AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Spekulum muayenesinde serviks hangi belirtiler yonunden incelenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Spekulum muayenesinde serviks hangi belirtiler yönünden incelenir?​

-vulva akıntı, kitle, – renk değişikliği, -enflamasyon yönünden değerlendirilir. ıslatılmış olan spekulum vajinaya sokulur. Spekulum yoluyla serviks; — renk, –pozisyon, –şekil, –akıntı yönünden izlenir.
Wayrlup nedir?
Wayrlup (Wireloop) Hakkında Serviksel lokal anestezi uygulamasından hemen sonra wireloop diyatermi cihazı ile deri lezyonunun bulunduğu alanın kesilip çıkarılması işlemine wayrlup denir. Kesilip çıkarılan bölgedeki yaranın etrafı daha sonra koterize edilir.

Jinekolojik tanı nedir?​

Standart jinekolojik muayene genel fizik muayeneyi ve pelvik muayeneyi kapsar. Bunlar; kan basıncı, ağırlık kontrolu, hematokrit, hemoglobin, idrar analizi ile memeler, tiroid, kalp, akciğer ve abdomenin fiziksel değerlendirilmesi ve pelvik muayene ve pap smear’dir.
Jinekolojik kontroller nelerdir?
Jinekolojik kontrol, normal doğum yapan annelere de sezaryen ile doğum yapan annelere de doğum gerçekleştikten 1 hafta sonra yapılır. Jinekolojik muayene doğum sonrası normal doğum yapan anneler için vajina bölgesinde olan dikişlerin kontrol edilmesidir.
Jinekolojik muayene aletinin yerleştirilmesi (Spekulum muayenesi) Vajina, tüm duvarları birbirine bitişik halde duran bir kanaldır. Bu nedenle kadın iç genital sistemini değerlendirmek için ‘Spekulum’ denilen muayene aleti vajina içine yerleştirilir. Bu sayede vajina ve rahim ağzı (serviks) görülür.
Spekulum aleti nasıl kullanılır?
Spekulum denilen alet plastik veya metal olabilir, vajina içerisini ve rahim ağzını gözlemek için yerleştirilir, hasta bu esnada rahat ve gevşek durursa hiçbir ağrı hissetmez. Spekulum iki parçalı, ördekgagası şeklinde bir alettir, bu iki parça arasında vajina içerisi ışık ile aydınlatılarak izlenir.

Jinekoloji bölümü hangi hastalıklara bakar?​

Jinekoloji, kadın bedenine ve üreme sağlığına odaklanan bir tıp dalıdır. Jinekoloji alt branşları; obstetri yani doğum, kadın hastalıkları, kısırlık, tüp bebek, aile planlaması, jinekolojik onkoloji, cinsel hastalıklar ve cinsel problemler gibi konulardır.
Jinekolojik muayene ne demek?
Jinekolojik muayene (vajinal muayene) her kadının hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi yılda bir kez kontrol amaçlı yaptırması gereken muayenedir. Bu sayede bazı hastalıkların erken tanısı konulabilir, ayrıca rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı smear testi muayene sırasında yılda bir alınır.

Jinekolojik muayenede neler sorulur?​

Jinekolojik muayene doktorun sorduğu bazı sorularla başlar (anamnez). Bu sorular son adet tarihi, şu andaki şikayet, adet döngüsünün düzeni, geçirilmiş hastalıklar, ailevi hastalıklar, kullanılan korunma yöntemi, varsa daha önce yaşanan gebelikler ile ilgili sorular ve diğer bazı sorulardır.
Vajinal muayenede neler belli olur?
Jinekolojik muayenede öncelikle kadının dış genital organları gözle incelenir. Bu sırada dış dudaklarda, kitleler ve sert dokular varsa akıntının rengi, görünümü, kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakılır. Daha sonra vajen ve rahim ağzına spekulum denen aletle gözle bakılarak incelenir.
Açlık kan şekeri, kan kolesterol düzeyleri, tam kan sayımı, tiroit fonksiyon testi, D vitamini düzeyi gibi bazı kan testlerini yaptırmak da hastalık risklerini belirleyip önlem almayı sağlar. Bu nedenle kadınlar kan testlerini belli aralıklarla tekrar etmeli.
Jinekolojik muayene yöntemleri nelerdir?
Jinekolojik muayenenin aşamaları şu şekildedir:

Spekulum muayenesi acıtır mı?​

Spekulum muayenesi ile küçük bir fırça yardımı ile hem rahim ağzı bölgesinden hem çevresinden son derece ağrısız bir yöntem olan smear alma işlemi gerçekleştirilir.
Spekulum muayenesi ne zaman yapılır?
Spekulum muayenesini adet döngüsünün olmadığı bir zamanda yapmak en uygun olanıdır. Ancak acil durumlar ve aşırı kanamalı durumlarda muayene için kanamanın bitmesi beklenmemelidir. Muayene öncesinde hekiminize vereceğiniz bilgiler ve doğru olması jinekoloğunuzu doğru yönlendirecektir.

Vajinal spekulum can acıtır mı?​

 
Geri
Üst