AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ssc hangi mahkemede yargilanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ssç hangi mahkemede yargılanır?​

Çocuk mahkemeleri, esasen asliye ceza mahkemesi tarafından yargılanması gereken suçlar ile ilgili yaş küçüklüğü nedeniyle suça sürüklenen çocuklar hakkında açılan davalara bakmakmakla görevlidir (5395 Sayılı Kanun md. 26/1).

Asliye Ceza Mahkemesi neye bakar?​

10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir (5235 Sayılı Kanun md. 12). 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
1 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​
Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.

Çocuk ağır ceza mahkemesinde kimler yargılanır?​

Çocuk ağır ceza mahkemesinde kimler yargılanır?
2005 yılında yürürlüğe giren “Çocuk Koruma Kanunu” çocuğun tanımını yaparken “Çocuk; daha erken yaşta ergin olsa bile, onsekiz yaşını doldurmamış kişiyi… ifade eder” düzenlemesiyle çocuk ağır ceza mahkemelerinin on sekiz yaşının altındakiler için yargılama yapabileceğini belirtmiştir.

Asliye ceza mahkemesi gitmezsek ne olur?​

Asliye ceza mahkemesi gitmezsek ne olur?
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız. Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.

1 ağır ceza mahkemesinde kimler yargılanır?​

Ağır Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakmakla Görevlidir?
- Yağma (Gasp) suçu (TCK md. 148, 149),
- Kasten adam öldürme suçu (TCK md. 81, 82),
- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK md. 87/4),
- Taksirle ölüme neden olma (TCK md. 85/2),
- İrtikap suçu (TCK md. 250/1 ve 2),
- Zimmet suçu (TCK md. 247),

1 asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?​

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ GÖREVLERİ 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
Kimler çocuk mahkemesinde yargılanır?​
5395 Sayılı Kanun Maddesi uyarınca; Çocukların olduğu mahkemeler, asliye ceza muhakemesi tarafından yargılanması gereken suçlar ile ilgili olarak yaş küçüklüğü nedeniyle suça sürüklenen çocuklar hakkında açılan davalara bakmakla görevli olmaktadır.

Çocuk mahkemelerinde cübbe giyilir mi?​

Çocuk mahkemelerinde cübbe giyilir mi?
Suça karışan çocuklar için özel düzenlemeler olacak ve ‘Çocuk dostu’ mahkemeler kurulacak. Çocuk mahkemelerinde görevli hakim ve savcılar cübbe giymeden görev yapacak. Böylelikle hakim ve savcılar, çocukları ürküten cübbe yerine, günlük giysileriyle duruşmaya çıkacak.
 
Sorunuzda SSC (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) mahkemelerde hangi suçların yargılandığını öğrenmek istiyorsunuz gibi görünüyor. Benzer şekilde asliye ceza mahkemeleri, çocuk ağır ceza mahkemeleri ve ağır ceza mahkemeleri gibi farklı mahkemelerin ne tür davalarla ilgilendiğini anlatan bilgiler paylaşılmış.

Özellikle çocuk mahkemelerinin, asliye ceza mahkemeleri tarafından yargılanması gereken suçlarla ilgili yaş küçüklüğü nedeniyle suça sürüklenen çocuklar hakkındaki davalarla ilgilendiği belirtilmiş. Bu durumda, çocuk mahkemelerinin çocukların haklarını koruyarak adil bir yargılama süreci sağlamak amacıyla özel düzenlemeler içerdiğini ifade edebiliriz.

Aynı şekilde asliye ceza mahkemelerinin 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren davalarla ilgilendiği, ağır ceza mahkemelerinin ise 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren davalarla uğraştığı belirtilmiştir. Bu bilgilerin ışığında, hangi tip suçların hangi mahkemelerde yargılandığını daha net anlayabilirsiniz.

Eğer konuyla ilgili daha fazla bilgi veya detaylı açıklama isterseniz, lütfen belirtin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst