SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Atlet beslenmesindeki maksat;cinsiyet, yaş ve spora nazaran muhtaçlık duyulan besin öğelerini ve harcanan gücün alınmasını sağlamaktır.
Başarılı olmak isteyen sportmenler için özel olarak hazırlanmış bir diyet, muhtaçlıklarını karşılamaya ve performansı arttırmaya yardımcı olacaktır.
Atletler İçin Karbonhidratın Değeri;
Karbonhidratlar, beyin ve merkezi hudut sistemimizin temel güç kaynağıdır. Anaerobik ve aerobik güç sistemlerinin her ikisinde de kullanılabilir olduğundan birçok idman için temel yakıttır. Sportmenler için yetersiz karbonhidrat tüketimi performansı büyük ölçüde tesirler. Bilhassa glikojen depoları tükendiğinde, atletlerde oluşan yorgunluğun önlenmesi için antrenman sırasında karbonhidrat tüketimi önerilebilir. İdman öncesi ve sırasında glisemik indeksi düşük ve orta, idman sonrasında süratlice toparlanma süreci geçirmek için ise glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi önerilir. (Örneğin; Makarna, mısır, pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi) İdman yoğunluğu arttıkça karbonhidratlara muhtaçlık artar.
İdmandan 2-3 Saat Evvel Beslenmede;
Karbonhidrat + protein içeren yiyecekler iki ila üç saat evvel tercih edilebilir, zira antrenman/müsabaka öncesi sindirmek için kâfi vakit vardır.
Örneğin;
• Elma, armut portakal, şeftali, muz+ yağsız süt yahuttahıllı barlar,
• Elektrolit istikrarı ve glikojen depolarının korunması için su yahut spor içeceği üzere bol ölçüde sıvı tüketilebilir.
İdmandan 4 Saat Evvel Beslenmede;
İdmandan dört saat evvel sportmen, karbonhidratlardan + protein yüklü bir ana öğün tüketebilir.
Örneğin;
• İki dilim tam tahıl ekmeği üzerine hindi ile yapılmış sandviç, meyveli yoğurt ve su yahutsportmen içeceği
• Yağsız etli spagetti, ekmek, salata sosu ve sportmen içeceği yahutsu
Dikkat!
Antrenman/müsabaka öncesi atletin muhakkak bir yemek nizamı varsa, buna bağlı kalınması gerekir. Yeni denenen beslenme halleri antrenman/müsabaka sırasında sporcuyu rahatsız edebilir ve performans düşüklüğüne neden olabilir.
Başarılı olmak isteyen sportmenler için özel olarak hazırlanmış bir diyet, muhtaçlıklarını karşılamaya ve performansı arttırmaya yardımcı olacaktır.
Atletler İçin Karbonhidratın Değeri;
Karbonhidratlar, beyin ve merkezi hudut sistemimizin temel güç kaynağıdır. Anaerobik ve aerobik güç sistemlerinin her ikisinde de kullanılabilir olduğundan birçok idman için temel yakıttır. Sportmenler için yetersiz karbonhidrat tüketimi performansı büyük ölçüde tesirler. Bilhassa glikojen depoları tükendiğinde, atletlerde oluşan yorgunluğun önlenmesi için antrenman sırasında karbonhidrat tüketimi önerilebilir. İdman öncesi ve sırasında glisemik indeksi düşük ve orta, idman sonrasında süratlice toparlanma süreci geçirmek için ise glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi önerilir. (Örneğin; Makarna, mısır, pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi) İdman yoğunluğu arttıkça karbonhidratlara muhtaçlık artar.
İdmandan 2-3 Saat Evvel Beslenmede;
Karbonhidrat + protein içeren yiyecekler iki ila üç saat evvel tercih edilebilir, zira antrenman/müsabaka öncesi sindirmek için kâfi vakit vardır.
Örneğin;
• Elma, armut portakal, şeftali, muz+ yağsız süt yahuttahıllı barlar,
• Elektrolit istikrarı ve glikojen depolarının korunması için su yahut spor içeceği üzere bol ölçüde sıvı tüketilebilir.
İdmandan 4 Saat Evvel Beslenmede;
İdmandan dört saat evvel sportmen, karbonhidratlardan + protein yüklü bir ana öğün tüketebilir.
Örneğin;
• İki dilim tam tahıl ekmeği üzerine hindi ile yapılmış sandviç, meyveli yoğurt ve su yahutsportmen içeceği
• Yağsız etli spagetti, ekmek, salata sosu ve sportmen içeceği yahutsu
Dikkat!
Antrenman/müsabaka öncesi atletin muhakkak bir yemek nizamı varsa, buna bağlı kalınması gerekir. Yeni denenen beslenme halleri antrenman/müsabaka sırasında sporcuyu rahatsız edebilir ve performans düşüklüğüne neden olabilir.