AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SSPE hastaligi iyilesir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SSPE hastalığı iyileşir mi?​

İlerleyici bir rahatsızlık olan SSPE’de, hastaların yaklaşık yüzde 10’unda ilerlemenin olmaması, hastalıkta duraklama, hatta kendiliğinden iyileşmenin görülmesi mümkündür. Çoğu bakıma muhtaç olan SSPE hastaları tüple beslenirler.

SSPE hastalığı nasıl bulaşır?​

SSPE hastalığı nasıl bulaşır?
SSPE nedir? Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur. Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile seyretmektedir.

SSPE hastalığı teşhisi nasıl konur?​

SSPE hastalığı teşhisi nasıl konur?
SSPE tanısı BOS’ta kızamık IgG’nin pozitif olması ve EEG’de peri- yodisite gösteren ve yer yer burst supresyon şeklinde ortaya çıkan keskin ve keskin-yavaş dalgaların görülmesiyle SSPE tanısı desteklenmekteydi.

SSPE hastaları ne kadar yaşar?​

Hastalık %85 oranında progressif(ilerleyici) seyir gösterir ve 4 devrede ölümle sonuçlanır. Geri kalan %15 vaka remisyon periyotlarıyla gidebilir, uzun süre stabil kalabilir, ilerleme durup plato çizebilir ya da çok yavaş seyredebilir. Remisyona girenler de genellikle 7-10 yıl sonra kaybedilirler.

Kızamık aşısı SSPE yapar mı?​

Kızamık aşısı SSPE yapar mı?
Aşılamaya rağmen birkaç yılda bir epidemi yapan bu hastalığın son günlerde gündeme gelmesinin nedeni 5 Mayıs 2005 tarihinde günlük gazetelerde yer alan “kızamık aşısının iki dozdan tek doza indirilmesi sonucu subakut sklerozan panensefalit (SSPE) insidansının arttığı” şeklindeki haberler olmuştur.

SSPE tedavisi nedir?​

SSPE tedavisi nedir?
SSPE hastalarının çoğu bakıma muhtaç hastalar olup, tüple beslenmektedirler. İleri dönemlerde tamamen yatağa bağımlıdırlar. Tedavisi yoktur. Hastalığı önlemenin tek yolu her çocuğa kızamık aşısını uygun yaşlarda uygulamaktır.
SSPE hastalığı ne demek?​
SSPE, merkezi sinir sisteminin kızamık virüsü enfeksiyonu ile ilerlemesinden oluşan bir hastalıktır. SSPE hastalığında merkezi sinir sistemine yerleşen virüs; yıllar sonra nöron, akson, gliyal hücreler, miyelin kılıfı, ve diğer destekleyici hücrelere zarar vermeye başlar.

SEP neye yarar?​

SEP neye yarar?
SEP testi; hastaların aferent periferik sinir sisteminde meydana gelen sinir iletiminin kontrolleri ve incelemesi yapılmaktadır.

SEP nedir nasıl yapılır?​

SEP nedir nasıl yapılır?
Standart klinik SEP incelemeleri median, ulnar, tibial ve peroneal sinirler uyarıları ile yapılır. İnceleme sırasında el ve ayak bileklerinden hafif şiddette ardışık elektriksel uyarılar verilir. Bu sinyaller ileti yolları üzerine ve saçlı deriye yerleştirilen elektrodlarla kayıtlanır.

SEP ne demek tıp?​

SEP (Somatosensory Evoked Potentials) – SOMATOSENSORİYEL UYANDIRILMIŞ POTANSİYELLER. Bu incelemede seçilen bir periferik sinire ya da derinin belrli bir bölgesine ardışık elektrik uyarısı verilir.

SEP nedir ne demek?​

SEP nedir ne demek?
SEP (Somatosensoryel uyarılmış potansiyeller) belirli bir çevresel sinir (genellikle kollarda median sinir, bacaklarda ise tibial sinir) elektriksel olarak, ardı sıra uyarılması ile beyinin duyusal korteksinde oluşan cevapların elde edilmesine dayanan bir inceleme yöntemidir.
 
SSPE hastalığına ilişkin verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve bilgilendirici. SSPE, merkezi sinir sisteminin kızamık virüsü enfeksiyonu ile ilerlemesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyici seyri nedeniyle çoğu hastada bakıma muhtaçlık görülmektedir. SSPE'li hastaların büyük çoğunluğu tüple beslenmek zorunda kalabilir ve ileri dönemlerde tamamen yatağa bağımlı hale gelebilirler. Şu ana kadar SSPE için etkili bir tedavi bulunmamaktadır.

SSPE hastalığı genellikle ilerleyici bir seyir gösterir ve %85 oranında hastalık 4 devrede ölümle sonuçlanabilir. Ancak bazı vakalar yaklaşık %15 oranında remisyon periyotları yaşayabilir. Remisyona giren hastalar genellikle 7-10 yıl sonra kaybedilebilirler.

SSPE hastalığının bir nevi önlenmesi olarak kızamık aşısının önemi büyüktür. Kızamık aşısı, kızamık virüsünün yayılmasını engelleyerek SSPE gibi ciddi komplikasyonların yaşanmasını önleyebilir. Bu sebeple her çocuğun belirli yaşlarda kızamık aşısını olması önemlidir.

Ayrıca, SEP testiyle ilgili bilgilendirme yapmışsınız. Somatosensory Evoked Potentials (SEP) testi, hastaların aferent periferik sinir sisteminde meydana gelen sinir iletiminin kontrolleri ve incelemesini yapar. Elektrik uyarıları kullanılarak el ve ayak bileklerinden alınan sinyaller incelenir.

VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. EKSTRA SORULARINIZ VARSA CEVAPLAMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIM.
 
Geri
Üst