- Konu Yazar
- #1
Spina bifida occulta nasıl anlaşılır?
Hastalığın en hafif belirtilerle seyrettiği spina bifida occulta genellikle herhangi bir semptoma neden olmamaktadır. Omurga kemiklerinin yalnızca bir kısmında görülen açıklık, görüntüleme yöntemleri sayesinde tesadüfen keşfedilmektedir.S1 düzeyinde spina bifida nedir?
“Bölünmüş omurga” anlamına gelen spina bifida, en yaygın görülen nöral tüp defektidir. Nöral tüp defektlerinde omuriliğin etrafındaki kemikler, hamileliğin ilk ayında düzgün kapanmaz. Bunun sonucunda, omuriliği yeterli korumadan yoksun bırakır ve gelişimini etkileyerek bebeğin omuriliğini ve sinirlerini riske atar.Spina bifida tanısı nasıl konur?
Spina bifida tanısı nasıl konur?Tanı Yöntemleri Hamileliğin ikinci trimester (ikinci üç ay) döneminde yapılan tarama testleri, tanı için önem taşımaktadır. Kan testi, ultrason ve amniyosentez, spina bifida’nın tanısı için kullanılır.
NTD ne demek?
Gelişimin herhangi bir nedenle sorunlu olması, tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına neden olur ve bu duruma nöral tüp defekti (kusuru) adı verilir. Nöral tüp defekti (NTD), en sık rastlanan doğumsal anomalilerdendir. Türkiye’de yapılan bir araştırmada görülme sıklığı binde 3 olarak bulunmuştur.Spina bifida tehlikeli mi?
Spina bifida’da omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkar ve bebeğin sırtında bir yumru oluşturur. Bu da vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere zarar verir. Çocukta kısmi felç, yürüme problemleri, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri, ileride skolyoz gibi sorunlar görülebilir.NTD nasıl anlaşılır?
NTD nasıl anlaşılır?Nöral tüp defektleri, hamileliğin 12. Haftasında gerçekleştirilen ultrason taraması sırasında veya daha büyük olasılıkla, 19 ila 20 haftaları arasında yapılan anomali taraması sırasında teşhis edilebilir. Ultrason taraması, vücudunuzun iç görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanan güvenli bir prosedürdür.
AFP referans aralığı; hamilelerde10 -150 ng/mL, hamile olmayan kadınlar ile erkeklerde 0 – 40 ng/mL değerleri arasında olmalıdır. Hamilelik döneminde yapılan testte AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşıyabiliyor.