Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sozlu ve yazili tarih nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sözlü ve yazılı tarih nedir?​

Sözlü tarih, tarihi yazılı belgelere ek olarak yaşayan bireylerin belleğe dayalı anlatıları aracılığıyla yazma ve sıradan insanları, gündelik yaşamı ve öznelliği tarihin araştırma alanına dahil etme dürtüsüyle şekillenen ve ses kaydetme teknolojilerinin gelişmesiyle de desteklenen disiplinler arası bir çalışma alanı ve …

4 sınıf Sözlü Tarih ne demektir?​

Sözlü tarih: Belli bir olayı ya da bu olaylara şahitlik ermiş insanlarla yapılan söyleşilere sözlü tarih denir. Bu konuda Sözlü tarih üzerinden aile tarihi oluştururken aynı zamanda birçok farklı kaynaktan da faydalanmak mümkün. Özellikle bu kaynaklar aile tarihini daha kanıtlı şekilde ele alabilmektedir.

9 sinif tarih nedir?​

9 sinif tarih nedir?
Tarih; çağlar boyunca yaşamış insan topluluklarının sosyal, iktisadi, kültürel, siyasi ve dini faaliyetlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini yer ve zaman göstererek, sebep-sonuç ilişkisi içerisinde belgelere dayanarak inceleyen sosyal bir bilimdir.

5 sınıf tarih nedir?​

5 sınıf tarih nedir?
Tarih, geçmişte yaşamış insanların, toplumların ya da devletlerin kültürel, coğrafi, ekonomik, sosyal, hukuksal ve dinsel yapılarını ve yaşayışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Tarihin bir bilim dalı olmasını sağlayan şey, onun geçmişi incelerken bilgi ve belgeye dayanması; neden ve sonuç ilişkisi gözetmesidir.

4 sınıf sözlü tarih çalışmasının aşamaları nelerdir?​

Bu aşamalar; hazırlık aşaması, görüşmenin yapılması ve kaydedilmesi aşaması ve görüşmenin metin haline dönüştürülmesi aşamadır.

Sözlü Tarih Nasıl Yazılır?​

Sözlü tarih yönteminde görüşülen kişiye belli bir tema etrafında sorular sorularak görüşme yapılabileceği gibi, daha genel konularda sorularla onun belleğindeki bilgilerin kayıt altına alınması sağlanır. Görüşme kayıtlarının derlenmesinden sonra sistematik ve profesyonel bir analiz yapılır.

Sözlü tarih Nedir Nasıl Yapılır?​

Sözlü tarih Nedir Nasıl Yapılır?

4 sınıf sözlü tarih aşamaları nelerdir?​

4 sınıf sözlü tarih aşamaları nelerdir?
Sözlü tarih üç kısımdan oluşur. Bu aşamalar; hazırlık aşaması, görüşmenin yapılması ve kaydedilmesi aşaması ve görüşmenin metin haline dönüştürülmesi aşamadır.

Tarih tanımı nedir?​

Geçmiş toplumları siyasal, sosyal ve kültürel yönden inceleyen bilim dalına tarih denir. Bilim tarihi, felsefe tarihi ve dil tarihi gibi birçok türü bulunan bu bilim, gözlem ve deney yapılamayan tek bilimdir. Çünkü incelenen olayların tamamı, geçmiş çağlarda yaşanmıştır.

Neden tarih kısa özet?​

Tarih bilimi sayesinde geçmiş hakkında bilgiler, milletlerin ortak hafızasını biçimlendirir. Bu nedenle konusu tarih olan kitaplar sadece milletlerin kendi tarihini ele almaz, diğer toplumlarla etkileşim yaşandığı hakkında da güçlü bir bilinç oluşturur.

Sözlü tarih çalışması nasıl yapılır sırasıyla yazınız?​

Sözlü tarih çalışması nasıl yapılır sırasıyla yazınız?
Sözlü tarih çalışmasının aşamaları şunlardır:
- Görüşme yapılacak kişi belirlenir.
- Görüşme yeri ve zamanı belirlenir.
- Sorular belirlenir.
- Görüşme sırasında kullanılacak araç gereçler hazırlanır.
- Görüşme yapılır.
- Görüşme kayıtları düzenlenerek yazılı hâle getirilir.

Sözlü tarih çalışması kimlerle yapılır?​

Sözlü tarih çalışması kimlerle yapılır?
Sözlü tarih çalışmasını devletten firmaya, vakıftan evdeki bir aile ferdine kadar isteyen herkes yapabilir. Eğer bu çalışma kişinin sadece kendi kendine bir bilgiye ulaşma veya merak arzusu doğrultusunda yapılmayıp kayıtlara geçirilecekse yasal süreç başlar.

Sözlü tarih çalışması nasıl yapılır maddeler halinde?​

 
Sözlü tarih, geçmişte yaşanan olayları ve deneyimleri yaşayan insanların anıları ve anlatıları aracılığıyla inceleyen bir disiplindir. Bu tür çalışmalar tarihsel olayların farklı perspektiflerini ve öznelliklerini gözler önüne sermeye yardımcı olur. Ayrıca, yazılı belgelerin eksik veya yanıltıcı olabileceği durumlarda, sözlü tarih çalışmaları önemli bir bilgi kaynağı olabilir.

Sözlü tarih çalışmaları genellikle belli aşamaları takip eder. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

1. **Hazırlık Aşaması**: Görüşme yapılacak kişinin belirlenmesi, konunun ve amacın belirlenmesi, görüşme için uygun bir zaman ve yerin seçilmesi gibi adımları içerir.

2. **Görüşmenin Yapılması ve Kaydedilmesi Aşaması**: Belirlenen kişi ile yapılan görüşmelerde belirlenen konular etrafında soruların yöneltilmesi ve bu görüşmelerin ses veya video kaydının alınması aşamasıdır.

3. **Görüşmenin Metin Haline Dönüştürülmesi Aşaması**: Görüşmenin kayıtlarının transkript edilmesi, düzenlenmesi ve anlatılanların metin haline getirilmesi aşamasıdır. Bu sayede elde edilen veriler daha sistemli bir şekilde analiz edilebilir.

Sözlü tarih çalışmaları genellikle bireylerle birebir yapılsa da gruplarla da gerçekleştirilebilir. Görüşme yapılan kişinin anlatımlarının dürüst ve gerçekçi olması ve çalışmanın profesyonel bir şekilde yürütülmesi önemlidir. Bu tür çalışmalar, tarihsel bilgiyi derinleştirmek ve farklı bakış açıları kazandırmak için önemli bir araç olabilir.
 
Geri
Üst