AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spiral takildiktan sonra korunmaya gerek var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Spiral takıldıktan sonra korunmaya gerek var mı?​

Spirallerin koruyuculuk oranı .9 ‘dur. Kordonların bağlanması kadar etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Bakırlı spiraller 10 yıl korur, hormonlu spiralin ise koruyuculuğu 5 yıldır. 5 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Spiral takıldıktan sonra başka yöntemle korunmaya gerek yoktur. Etkisi hemen başlar.

Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

-Kişisel hijyene dikkat edilmelidir. -İlk aylarda ağır yük kaldırma, ıkınma ve aşırı öksürük gibi durumlardan sakınılmalıdır. -Spiral takıldıktan sonra proflaktik antibiotik kullanılması gerekmez. -Yılda en az bir kere jinekolojik muayene olunmalı ve spiralin durumu ile ilgili bilgi alınmalıdır.

Rianın kaydığını nasıl anlarız?​

Rianın kaydığını nasıl anlarız?
Böyle durumlarda genel olarak iki farklı belirti öne çıkıyor. Bunlardan biri yoğun adet kanaması diğeri ise kasık bölgesinde yaşanan ağrılardır. Tabii ayrıca adet dışı kanamalar da meydana gelebilir. Bu tür belirtiler ortaya çıktığı vakit spiral kayması veya düşmesi yaşandığı anlaşılabilir.

Spiral ne gibi durumlarda kayar?​

Spiral ne gibi durumlarda kayar?
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.

Spiral varken hamile kalmak mümkün mü?​

Spiralle gebe kalma riski vardır. Bu risk spiral yerinde ise 1/1000’dir. Ancak spiral yerinden kaymışsa koruyuculuğu azalır ya da kalmaz. Bu nedenle spiral taktırma işleminde sonra 1. ve 3-6. ayda ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilir.

Spiral %100 korur mu?​

En yaygın doğum kontrol yöntemlerinden spiralin güvenilirlik oranı yüzde 98. Spiraller yaklaşık altı yıl boyunca etkili ancak ‘kayma’ ve ‘düşme’lere karşı dikkat! Spiral olarak bilinen rahim içi araçlar yüzde 98 oranında, altı yıl boyunca gebelikten koruyor.

Spiral kilo aldırır mı?​

Spiral kilo aldırır mı?
Spiral ile zayıflama ya da spiral ile kilo alma konusunda kesin olan bilimsel düzeyde bir açıklama bulunmamaktadır. Özellikle bakır uçlu spiral takılmışsa bu spiral türünün zayıflamaya ya da kilo almaya herhangi bir etkisi olmadığı kesindir.

Spiral ne zaman oturur?​

Spiral ne zaman oturur?
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.

Spiral kayması sonucu hamile kalınır mı?​

Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalınır mı? Spiral çıkarıldıktan sonra hemen hamile kalabilirsiniz. Çünkü spiralin çekilmesinden sonra spiralin koruyucu etkisi hemen ortadan kalkacaktır.

Spiral kendi kendine düşer mi?​

RİA’ların %10’u ilk yıl içerisinde kendiliğinden düşer ve kadınların yaklaşık %15’i bir yıllık süre içerisinde herhangi bir nedenle RİA’nın çıkarılmasını talep ederler. Çıkarılma talebi en sık RİA’ların adet kanaması esnasında ağrı yapması nedeniyledir.

Spiral parçası rahimde kalırsa ne olur?​

Spiral parçası rahimde kalırsa ne olur?
CEVAP Sevgili okuyucumuz, uzun süre spiralin rahim içinde kalması doğru değil. Spiralin plastik kısmı rahmin içinde hep aynı noktalara bası yapar sonuçta akıntı hatta kötü kokulu akıntı, kanama ortaya çıkabilir. Gözle görülmeyecek kadar az ufak kanamalar rahim içi ve vajinada bozulmuş et şeklinde bir kokuya neden olur.

Spor yaparken spiral kayar mı?​

Spor yaparken spiral kayar mı?
Doğum yapmamış genç yaştaki kadınlarda spiralin düşmesine daha fazla rastlanmaktadır. Bununla birlikte spor yapmak gibi ağır fiziksel aktiviteler spiralin atılma riskini arttırmaz.

Spiral Kaymadığı halde hamile kalınır mı?​

Spiral hamile kalmayı kesinlikle engeller mi?​

Spiral ne işe yarar? Spiralin üzerindeki bakır teller ya da hormon salgılayan araçlar, yumurtaların rahme ulaşmasını ve spermin yumurta ile buluşmasını engelleyerek gebeliğin oluşmasını engeller. Spiral aynı zamanda rahim ağzındaki sıvı yoğunluğunu da arttırarak spermlerin rahim içerisine ulaşmasını önler.

Spiralin koruyuculuğu ne zaman başlar?​

Spiralin koruyuculuğu ne zaman başlar?
Ayrıca rahim ağzı sıvısında da bir artış meydana gelir, bu durum spermlerin yumurtaya ulaşmasını önler. Hormonlu spiraller rahim içine yerleştirildikten 7 gün sonra etki etmeye başlar ve ortalama 3-5 yıl koruma sağlar. Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez.
 
Merhaba! Spiral konusundaki paylaşımlarınız ilginç ve önemli bilgiler içeriyor. Spiral takıldıktan sonra korunmaya gerek olup olmadığını sorgulayan birçok kişinin aklındaki sorulara detaylı cevaplar vermişsiniz.

Spiral konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara da değinmişsiniz. Kişisel hijyenin önemi, ağır yük kaldırma gibi durumlardan kaçınılması, proflaktik antibiotik kullanımının gerekli olmaması ve düzenli jinekolojik muayenenin önemi konularında bilgilendirici bir şekilde paylaşımda bulunmuşsunuz.

Spiralin kayması durumunda belirtileri ve kayma nedenlerine de değinmişsiniz. Ayrıca spiral varken hamile kalma riski, spiral koruyuculuğunun yüzde 98 olduğu, spiralın hamile kalmayı engelleme mekanizması gibi konularda da açıklamalarda bulunmuşsunuz.

Spiralin kilo aldırıp aldırmadığı, spiralın ne zaman oturduğu, spiral kayması sonucu hamile kalınıp kalamayacağı gibi konulara da detaylı cevaplar vermişsiniz. Spiral parçasının rahimde kalması durumunda yaşanabilecek sorunlara da değinmişsiniz.

Spor yaparken spiralın kayıp kaymayacağı konusuna da açıklık getirmişsiniz. Son olarak spiralın koruyuculuğunun ne zaman başladığına ve hangi mekanizmalar ile etki ettiğine dair bilgilendirmelerde bulunmuşsunuz. Verdiğiniz bilgiler, spiral kullanımıyla ilgili merak edilen pek çok konuya netlik kazandırmış. Teşekkürler!
 
Geri
Üst