AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spor yaralanmalari en cok hangisinde gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Spor yaralanmaları en çok hangisinde görülür?​

Sporda sık görülen yaralanmalara bir diğer örnek de kas yaralanmalarıdır. Özellikle kısa mesafe koşuları veya futbol gibi depar içeren sporlarda sık karşılaşılır. En çok arka uyluk; “hamstring” kaslarında görülür.

Spor yaralanma tipleri nelerdir?​

En yaygın spor yaralanmaları:
Spor yaralanmaları nedir?
Spor esnasında düşme veya darbe gibi bir kaza, uygunsuz ekipman kullanımı veya teknik, spor öncesinde yetersiz ısınma gibi nedenlerle oluşabilecek tüm yaralanmalar “spor yaralanması” olarak değerlendirilir.

Spor yaralanmalarında kırık nasıl oluşur?​

Kırığın oluşmasına neden olan kuvvetler itici, çekici, sıkıştırıcı veya makaslayıcı kuvvetler olabilir. Ayrıca hastalık, yorgunluk veya yaşlılık nedeniyle doku direncinin bozulması, kemiklerde kırık oluşmasına neden olur.

En sık olarak ayak bileğinin dış tarafında yer alan ligamanlarda görülür. Burkulma sonucu ağrı, hassasiyet, morluk, şişlik gibi belirtiler görülür. Vücudumuzun ve dengemizin yapıtaşı olan ayak / ayak bileğinde çok sık yaşanılan burkulmalardan dolayı diz / kalça bölgesinde ki dokular da zarar görmeye başlayabilir.

Sporcularda en sık yaralanan bölge neresidir?​

En sık yaralanan bölgenin ise yüzde 60 ile alt ekstremite (kasık, bacak, diz, ayak bileği, ayak) olduğu belirlenmiştir. Sporcularda en sık karşılaşılan sorun ise aşırı kullanım (overuse) yaralanmaları olarak tespit edilmiştir.
Spor yaralanmalarının araştırılması teşhisi ve tedavisi alanında kimler görev almaktadır?
Spor yaralanmalarının teşhis ve tedavisi ekip çalışmasını gerektirir, ekip içinde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarının, Spor Hekimlerinin, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlarının, Fizyoterapistlerin ve yaralanan organ ve dokuya yönelik diğer uzmanların olması yerinde olur.

Spor yaralanmaları nelerdir kısaca?​

Fitness ve antrenman esnasında meydana gelen kırık, çıkık, diz yaralanmaları, burkulma ve incinme, aşil tendonu yaralanmaları, kas ezilmeleri gibi yaralanmalara genel spor sakatlıkları denilmektedir ve tedavi edilmediği sürece kronik sakatlıklara yol açabilmektedir.

Spor yaralanmaları nasıl olur?​

Spor yaralanmaları zayıf kas ve kemik yapısı, kronik rahatsızlıklar gibi kişisel nedenlerden kaynaklanabilir. Spor kurallarının çiğnenmesi ya da antrenmansız spora başlamak gibi fiziksel nedenler de yaralanmaya sebep olabilir. Sporcu yaralanmaları akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır.
Eklem yaralanmaları nelerdir?
Eklem burkulmalar genellikle spor ve egzersiz aktiviteleri sırasında görülmekle beraber gündelik hayatta da sık rastlanan yaralanmalardır. Burkulma, eklemin fizyolojik hareket sınırları ötesinde zorlanması sonucu eklem çevresinde bulunan bağ, eklem kapsülü ve tendon gibi yapıların aşırı gerilmesi, hatta yırtılmasıdır.

Bir hekimin spor hekimi olabilmesi için şartlar nelerdir?​

Spor hekimleri, 6 yıl tıp fakültesi eğitiminin ardından 4 yıl spor hekimliği üzerine uzmanlık yapar. Ayrıca ortopedi ve travmatoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı hekimler de 2 yıl spor hekimliği üzerine ihtisas yaparak spor hekimi olabilir.
 
Geri
Üst