Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Splenomegaliye neden olan hastaliklar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.601
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Splenomegaliye neden olan hastalıklar?​

Enfeksiyon, karaciğer hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok durum, splenomegali olarak da bilinen dalak büyümesine neden olabilir.

Dalak kanseri belirtileri nelerdir?​

Dalak kanseri belirtileri nelerdir?
Dalak kanserleri genellikle vücutta başka bir organda başlayan kanserin dalağa sıçramasıyla oluşur. Belirtileri tümör büyüyüp çevre organlara bası yapmaya başlayınca ortaya çıkar. En sık belirtisi karın ağrısıdır. Halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı, karında şişkinlik, kolay morarma gibi belirtirler ortaya çıkabilir.

Dalak alinmasinin sebebi nedir?​

ilaç tedavisine yanıt alınamayan, ilaç tedavisi sonrası tekrar eden,yan etkiler nedeniyle ilaç kullanamayan ITP’li hastalarda, dalak alınmalıdır. Ayrıca hemolitik anemi yani alyuvarların yıkılmasıyla seyreden ve ileri düzeyde kansızlığa neden olan hastalıkta da dalağı almak gerekebilir.

Splenomegaly nedir?​

Splenomegaly nedir?
Dalağın yaşa ve cinsiyete göre belirlenmiş boyutlarında normal kabul edilen sınırların üzerine çıkması dalak büyümesi olarak ifade edilir. Vücudun diğer bölümlerinde olduğu gibi dalak da zaman içerisinde gelişim gösterebilir.
Kronik konjestif splenomegali nedir?​
Konjestif splenomegali (Banti Sendromu): Karaciğer sirozu, portal ya da splenik ven trombozu veya portal venöz damar malformasyonu nedeniyle kronik olarak splenik venöz basıncın artması sonucu ortaya çıkar.

Dalak ağrısı nerelere vurur?​

Dalak ağrısı nerelere vurur?
Genişlemiş olan bir dalak karın içinde hafif ve şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Bu ağrı aynı zamanda sol kol veya omuza da yayılabilmektedir.

Dalak kanseri olur mu?​

Dalak tümörleri nadirdir. Tümörlerin çoğu dalağın bizzat kendi dokusundan kaynaklanan tümörlerden ziyade, başta kan ve lenf kanserleri olmak üzere, başka habis tümörlerin dalağa yayılımı sonucunda ortaya çıkan tümörlerdir.

Aksesuar dalak görünümü nedir?​

Aksesuar dalak görünümü nedir?
Dalaktan ayrı bir yerleşimde küçük bir odak halinde dalak dokusu bulunmasına aksesuar dalak (fazla dalak, ek dalak, ekstra dalak) adı verilir. Aksesuar dalak, nüfusun %10’unda rastlanılan ve karnın sol üst tarafında 7. ile 9. kaburgalar arasında yer alan dalak organına sıklıkla, bir cm mesafede olan bir durumdur.

Aksesuar dalak ne demek?​

Halk dilinde anlatayım: Mini minnoş dalaklara aksesuar dalak denir. Aksesuar dalak, normal dalaktan tamamen bağımsız olan irili ufaklı dalakçıklardır. Bunlar sıklıkla gerçek dalağın çevresinde yerleşmekle birlikte, karnın içinde herhangi bir yerde olabilirler.

Dalak büyümesi hangi bölüm bakar?​

Dalak büyümesi hangi bölüm bakar?
DALAK AĞRISINA HANGİ BÖLÜM BAKAR? Dalak ile ilgili rahatsızlıklarda başvurmanız gereken bölüm Hematoloji kliniğidir. Hastalığın saptanması durumunda seviyesine ve nedenine bağlı olarak Dâhiliye ya da Genel Cerrahi bölümleri de gerekli test ve kontrolleri yapabilir.
Dalak büyüklüğü ne kadar olmalı?​
Karın kısmının sol üst kadranında bulunan dalak; göğüs kafesinin içine, diyaframın altına ve aynı zamanda midenin üst arka tarafında yerleşmektedir. Yumruk biçimindeki bu organ daha sağlıklı olan kişilerde yaklaşık 70 ile 200 gram ağırlığındadır ve 12 santimetre uzunluğunda olmaktadır.
 
Splenomegaliye neden olan hastalıklar genellikle enfeksiyonlar, karaciğer hastalıkları ve bazı kanser türleridir. Bu durum dalak büyümesiyle sonuçlanabilir. Dalak büyümesinin belirtileri arasında karın ağrısı, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı, karında şişkinlik ve kolay morarma yer alabilir.

Dalak kanserinin belirtileri ise genellikle tümörün büyümesiyle ortaya çıkar. En sık görülen belirtisi karın ağrısı olmakla birlikte halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı, karında şişkinlik ve kolay morarma gibi belirtiler de görülebilir.

Dalak alınmasının sebepleri arasında ise ilaç tedavisine yanıt alınamayan ITP hastalığı, hemolitik anemi gibi durumlar yer alabilir. Ayrıca bazı hastalıklarda dalak alınması gerekebilir.

Splenomegali, dalağın belirlenmiş normal boyutlarının üzerine çıkması durumudur. Bu durum vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi zaman içinde gelişebilir.

Aksesuar dalak görünümü ise normal dalağın dışında, küçük bir odak halinde dalak dokusunun bulunmasına denir. Bu durum nüfusun %10'unda rastlanabilen bir durumdur.

Dalak büyümesi durumunda başvurulması gereken bölüm genellikle Hematoloji kliniğidir. Hastalığın seviyesine ve nedenine bağlı olarak Dâhiliye veya Genel Cerrahi bölümleri de gerekli test ve kontrolleri yapabilir.

Normal bir dalağın ağırlığı yaklaşık olarak 70 ile 200 gram arasında olurken uzunluğu ise yaklaşık 12 santimetre kadardır. Dalak sol üst kadranında bulunur ve genellikle göğüs kafesinin içine, diyaframın altına ve midenin üst arka tarafına yerleşmiştir.
 
Geri
Üst