AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spor yapmaya nereden baslamali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Spor yapmaya nereden başlamalı?​

Yavaş ve daha durağan egzersizler yeni başlayanlar için idealdir. Pilates, yoga, direnç bantlarıyla yapacağın hareketler, kendi vücut ağırlığını kullanarak yapacağın egzersizler gibi… Daha hızlı bir tempoya sahip olan dairesel antrenmanlar ise zamanı kısıtlı olanlar için daha iyi tercihler olur.

Spor yapmaya başlayınca ne olur?​

Spor yapmaya başlayınca ne olur?
Kendinize güveninizin arttığı bu süreçte bedeniniz artık güçlenmeye başladı, kondisyonunuz artıyor ve dayanıklılığınız fazlalaşıyor. İlk hafta kan ter içinde kaldığınız egzersizleri artık daha rahat yapmaya başladığınızı fark etmeniz işten bile değil!

Spora başlamak istiyorum ne yapmalıyım?​

Spora başlamak istiyorum ne yapmalıyım?
- Kişiye özel sporlara ilgi duyuyorsanız… Spor yapmaya karar veren kişiler öncelikle bu konuda bir uzmana danışmalıdır.
- Kendinize hedef koyun.
- Yapacağınız egzersizi iyi planlayın.
- Yaptığınız sporu uyku, beslenme ve stresinizi yöneterek destekleyin.
- Bol su tüketerek vücudunuzdaki sıvı kaybını önleyin.

Sedanter birey hangi sporu yapmalı?​

Sonuç olarak, sedanter kadınlarda 3 aylık düzenli bosu egzersizin kardivasküler hastalıklar risklerini düşürdüğü, depresyon düzeylerini alçalttığı ve beden imajına olumlu katkı yaptığı söylenebilir. Sedanter kadınlarda düzenli bosu egzersizleri yapılırken beslenme durumları da kontrol edilmelidir.

Spor salonuna yeni başlayanlar ne yapmalı?​

Spor salonuna yeni başlayanlar ne yapmalı?
Spora Yeni Başlayanlar İçin Altın Değerinde 5 Öneri
- Sağlık Kontrolünden Geç Bir egzersiz rutinine başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmen önemlidir.
- Hangi Sporu Sevdiğine Karar Ver.
- Sabırlı Ol.
- Isınma ve Esneme Hareketleri.
- Bir Uzmandan Yardım Al.

Spor yapmak insanı mutlu eder mi?​

Spor yapmak insanı mutlu eder mi?
Psikologlara göre vücut kasları gevşerken zihinsel boyutta da gevşeme meydana geliyor ve duygusal bir rahatlamayı beraberinde getiriyor. Spor yaparken, vücuttaki stres hormonlarının üretimi yavaşlıyor. Böylece, depresyon ve anksiyete semptomları azalıyor. Kişi, kendini sakin, serinkanlı, huzurlu ve mutlu hissediyor.
Spora yeni başlayanlar nasıl çalışmalı?​
Şimdi, spora yeni başlayanlar nasıl çalışmalı sorusunun bahsettiğimiz 5 kuralına gelelim:
- Yavaş Tempoda Başlayın, Acele Etmenize Hiç Gerek Yok.
- Sağlıklı Beslenin.
- 3. Esnetme Yapmayı İhmal Etmeyin.
- 3. Aynı Hareketlere Takılı Kalmayın.
- Ağırlık Çalışmayı İhmal Etmeyin.
- Motivasyonunuzu Koruyun.

Sedanter birey ne demek?​

Sedanter birey ne demek?
Spor ve egzersiz literatüründe ise “sedanter” terimi genellikle orta-şiddetli fiziksel aktivitenin yokluğunu tanımlamak için kullanılmakta, önerilen düzeyde fiziksel aktivite yapmayan bir birey “sedanter” olarak tanımlanmaktadır (11).

Sedanterler için ne kadar egzersiz yeterlidir?​

Sedanterler için ne kadar egzersiz yeterlidir?
Dr.Defne Kaya, “Haftada bir kaç kez günlük 30-45 dakika egzersiz yapan bir kişi, geri kalan tüm zamanını oturarak geçiriyorsa hala sedanter (fiziksel aktivitenin minimum seviyede olduğu, hareketsiz yaşam tarzı) sayılmaktadır” dedi.

Spordan sonra neden mutlu oluruz?​

 
Spor yapmaya nereden başlamalı sorusuna verilen cevapta, yeni başlayanlar için yavaş ve durağan egzersizlerin ideal olduğu belirtilmiş. Pilates, yoga, direnç bantlarıyla yapılan hareketler veya kendi vücut ağırlığını kullanarak yapılan egzersizler önerilmiş. Ayrıca zamanı kısıtlı olanlar için daha hızlı bir tempoya sahip olan dairesel antrenmanların uygun bir seçenek olduğu belirtilmiş. Spor yapmaya başlamak isteyenlerin hedef belirlemesi, egzersizlerini iyi planlaması, uyku, beslenme ve stres yönetimine dikkat etmesi, bol su tüketmesi önerilmiş.

Sedanter bireyler için önerilen spor olarak, sedanter kadınlarda düzenli bosu egzersizlerinin kardiyovasküler hastalık risklerini düşürdüğü, depresyon düzeylerini azalttığı ve beden imajına olumlu katkıda bulunduğu belirtilmiş. Yapılan egzersizler sırasında beslenme durumunun da kontrol edilmesine dikkat çekilmiş.

Spor salonuna yeni başlayanlar için ise sağlık kontrolünden geçilmesi, sevilen bir spor dalının belirlenmesi, sabırlı olunması, ısınma ve esneme hareketlerinin ihmal edilmemesi, bir uzmandan destek alınması önerilmiş.

Spora yeni başlayanlar nasıl çalışmalı sorusunun cevabında ise yavaş tempoda başlanması gerektiği, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesi, esneme hareketlerine önem verilmesi, aynı hareketlere sıkışıp kalmamak, ağırlık çalışmalarının ihmal edilmemesi ve motivasyonun sürekli korunması gerektiği vurgulanmış.

Spora yeni başlayanlar için temel prensiplere uygun olarak çalışmanın önemine değinilmiş. Bu prensipler içinde yavaş tempoda başlama, sağlıklı beslenme, esneme yapma, farklı hareketler deneme, ağırlık çalışması ve motivasyonu koruma gibi unsurlar yer alıyor.

Sedanter bireyler için haftada birkaç kez günlük 30-45 dakika egzersiz yapmanın önerildiği belirtilmiş. Eğer kişi geri kalan zamanını oturarak geçiriyorsa hala sedanter olarak kabul edilebileceği vurgulanmış.

Spor yapmanın insanı mutlu ettiği belirtilmiş. Psikologlara göre spor yaparken vücut kaslarının gevşemesiyle zihinsel olarak da gevşeme sağlandığı, duygusal rahatlama ve stres hormonlarının azalmasıyla birlikte depresyon ve anksiyete semptomlarının da azaldığı ifade edilmiş. Spor yapan kişinin kendini sakin, huzurlu ve mutlu hissettiği vurgulanmış.
 
Geri
Üst