Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sporda ozgulluk nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.834
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sporda özgüllük nedir?​

Özgüllük Prensibi Bu prensipte, vücudun kullanılan tarafının öncelikli olarak geliştiği belirtilir. Bu prensibe göre belirli bir egzersiz veya beceride daha iyiye ulaşabilmek için bu egzersiz ve beceriyi devamlı olarak yapmanız gerekir.

Sporcunun toparlanma hızı nedir?​

Gereğinden uzun yapılan aktif toparlanma sporcuyu yorarken, yüksek şiddette yapılması laktik asit artışının devam etmesine neden olacaktır. Bu nedenle anaerobik eşiğin altında 10 dakika ile 30 dakika arası yapılan aktif toparlanma tercih edilebilir.

Antrenman yükü ne demek?​

Antrenman yükü ne demek?
İç antrenman yükleri, antrenman veya müsabaka sırasında sporcuya uygulanan göreceli biyolojik (hem fizyolojik hem psikolojik) stresörler olarak tanımlanmaktadır. Kalp yükü, kan laktatı, oksijen tüketimi ve algılanan zorluk dereceleri (AZD) gibi ölçüler iç yükü değerlendirmek için sıklıkla kullanılır.

Antrenman yükü izleme yöntemleri nelerdir?​

İÇ YÜK TAKİP YÖNTEMLERİ;
- ALGILANAN ZORLUK DERECESİ
- ANTRENMAN UYARANI (TRIMP)
- PSİKOLOJİK ENVANTERLER.
- OKSİJEN TÜKETİMİ
- BİOKİMYASAL VE HEMATOLOJİK DEĞERLENDİRMELER.

Etkin toparlanma nedir?​

Aktif toparlanma esas olarak fiziksel yorgunluğun metabolik tepkilerini telafi etmeyi amaçlayan fiziksel aktiviteleri içerir. Proaktif toparlanma ise bireysel ihtiyaç ve tercihlere göre özelleştirilmiş faaliyetleri seçerek yüksek düzeyde kendi kaderini tayin etme anlamına gelir.

Aktif toparlanma nedir?​

Aktif toparlanma nedir?
Aktif toparlanma ise hareket halinde meydana gelir; yürümek, hafif ağırlıklarla antrenman yapmak ve düşük tempolu bisiklet sürmek gibi. Bu iki toparlanma çeşidi antrenmanlarınızdan alacağınız getiriler ve kas gelişiminiz için önemlidir çünkü bunlar kas yenilenmesinin farklı aşamalarını amaçlamaktadırlar.

Egzersiz yükü ne demek?​

Antrenman yükü, son yedi gündeki antrenman hacminizin ölçümüdür. Son yedi gündeki egzersiz sonrası aşırı oksijen tüketimi (EPOC) ölçümlerinizin toplamıdır. Gösterge, mevcut yükünüzün düşük mü, yüksek mi, yoksa kondisyon seviyenizi korumak veya geliştirmek için optimum aralıkta mı olduğunu gösterir.

Oscillatory antrenman nedir?​

▶️Sınırlı/küçük bir hareket aralığında hızlı salınımların yapıldığı antrenman metodudur. 📝Salınımlı kasılmalar yüksek hız bileşenini korumak için 1RM’nin %25-55 aralığında hafif yüklerle gerçekleştirilir.

Powerlifting Rpe ne demek?​

Powerlifting Rpe ne demek?
RPE: Rate of perceived exertion, yani hissedilen zorluk seviyesi anlamına gelir. Antrenmanlarda RPE terimini kullanmak, ne kadar yoğun çalıştığımızı ölçmek için verimlidir. RPE sistemi mutlak değil, göreceli olduğu için sporcunun esnekliğini artırır, daha verimli antrenman yapmasına yardımcı olabilir.
 
Sporda özgüllük, vücudun kullanılan tarafının öncelikli olarak geliştiği prensibi ifade eder. Bu prensibe göre belirli bir egzersiz veya beceride daha iyiye ulaşabilmek için o egzersizi veya beceriyi sürekli olarak yapmak gereklidir. Yani sporda özgüllük, sürekli tekrarlar ve odaklı çalışmayla belirli bir alanda ilerleme kaydetmeyi sağlayan bir prensiptir.

Sporcunun toparlanma hızı ise antrenman sonrasındaki toparlanma sürecini ifade eder. Doğru toparlanma stratejileriyle sporcuların performanslarını artırabilir ve sakatlanma riskini azaltabiliriz. Aktif toparlanma, fiziksel yorgunluğun metabolik tepkilerini telafi etmeyi amaçlayan fiziksel aktiviteleri içerir. Proaktif toparlanma ise bireysel ihtiyaç ve tercihlere göre özelleştirilmiş faaliyetleri seçerek yüksek düzeyde kendi kaderini tayin etme anlamına gelir.

Antrenman yükü ise sporcunun antrenman veya müsabaka sırasında uygulanan göreceli biyolojik stresörler olarak tanımlanır. Bu yükler genellikle kalp yükü, kan laktatı, oksijen tüketimi ve algılanan zorluk dereceleri gibi ölçülerle değerlendirilir. Antrenman yükü izleme yöntemleri arasında algılanan zorluk derecesi, antrenman uyarını (TRIMP), psikolojik envanterler, oksijen tüketimi, biyokimyasal ve hematolojik değerlendirmeler bulunmaktadır.

Egzersiz yükü ise son yedi gündeki antrenman hacminin ölçümünü ifade eder. Bu yük, son yedi gündeki egzersizler sonrası aşırı oksijen tüketiminin toplamını gösterir ve antrenmanın yoğunluğunu, sürekliliğini ve etkisini ölçmek için kullanılır. Oscillatory antrenman ise sınırlı bir hareket aralığında hızlı salınımların yapıldığı bir antrenman metodudur ve kas gelişimini desteklemeye yöneliktir.

Son olarak, Powerlifting RPE kavramı "Rate of Perceived Exertion" yani hissedilen zorluk seviyesi anlamına gelir. RPE, antrenman sırasında sporcunun ne kadar yoğun çalıştığını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu sistem sporcunun algısına dayalı olduğu için sporcuya esneklik sağlar ve daha verimli antrenman yapılmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst