AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spor yaralanmalari nasil onlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Spor yaralanmaları nasıl önlenir?​

Spor Sakatlıkları ve Yaralanmaları Önlemenin 10 Yolu
- Tıbbi Kontrolden Geçin.
- Kişiye Özel Egzersiz Programı Yapmak.
- 3. Isınma (warm up) ve Soğuma (cool down)
- Egzersiz Esnasında Vücudunuzu Dinleyin.
- Egzersiz Programınızı Düzenli Uygulayın.
- 6. Egzersizlerin Biyomekaniğini Öğrenin!

Sakatlanmalar nasıl önlenir?​

Isınma ve Soğuma Egzersizleri İhmal Edilmemeli Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi egzersizlere başlamadan ve egzersizler sonlandığında ısınma ve soğuma egzersizlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Isınma ve soğuma egzersizleri sayesinde kas sistemi korunarak ani sakatlanmaların oluşması engellenebilir.
Spor Sakatlıkları nasıl tedavi edilir?
Bunlar 7-10 gün buz uygulamak ve 3-4 gün dinlenmeden sonra, germe egzersizlerine başlamakla geçer. Orta düzeyde olanlarda ise lif hasarı fazladır ve kas içi kanama ciltte kızarıklık olarak görülür. Buz ve dinlenmeye ek olarak MR görüntüleme ve sonrasında fizik tedavi gerekir. Ağır yaralanmalarda ise ameliyat gerekir.
Spor yaralanmaları kaç grupta incelenir?
Sportif aktiviteden uzak kalmaya sebep olabilen kas yaralanmaları başlıca dört ana grupta incelenebilir. Bunlar; gecikmiş kas ağrısı, kas zorlanması ve avülsiyon, kontüzyon ve egzersiz kaynaklı kas yaralanmalarıdır.

Spor Yaralanmalarina ne iyi gelir?​

Spor Yaralanmalarının Kesin Tedavisi: Spor yaralanmasının şiddetine, hasarına ve yerine göre konservatif veya cerrahi tedavi yapılır. Konservatif tedavi; Bandaj, atel, sirküler alçı, ortez ile ekstremite istirahate alınır. Ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar verilir.

Spor yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve sakatlanmalara karşı nasıl önlem alabiliriz?​

Spor sakatlanmalarını önlemek ve böylece spora ara vermeden devam edebilmek için dikkat etmen gereken bazı noktalar bulunuyor.
- Doğru Ekipmanları Kullan.
- Kendi Seviyene Uygun Egzersizler Yap.
- Spor Sakatlanmalarını Önlemek İçin Isınmayı Unutma.
- Esnemeyi De Unutma.
- Sürekli Aynı Kas Gruplarını Çalıştırma.
Spor yaralanmalarının hazırlayan faktörler nelerdir?
Kişisel faktörler: Fiziksel eksiklikler (kas zayıflığı, eklem kısıtlılığı, yetersiz esneklik), yorgunluk ve aşırı yüklenme, anatomik sorunlar, psikolojik faktörler (riski kabullenme, aşırı istek), geçirilmiş tam tedavi edilmemiş yaralanmalar, kas sertlikleri (aşırı egzersiz veya enfeksiyona bağlı), yaş, cinsiyet.
Spor yaralanmalarından sonraki ön tedavinin aşamaları nelerdir?
Spor yaralanmalarının tedavisinde ön tedavi döneminde uygulanan yöntemler, koruma, dinlenme, buz, kompresyon ve elevasyon dan oluşur. Kısaca PRICE olarak isimlendirilir.

Spor Yaralanmalari kaça ayrılır?​

Spor yaralanmaları, akut ve aşırı kullanım yaralanması olmak üzere ikiye ayrılır. Akut yaralanma, maç ve antrenman sırasında aniden ortaya çıkan sorunlardır. Ön çapraz bağ kopması, dizde menüsküs yırtığı, kas ve tendon yırtıkları ile kırıklar, bu tip yaralanmalara verilecek örneklerdir.

Sporda aşırı zorlanmalar sonucu oluşan sakatlıklar nelerdir?​

YUMUŞAK DOKU YARALANMALAR
Spor sakatlıkları nedeni nedir?

Spor sakatlıklarında uygulanacak ilk yardım teknikleri nelerdir?
İlk Yardım: Eklem fonksiyonunu korumak için erken dönemde egzersizlere başlanmalıdır. Düzenli olarak gel uygulanması önerilir. Tedavi Sonrası: Yetkili uzman gözleminde gerdirme egzersizleri yapılmalıdı. Zedeli bölgeye herhangi bir zorlanmadan sonra buz ile soğuk uygulanmalıdır.

Spor ortamında alınabilecek önlemler nelerdir?​

Spor salonu hijyeni için alınan önlemler: Spor salonlarında her gün düzenli olarak temizlik yapılmalı. Sık kullanılan alan ve malzemeler daha sık temizlenmeli. Çalışma saatinin ortasında bir saat müşteri alınmamalı ve genel temizlik yapılmalı. Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslama tercih edilmeli.

Spor yaralanmalarında ilk yardım nasıl yapılır?​

Acil olarak, sakatlanan bölgeye soğuk uygulaması yapmak gerekir. Bu uygulama soğutucu spreylerle de yapılacağı gibi, buz veya buz jeli ile yapılan uygulamalar daha iyi sonuç vermektedir. 15-20 dakika süre ile ve saatte bir yapılan uygulamam ilk saatler için doğru uygulamadır.
Aşırı zorlama sonucu oluşan sakatlıklar nelerdir?
En Sık Yaşanan Sporcu Sakatlıkları Nelerdir?
Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak en geçerli yöntem nedir?
Spor yaralanmalarında ilk olarak, buz uygulaması yapmak gerekir.
 
Geri
Üst