AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sozunden donmenin kefareti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sözünden dönmenin kefareti nedir?​

Kur’an’da “Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren (lağv) yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz; fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle âzat etmektir.
Söz verip tutmayan insana ne denir?
Yapmamak niyetiyle söz verdiği halde, sonradan, verdiği sözde durursa, yalancılık günahı affolmuş olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Sözünde durmamak münafıklık alametidir” [İbni Neccar] Sözünde durmaya gücü yetmezse, münafıklık alameti olmaz.

Allaha verilen söz nasıl bozulur?​

Yemin bozmanın kefareti için zekat alması caiz durumda olan 10 fakire tüm bedenini kapatacak kadar 1 kat elbise verilir. Aç olan 10 fakire 1 gün içerisinde 2 defa yemek verilir. Diğer taraftan 1 fakire 10 gün yemek vermek de yemine kefaret olur.
Sözünde durmamak günah mı?
Verilen sözde durmak müstehaptır. Sözünde durmamak tenzihen mekruh O’lur. Kendisine söz verilen kimse, (Sen bana söz verdiğin için bu benim hakkımdır) demeye hakkı yoktur. Yapmayacağı halde, yalan o’larak söz vermek haramdır.
Sözünden dönenler, paha biçilmez ahiret nimetlerini, tamamı az bir geçimden ibaret olan dünya menfaatiyle değiştirmiş olurlar. Bazı kimseler, bir toplulukla anlaşma yapar. Şayet anlaştıkları topluluktan daha güçlü bir topluluk karşılarına çıkarsa, zayıf topluluğa verdikleri sözü bozar, güçlülerle antlaşırlardı.
Allaha söz verdim tutamadım ne yapmalıyım?
Nadr’a, ne mutlu onun gibi Allah’a verdiği sözü tutanlara. Yine Kur’an-ı Kerim, Allah’a söz verdiği halde verdiği sözü tutmayanları kınıyor ve şöyle buyuruluyor: “Onlardan kimi de, eğer Allah lütuf ve kereminden bize verirse, mutlaka sadaka vereceğiz ve elbette biz salihlerden olacağız, diye Allah’a and içti.

Bir şeye söz verip tutmamak günah mı?​

“Sözünde durmayan kimsenin dini olmaz.” (Bihar-ül Envar, C.75, S.96. ) “Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse, mutlaka verdiği sözü yerine getirsin.” (El-Kafi, C.2, S.364. ) Verilen sözde durmak böyledir. İnsan veremeyeceği şeyleri vaadetmemeli ve tutamayacağı sözler söylememelidir.
Söz namustur kimin sözü?
Hazret-i Ali buyurur ki: “Söz verirken acele etme. Çünkü söz namustur.”

Sinirle edilen yemin nasıl bozulur?​

Yeminini bozmak isteyen kişiler ya da farkında olmadan yeminini bozan kişiler yemin kefareti vermelidir. Yemin sözünden dönmekle bozulur. Yani yapılmak üzere ya da yapılmamak üzere söz verilen durumun aksini yapmak yemini bozmaktır. Bu aşamada devreye yemin kefareti girer.
Tamam demek söz vermek mıdır?
Tamam söz demek mi? Evet : “Öyledir” anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he. Sözü açan veya bağlayan bir söz. Olumlu cümlelerde anlamı pekiştiren bir söz.
Şu hadisler de Allah Resulü (sav)’den nakledilmiştir: “Sözünde durmayan kimsenin dini olmaz.” (Bihar-ül Envar, C.75, S.96. ) “Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse, mutlaka verdiği sözü yerine getirsin.” (El-Kafi, C.2, S.364. ) Verilen sözde durmak böyledir.
Bir söz Verdigimizde nasil Davranmaliyiz?
Sözlerimiz kimliğimizdir. Söz verildiğinde verilen sözün arkasında durulması gerekir. Verilen bu söz insan için kıymetli olmalıdır ve tutulmaya değerli görülmelidir. Verdiğimiz sözler bizim için ufak gözüküyor olsa bile karşı tarafın hayatı söz konusu olabilir ya da onun için çok kıymetli ve değerlidir.

Allaha söz vermek nasıl olur?​

Vücutlarımızın Allah’a verdiği sözleri şöyle sıralayabiliriz:
- Ruhumuzu dünyadayken Allah’a ulaştıracağımıza dair Misak verdik( Rad-20-21)
- Fizik vücudumuzu ( vech) Allah’a teslim edeceğimize dair Ahd verdik ( Yasin-60-61)
- Nefsimizi ıslah edip Allah’a teslim edeceğimize dair Yemin verdik ( Müddesir-38-39-40)
Söz Namus ne demek?
namus sözü ne demek? Namus ve onur üzerine verilen söz, şeref sözü.
 
Geri
Üst