AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sporda neden sut urunleri tuketilmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sporda neden süt ürünleri tüketilmez?​

Bazı kişilerde laktoz intoleransı bulunur. Vücudunda laktaz enzimi üretilmediği veya az miktarda üretildiği için laktoz içeren ürünleri sindiremezler ve bu sebeple süt ürünleri tüketimini kısıtlamaya giderler. Bu sporcular yarış dönemi öncesi süt ürünlerini kesebilirler.

Süt kas yapımına engel mi?​

Egzersiz yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Hangi protein tozu daha etkili?
Çünkü whey proteinler etkisini kazein gibi diğer protein tozlarına göre çok daha hızlı göstermektedir. Özellikle spordan hemen sonra kasları daha hızlı onarmak için whey protein kullanımı daha uygun görülmektedir.
Süt tozu veya yağlı taze süt?
Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulmasıyla elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür. Süt tozunun en büyük avantajı yüksek miktarlarda süt tozu, aynı miktardaki sütten daha hafif geldiği ve daha rahat muhafaza edildiği için taşıma ve saklama açısından süte göre daha elverişli olmasının yanında bir de ucuzdur.

Hangi yöntemlerle süt tozu elde edilir?​

Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getirilerek süt tozu elde edilir. Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir. Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez.

Ne kadar yağlı süt tozu var?​

FAO ve WHO standartlarına göre süt tozları 3 sınıfa ayrılmıştır : 1 Tam yağlı süt tozu : Yağ : en az % 26 Su : en çok % 5 2 Az yağlı süt tozu : Yağ : % 1.5-26 Su : en çok % 5 3 Yağsız süt tozu : Yağ : en çok % 1.5 Su : en çok % 5
Peki, süt tozu nasıl tüketilir?
Süt tozuna 1 e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebilir. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih edilmektedir. Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih edilir.
 
Geri
Üst