- Konu Yazar
Sporda ergojenik yardımcılar nelerdir ve görevleri nedir?
Spor terimi olarak ergojenik yardım; performans kapasitesini, çalışma verimini arttıran, egzersizlerden sonra kolay toparlanmayı veya zorlu antrenmanlara kolay adapte olmayı sağlayan uygulama ya da tekniklerdir.Beslenmeye bağlı ergojenik yardım maddeleri nelerdir?
2) Besinsel ergojenik yardımcılar: Performansı arttırma amacı ile kullanılan maddelerdir. Karbonhidratlar, proteinler, aminoasitler, bitkisel kaynaklı ürünler, kreatin, kafein, su ve vitaminler gibi besinsel içerikli maddeler bu gruba girer.Ergojenik madde nedir?
Ergojenik madde nedir?Ergojenik destekler, iş üretmeye veya iş yapmaya yardım eden maddeler veya yöntemler olarak açıklanabilirler. Bunlar genellikle, günlük beslenme ile doğal olarak alınan besin ögelerinin sıvı, toz, jel ya da tablet formları şeklindedirler.
Ergojenik ilaç nedir?
Ergojenik ilaç nedir?Hastalığı geçirmek amacıyla kullanılan ilaçların yanı sıra sporcular tarafından performansı arttırmak amacıyla kullanılılan maddelerdir. Hap, toz ve sıvı şeklinde bulunabilir. Diğer ergojenik yardımcı maddelere göre olumsuz ve yan etkileri daha fazladır.
Sporda ergojenik yardımcılar nelerdir?
Sporcu sağlığı ve beslenmesi nasıl olmalı?
Genel olarak sporcuların diyeti; karbonhidrattan zengin, protein değerinden normal, yağ içeriğinden ise normalin biraz altında olmalıdır. Sporcuların sıvı kaybı normal bireylere göre daha fazla olduğundan içilen su miktarı arttırılmalıdır. Her sporcunun alması gereken kalori gereksinimi farklılık gösterir.Ergojenik yardımcılar yasak mı?
Ergojenik yardımcılar yasak mı?Ayrıca, ergojenik yardımcıların bir kısmı sporcular arasındaki eşit yarışma koşullarını ortadan kaldırdığı için veya doğrudan sporcu sağlığını tehdit ettiği için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) ve Uluslararası Spor Federasyonları (IF) tarafından doping olarak kabul edilmiş ve …
Farmakolojik yardımcılar nedir?
Farmakolojik yardımcılar nedir?Farmakolojik destekler: Fiziksel kuvveti, mental kuvveti ya da mekanik kuvveti artırmada kullanılan ilaçlardır. Bu desteklere örnek olarak; stimulanlar, anabolik steroidler, narkotikler, depresanlar, alkol ve beta blokerları verebiliriz. Fakat farmakolojik desteklerin bununla birlikte birçok yan etkisi bulunmaktadır.