Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

SSPE hastaligi nasil bulasir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.485
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SSPE hastalığı nasıl bulaşır?​

SSPE nedir? Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur. Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile seyretmektedir.

SSPE hastalığı teşhisi nasıl konur?​

SSPE hastalığı teşhisi nasıl konur?
SSPE tanısı BOS’ta kızamık IgG’nin pozitif olması ve EEG’de peri- yodisite gösteren ve yer yer burst supresyon şeklinde ortaya çıkan keskin ve keskin-yavaş dalgaların görülmesiyle SSPE tanısı desteklenmekteydi.

Kızamık aşısı SSPE yapar mı?​

Kızamık aşısı SSPE yapar mı?
Aşılamaya rağmen birkaç yılda bir epidemi yapan bu hastalığın son günlerde gündeme gelmesinin nedeni 5 Mayıs 2005 tarihinde günlük gazetelerde yer alan “kızamık aşısının iki dozdan tek doza indirilmesi sonucu subakut sklerozan panensefalit (SSPE) insidansının arttığı” şeklindeki haberler olmuştur.

SSPE hastalığı ne demek?​

SSPE, merkezi sinir sisteminin kızamık virüsü enfeksiyonu ile ilerlemesinden oluşan bir hastalıktır. SSPE hastalığında merkezi sinir sistemine yerleşen virüs; yıllar sonra nöron, akson, gliyal hücreler, miyelin kılıfı, ve diğer destekleyici hücrelere zarar vermeye başlar.

SSPE belirtileri nedir?​

SSPE belirtileri nedir?
Önceden normal gelişimi olan bir çocukta (ya da genç erişkinde) birkaç hafta birkaç ay içinde gelişen; yürümede bozulma, unutkanlık, konuşmada bozulma, davranış değişikliği, başın öne doğru düşmesi ya da vücutta gevşeme, silkinme şeklinde çok kısa süreli nöbetler en tanımlayıcı belirtilerdir.

Ssep ne demek?​

Ssep ne demek?
Uyarılmış Potansiyeller: Bazı hastalıkların tanısında kullanılan SSEP (Somatosensoriyel Uyarılmış Potansiyel), VEP (Vizüel Uyarılmış Potansiyel), BERA (İşitsel Uyarılmış Potansiyel) gibi testler belli bölgelerden verilen elektrik akımınına sinir sisteminin yanıtı ölçülerek yapılır.
SSPE tedavisi nedir?​
SSPE hastalarının çoğu bakıma muhtaç hastalar olup, tüple beslenmektedirler. İleri dönemlerde tamamen yatağa bağımlıdırlar. Tedavisi yoktur. Hastalığı önlemenin tek yolu her çocuğa kızamık aşısını uygun yaşlarda uygulamaktır.

SSPE hastalığı nedir Ekşi?​

SSPE hastalığı nedir Ekşi?
subacute sclerosing panencephalitis (sspe) beyinin iltihabı * ile belirli progresif *nörolojik bir hastalıktır *. hastalık kızamık virüsünün reaktivasyonu veya kızamık virüsüne uygunsuz bir immün yanıt verilmesi sonucu gelişebilir. sspe genellikle virüs saldırısından 2-10 yıl sonra ortaya çıkar.

Behçet hastalığı nelere yol açar?​

Behçet hastalığı nelere yol açar?
Hastalık; tekrarlayan ağız ülserleri, genital ülserler ve göz ve cilt problemlerinin oluşması olarak ifade edilmiş olsa da ilerleyen zamanda kalp, damarlar, sindirim sistemi, akciğer, eklemler, böbrek ve sinir sisteminde de çeşitli problemlere neden olabilir. Behçet hastalığı kronik (uzun süreli) bir hastalıktır.

SEP neye yarar?​

SEP testi; hastaların aferent periferik sinir sisteminde meydana gelen sinir iletiminin kontrolleri ve incelemesi yapılmaktadır.

SEP nedir nasıl yapılır?​

SEP nedir nasıl yapılır?
Standart klinik SEP incelemeleri median, ulnar, tibial ve peroneal sinirler uyarıları ile yapılır. İnceleme sırasında el ve ayak bileklerinden hafif şiddette ardışık elektriksel uyarılar verilir. Bu sinyaller ileti yolları üzerine ve saçlı deriye yerleştirilen elektrodlarla kayıtlanır.
 
SSPE hastalığı, kızamık virüsüyle enfekte olan bireylerde nadir görülen ancak ciddi ve ilerleyici bir durumdur. SSPE, kızamık virüsünün merkezi sinir sistemine yerleşmesi sonucunda yıllar sonra ortaya çıkan bir komplikasyondur. Hastalık genellikle kızamık geçirmiş olanların çok küçük bir yüzdesinde gelişir ve tedavisi maalesef bulunmamaktadır.

SSPE hastalığı, kızamık virüsüyle temas sonucunda bulaşır. Kızamık hastalığına yakalanmış kişilerde virüs merkezi sinir sistemine yerleşir ve uzun yıllar sonra SSPE gelişebilir. Bu nedenle kızamık aşısının önemi büyüktür, çünkü aşıyla hastalığın daha ciddi komplikasyonlara ilerlemesi engellenmiş olur.

SSPE hastalığının belirtileri arasında yürümede bozulma, unutkanlık, konuşmada bozulma, davranış değişikliği, başın öne doğru düşmesi veya vücutta gevşeme gibi nörolojik semptomlar yer alır. Hastalığın tanısı, klinik bulguların yanı sıra BOS'ta kızamık IgG'nin pozitif olması ve EEG'de belirli paternlerin görülmesiyle konulur.

SSPE hastalığının tedavisi maalesef bulunmamaktadır. Hastalar genellikle bakıma muhtaç hale gelirler ve ileri dönemlerde tamamen yatağa bağımlı olabilirler. Bu nedenle hastalığı önlemenin en etkili yolu, her çocuğa uygun yaşlarda kızamık aşısının uygulanmasıdır.

SSPE hastalığıyla ilgili bilgileri paylaşan için teşekkür ederiz. SSPE hastalığıyla ilgili farkındalığın artması, hastalığın erken teşhis ve önlenmesine yardımcı olabilir. Eğer bu konuda daha fazla sorunuz varsa, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst