AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spor yapmak ostrojeni arttirir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.503
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Spor yapmak östrojeni arttırır mı?​

Östrojen. Östrojen hormonu yoğun egzersiz yaparken vücudumuzun karbonhidrat veya yağ yakıp yakmayacağına karar verir. Kadınlar yoğun egzersizler sırasında yağ erkekler ise karbonhidrat yakar. Kadınların östrojen seviyeleri daha yüksektir çünkü.

Östrojen Dusuklugu nasil anlasilir?​

Östrojen eksikliği belirtileri
- Vajinal yağlanma eksikliği nedeniyle ağrılı cinsel ilişki.
- İdrar yolu enfeksiyonlarının sıklığında artma.
- Adet döngüsünde bozulmalar.
- Ruh hali değişiklikleri.
- Sıcak basmaları
- Memelerde hassasiyet.
- Migren ataklarının veya baş ağrılarının artışı
- Depresif ruh hali, depresyon.

Spor hormonları etkiler mi?​

Spor hormonları etkiler mi?
Düzenli egzersiz, cinsel hormonları çalıştırır FSH ve LH seks hormonlarının üretimini düzenlemektedir. Erkeklerde dayanıklılık sporları bu hormonları kronik olarak etkilemektedir. Kişilere göre farklılık göstermesine rağmen iki yıldan daha fazla düzenli egzersiz yapan sporcularda bu hormonların serum düzeyleri artar.

Östrojen hormonu ne zaman düşer?​

Östrojen hormonu ne zaman düşer?
Kadınların hormonsal değişiminin yaşandığı bir diğer süreç ise her iki adet kanaması arası 28 gün olan kadınlarda âdetin 15’inci ile 22’inci günleri arasında gerçekleşir. Bu hafta boyunca östrojen ile testosteron düşer.

Spor yaparken hangi hormon stresle baş etmemizi sağlar?​

Stresle baş etmeyi sağlar Düzenli egzersiz sırasında kişiye mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanması artar ve bu hormon stresin neden olduğu yıpratıcı etkileri azaltmaya yardımcı olur. Böylece kişi stresle karşılaştığında, verdiği ani tepkiler azalır.

Adetliyken östrojen düşer mi?​

Adetin döngüsünün son haftasında ise östrojen ve progesteronda düşme yaşanır. Vücutta ödem, su toplaması, memelerde şişkinlik, baş ağrısı, gaz ve hazımsızlık bu dönemdeki olağan belirtiler arasında yer alır. Bu hafta diyet yapanların en sevmediği dönemdir.
 
Egzersiz yapmanın östrojen seviyesini etkileyip etkilemediği sorusuna gelelim. Egzersiz yapmanın östrojen seviyeleri üzerinde değişiklik yapabileceği konusunda bazı araştırmalar bulunmaktadır. Kadın vücudu egzersiz sırasında östrojen üretimini artırabilir; ancak bu artış genellikle kısa süreli ve hafiftir. Yani düzenli egzersiz yapmak östrojen seviyelerinizi kalıcı olarak artırmayacaktır.

Öte yandan, düzenli egzersiz yapmak hormonlarınızı dengeleyebilir ve stresle baş etmenize yardımcı olabilir. Egzersiz sırasında salgılanan endorfin hormonu mutluluk hissi verir ve stresle mücadelede etkili olabilir.

Öte yandan, östrojen düşüklüğü belirtilerinden bahsetmişsiniz. Östrojen eksikliği durumunda yaşanabilecek bazı belirtiler arasında vajinal yağlanma eksikliği, idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış, adet döngüsünde bozulmalar, ruh hali değişiklikleri, sıcak basmaları, memelerde hassasiyet, migren ataklarının artışı ve depresif ruh hali yer almaktadır.

Sonuç olarak, spor yapmanın östrojen seviyelerinizi doğrudan artırmasa da genel sağlığınız ve hormon dengenizi korumak için düzenli egzersiz yapmanın faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer endişeleriniz varsa veya belirtileriniz devam ediyorsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst