek.
Çırak ve stajyerler işçi olarak kabul edilir mi?​
Yargıtay Kararı İş kanunu kapsamında yer almayan çırak, stajyer ve geçici iş ilişkisi kapsamında çalışan işçiler otuz işçi sayısına dahil edilemez.

Staj ilk işe giriş tarihi sayılır mı?​

Staj ilk işe giriş tarihi sayılır mı?
Staj süreleri emeklilikte hesaba katılıyor mu? Hayır, katılmıyor. Çünkü çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor, sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor.

Stajyer öğrenci kaç saat çalışır?​

Stajyer öğrenci kaç saat çalışır?
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz.

Çıraklar iş kanunu kapsamına girer mi?​

4857 sayılı İş Kanunu 4857 sayılı İş Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili 4857 sayılı yasanın ve 6331 sayılı yasanın ilgili hükümleri hariç, çıraklar hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz.

Kimler çıraklık eğitim sistemine kabul edilmez?​

Ustalık belgesi bulunmayanların veya ustalık belgesi alma hakkına sahip olmayanların “Usta Öğreticilik Kursları”na katılmaları mümkün olmadığından bu gibilerin aldıkları usta öğretici belgeleri çıraklık eğitiminde işlem görmemektedir.
Çırak ne kadar maaş alır?​
Türkiye konumunda kalfa ve çırak olarak çalışan birinin ortalama maaşı ayda ₺2.971.

Çıraklığa nasıl geçilir?​

Çıraklığa nasıl geçilir?
Çıraklık Eğitimine Nasıl Başvurulur?
- İşyerine en yakın Mesleki Eğitim Merkezinden 4 adet çıraklık sözleşmesi temin edilir,
- Sözleşmeler tam olarak doldurulup, ilgililerin imzasından sonra (çırak, velisi ve işveren) firmanın bağlı bulunduğu Oda’ya onaylatılır,

Çıraklar genel olarak neye tabi?​

Çıraklar genel olarak neye tabi?
Çalışanlar çıraklık dönemi için Mesleki Eğitim Kanunu’na tabi olacaktır. Çıraklık döneminden sonra aynı işyerinde çalışamaya devam eden kişiler ise çıraklık dönemimin bitmesi ile 4857 saylı İş Kanunu’na tabi olacaklardır.

Çıraklar genel olarak hangi kanuna tabi tutulur?​

(1) 29/6/2001 tarihli ve 4702 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle bu Kanunun adı “ÇIRAKLIK VE MESLEK EĞİTİMİ KANUNU” iken, “MESLEKİ EĞİTİM KANUNU” olarak değiştirilmiştir.

Ilk işe giriş tarihi önemli mi?​

Emeklilik için ilk sigortalı olduğunuz tarih önemli. Staj sigorta başlangıcı sayılmıyor, çünkü staj döneminde emeklilik için prim yatmıyor. Dolayısıyla ilk işe girdiğiniz tarihten itibaren emeklilik hesabınızı yapacaksınız.
Ilk işe giriş tarihi nasıl öğrenilir?​
Sigorta giriş tarihini e-Devlet kapısı üzerinden sorgulamanız mümkündür. e-Devlet üzerinden sigorta başlangıcınızı görmek için hizmet döküm belgesine bakmanız yeterli oluyor. Bu belgede sigorta işlemlerinize dair tüm ayrıntıları görebilirsiniz.
 
Stajyer çalışanlar işçi statüsünde değerlendirilmezler. Stajyerler, bir işyerinde deneyim kazanmak, işleri öğrenmek ve mesleki bilgilerini geliştirmek amacıyla çalışan kişilerdir. Stajyerlerin yaptığı iş ücret almalarına ve işçi statüsüne girmelerine neden olmaz. Ayrıca, çıraklar da iş kanunu kapsamında ayrı bir statüde değerlendirilirler ve işçi olarak kabul edilmezler.

Çıraklar, stajyerler gibi işçi statüsünde değerlendirilmezler ve iş kanunu kapsamında yer almayan bir grup olarak belirlenmiştir. Çıraklar, stajyerler ve geçici iş ilişkisi kapsamında olan çalışanlar, işverenlerin otuz işçi sayısına dahil edilmesinde dikkate alınmazlar.

Staj süreleri emeklilikte hesaba katılmaz çünkü stajyerlerin çıraklık döneminde ödenen primler emekliliğe yansımaz. Staj döneminde sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödenir.

Stajyer öğrenciler genellikle haftada en fazla 48 saat çalışabilirler ve staj süresi genellikle 30 iş günüdür. Haftada 6 gün ve 48 saatten fazla çalışan stajyer öğrencilerin fazla mesai yapmaları veya gece vardiyasında çalışmaları ek staj günleri olarak kabul edilmez.

Çıraklar genel olarak Mesleki Eğitim Kanunu'na tabi olurlar. Çıraklık döneminden sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişiler ise çıraklık döneminin bitmesiyle 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi hale gelirler.

Çırakların maaşı Türkiye genelinde kalfa ve çırak olarak çalışan bir kişinin ortalama maaşının ayda 2.971 TL olduğu belirtilmektedir.

Emeklilik için ilk sigorta giriş tarihinin önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Staj dönemi emeklilik için prim ödenmediği için staj süresi emeklilik hesabına dahil edilmez. Emeklilik hesabı yapılırken ilk sigorta giriş tarihi dikkate alınmalıdır. Sigorta giriş tarihinizi e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilir ve emeklilik hesaplarınızı buna göre yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst