AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spine L1 L4 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.946
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Spine L1 L4 nedir?​

Kemik ölçümü, kemik yoğunluğunu belirlemek için geliştirilmiş özel bir cihazla gerçekleştirilir. Cihaz x ışınlarını kullanarak hastanın kalça kemiği ve L1-L4 omurgaları görüntülenir. Kemik erimesinin tespit edilmesi için bu iki kemik tercih edilmektedir. Daha sonra hasta yatırılır.

DEXA kimlere yapılır?​

Pediatrik Software ile Kemik Yoğunluğu Ölçümü (DEXA)
- 60 yaş üstü olma.
- Menopoz sonrası dönem.
- Sigara kullanımı
- Fazla miktarda alkol tüketimi.
- Düşük fizik aktivite.
- Uzun süreli yatak istirahati.
- Düşük kalsiyum ve Vitamin D içeriği olan gıdalarla beslenme.

DEXA testi hangi durumlarda kullanılır?​

DEXA testi hangi durumlarda kullanılır?
DEXA (dual enerji x – ray absorpsiyometri) veya kemik dansitometrisi de denilen inceleme, kemik mineral yoğunluğunu ölçmek, osteoporoz tanısını koymak ve tedavi etkinliğini takip etmek için kullanılan standart testtir. DEXA ayrıca kemiklerin kırılma riskini de ortaya koyar. Düşük doz X ışını kullanılarak yapılır.

Obez hastalarda DEXA kullanılır mı?​

Obez hastalarda DEXA kullanılır mı?
Omurga ve/veya kalçanın ölçülemediği ya da şiddetli dejeneratif hastalık ve yaygın cerrahi enstrümentasyon gibi ölçümün yorumlanamadığı durumlarda, hiperparatiroidizmde ve DXA masasının limitlerinin üzerindeki boyut ve kiloda olan çok obez hastalarda %33 radius (1/3 distal radius) bölgesi ölçümde kullanılır.

Istatistik T puanı nedir?​

T-skoru. T-skoru, z-skorlarının 50 ötelenmiş halindeki bir standart skordur. Aritmetik ortalaması 50 ve standart sapması 10’dur. İstatistik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Kemik ölçümünde Osteopenik nedir?​

Kemiklerin yoğunluğunun azaldığı duruma osteopeni denir. Kemik yoğunluğunun normalden fazla düşük olması fiziksel bazı sorunlara neden olur. Vücut hareketlerinde azalma, duruş bozukluğu ve zayıf bağışıklık gibi durumlar osteopeni hastalığında hem neden hem belirtiler arasında yer alır.
 
Spine L1-L4 nedir?
Spine L1-L4, L1, L2, L3 ve L4 omur kemiklerini ifade eder. Omurga, vücudu destekleyen ve koruyan omur kemiklerinden oluşur. L1-L4 segmenti, bel bölgesinin alt kısmını oluşturan lomber bölgedir. Bu bölge, omurganın en alt kısmından hemen üstündeki göğüs bölgesine kadar uzanır.

DEXA kimlere yapılır?
Densitometri (DEXA), kemik yoğunluğu ölçümü için yapılan bir testtir. Test genellikle osteoporoz (kemik erimesi) riski taşıyan bireylerde uygulanır. 60 yaş üstü bireyler, menopoz sonrası dönemde olanlar, sigara kullanıcıları, aşırı alkol tüketenler, düşük fiziksel aktivite düzeyine sahip olanlar, uzun süreli yatak istirahati yapanlar ve düşük kalsiyum ve D vitamini içeren gıdalarla beslenenler DEXA testine aday olabilirler.

DEXA testi hangi durumlarda kullanılır?
DEXA testi, kemik mineral yoğunluğunu ölçmek, osteoporoz teşhisi koymak ve tedavinin etkinliğini takip etmek için kullanılan bir testtir. Bu test aynı zamanda kemik kırılma riskini değerlendirmeye de yardımcı olabilir.

Obez hastalarda DEXA kullanılır mı?
Obez bireylerde standart DEXA testinin sonuçları bazen yanıltıcı olabilir. Bu durumda omurga ve/veya kalçanın ölçümü yapılamaz veya yorumlanamazsa, çok obez hastalarda %33 radius bölgesi ölçümü tercih edilebilir. Özellikle aşırı kilolu veya obez bireylerde doğru sonuçlar alabilmek için bu alternatif ölçüm yerleri kullanılabilir.

T-skoru nedir?
T-skoru, kemik yoğunluğunun bir ölçüsüdür. Z-skorlarından 50 puan ötelenmiş bir standart skordur. Genel olarak 50 ortalama ve 10 standart sapma üzerinden hesaplanır. Osteoporoz tanısında ve kemik yoğunluğunun değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir parametredir.

Kemik ölçümünde Osteopenik nedir?
Osteopeni, kemik yoğunluğunun azaldığı ancak henüz osteoporoz seviyesine ulaşmadığı durumu ifade eder. Osteopeni, kemiklerin zayıflamaya başladığı bir evre olarak kabul edilir. Bu durumda kemiklerin kırılma riski artabilir ve osteoporoz gelişme riski yükselebilir. Fiziksel aktivitelerde azalma, duruş bozuklukları ve zayıf bağışıklık sistemine sahip olma gibi belirtiler osteopeni hastalığının karakteristik özellikleri arasında yer alır.
 
Geri
Üst