AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SPK lisansli gayrimenkul degerleme uzmani nasil olunur?

Editör

Yeni Üye

SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı nasıl olunur?​

Lisans eğitiminden mezun olan kişilerin SPK tarafından açılan Değerleme Uzmanlığı Sınavına girmesi ve sınav sonrasında Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansını alması gerekir. Bu şartları taşıyan kişiler gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev alabilirler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı kimler olabilir?​

Kimler Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Lisans Alabilir? Türkiye’deki sisteme göre 4 yıllık üniversite mezunu olan ve/ya YÖK tarafından kabul edilmiş üniversitelerden mezun olmuş herkes sınava başvurabilir. Başarılı olursa da lisans alabilir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı başka iş yapabilir mı?​

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı başka iş yapabilir mı?
(5) Gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından değerleme kadrosunda gayrimenkul değerlemesi yapmak üzere tam zamanlı olarak istihdam edilen gayrimenkul değerleme uzmanları, birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen faaliyetler dışında emlak komisyonculuğu dahil başka bir faaliyette bulunamazlar.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı ne işe yarar?​

Gayrimenkul değerleme uzmanları her türlü gayrimenkulün (bina, konut, arsa, arazi, iş yeri vb.) değerini tespit etme ve raporlama yetkinliğine sahip kişilerdir. Gayrimenkul yatırımı, emlak satışı, konut kredisi ve ipotekli konut işlemleri için değerleme yapma lisansına sahiptirler.

SPK gayrimenkul değerleme Uzmanlığı sertifikası nasıl alınır?​

SPK Lisansı alınabilmesi için,
- Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması,
- Diğer tüm lisans türleri için ise 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması, gerekmektedir.

Sorumlu değerleme uzmanı nasıl olunur?​

Sorumlu değerleme uzmanı nasıl olunur?
Üniversitelerin dört yıllık İnşaat Mühendisliği, Şehir Planlama, Mimarlık, İşletme, İktisat gibi ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından Değerleme Uzmanlığı Sınavına girip, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansı alma şartı bulunmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olabilmek için SPK tarafından açılan Değerleme Uzmanlığı Sınavına girmek ve başarılı olmak gerekmektedir. Bu sınavı geçen kişiler Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansını almaya hak kazanır ve bu lisanslarıyla gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev alabilirler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavına girebilmek için Türkiye'deki sisteme göre 4 yıllık üniversite mezunu olmak yeterlidir. Yani, 4 yıllık bir üniversite eğitimi almış herkes sınava başvurabilir ve başarılı oldukları takdirde lisanslarını alabilirler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, gayrimenkullerin (bina, konut, arsa, iş yeri vb.) değerlerini tespit edebilme ve raporlama yetkinliğine sahip kişilerdir. Bu uzmanlar, gayrimenkul yatırımları, emlak satışı, konut kredileri ve ipotekli konut işlemleri için değerleme yapma lisansına sahiptirler.

SPK Lisansı alabilmek için gerekli olan kriterler arasında, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması, diğer tüm lisans türleri için ise 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim almış olunması gerekmektedir.

Sorumlu Değerleme Uzmanı olabilmek için ise üniversitelerin dört yıllık İnşaat Mühendisliği, Şehir Planlama, Mimarlık, İşletme, İktisat gibi ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından Değerleme Uzmanlığı Sınavına girmek ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansını almak da gerekmektedir.

Geri