- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
SSK hizmet tespit davalarında zaman aşımı var mi?
Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Hizmet tespit davası belirli bir süre içerisinde açılmadığı takdirde zamanaşımına uğramaktadır. Bu dava için zamanaşımı 5510 Sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiştir. İlgili kanun hükmü uyarınca, “sigortalılığın tespiti istenen yılın sonundan başlayarak beş yıllık” bir süre öngörülmüştür.Prime esas kazancın tespiti davası nedir?
Sigorta primine esas gerçek kazancın tespiti davası, Sigorta Hukuku kapsamında çalışana ait sigorta priminin eksik gösterilmesi durumunda açılan dava türüdür. Gerçek ücret, sigortalı olarak çalışma hayatını sürdüren işçinin kıdemi, yaptığı işin özelliği ve niteliğine göre çalışana ödenmesi gereken ücrettir.Hizmet tespit davası düşer mi?
Hizmet Tespit Davasında Hak Düşürücü Süre Sigortaya işveren tarafından ” hiç bildirilmeyen hizmetler ” için hizmet tespiti davası açma süresi işçinin işten ayrıldığı yılın son gününden itibaren 5 yıldır. Söz konusu süre hak düşürücü süre olup, hakim tarafından re’sen nazara alınacaktır.
Hangi durumlarda hizmet tespit davası açılır?
İşçinin Çalışma sürelerinin işveren tarafından SGK ya bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi durumunda, işçi işÇilik alacakları yÖnünden büyük bir zarara uğrayabilecektir. İşçinin bu durumu Öğrendiği anda sigortasız Çalıştığı süreyi sigortalı hale getirebilmek için aÇabileceği dava hizmet tespit davasıdır.
Sosyal güvenlik hukuku ile ilgili tespit davaları nedir?
-Hizmet tespiti davaları (Kuruma bildirilmeyen sigortalı çalışmaların hükmen tespiti, 5510 sayılı kanunun 86. Maddesinin 9. fıkrasında düzenlenmiştir….İş ve Sosyal Güvenlik Hukukundan Kaynaklanan DavalarTespit davası ne kadar sürer?
Hizmet tespit davalarında hüküm süresi 2 yıl sayılsa da Yargıtay ve İstinaf süreleri de bulunmaktadır. İş mahkemelerinde görülen hizmet tespit davası davanın içeriğine ve ispatların bulunmasına göre farklı zaman alan davalardandır. Ortalama süreleri ise 2 yıl sürmektedir.Tespit davasında tanık dinlenir mi?
Yazılı delille ispat sınırının altında kalan miktar için tanık dinlenebileceği gibi, tespiti istenen miktar sınırı aşsa dahi varlığı iddia edilen çalışmanın öncesine ve sonrasına ait yazılı delil başlangıcı sayılabilecek belgeler bulunuyorsa tanık dinlenmesi mümkündür.