- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sözlü kaynaklar nelerdir?
Sözlü Kaynaklar Sözlü kaynaklara örnek olarak söylenmiş ve dilden dile gelmiş şiirler, hikayeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, fıkralar ve atasözleridir.4 sınıf sözlü tarih çalışmasının aşamaları nelerdir?
Bu aşamalar; hazırlık aşaması, görüşmenin yapılması ve kaydedilmesi aşaması ve görüşmenin metin haline dönüştürülmesi aşamadır.aslında mitler, bir şekilde destanların kökenini oluşturmakta ve ortak özellik gös- termektedir. destanların içinde birçok mitolojik öğeyi görmek mümkündür. Çünkü her ikisi de kaynağını halkın kültüründen alan, belli bir süreç sonucunda oluşan edebi sözlü eserlerdir.
Sözlü tarih ne anlama gelir?
Sözlü tarih ne anlama gelir?Sözlü tarih, tarihi yazılı belgelere ek olarak yaşayan bireylerin belleğe dayalı anlatıları aracılığıyla yazma ve sıradan insanları, gündelik yaşamı ve öznelliği tarihin araştırma alanına dahil etme dürtüsüyle şekillenen ve ses kaydetme teknolojilerinin gelişmesiyle de desteklenen disiplinler arası bir çalışma alanı ve …
Sözlü tarih sıralaması nasıl olur?
Sözlü tarih sıralaması nasıl olur?Sözlü tarih çalışmasının aşamaları şunlardır:
- Görüşme yapılacak kişi belirlenir.
- Görüşme yeri ve zamanı belirlenir.
- Sorular belirlenir.
- Görüşme sırasında kullanılacak araç gereçler hazırlanır.
- Görüşme yapılır.
- Görüşme kayıtları düzenlenerek yazılı hâle getirilir.
Sözlü tarih çalışması nasıl yapılır sırasıyla yazınız?
Sözlü tarih çalışmasının aşamaları şunlardır:- Görüşme yapılacak kişi belirlenir.
- Görüşme yeri ve zamanı belirlenir.
- Sorular belirlenir.
- Görüşme sırasında kullanılacak araç gereçler hazırlanır.
- Görüşme yapılır.
- Görüşme kayıtları düzenlenerek yazılı hâle getirilir.
Mitoslar ne?
Mitoslar, çok tanrılı dönemlerde insanların kurguladıkları ve kutsallık atfettikleri öykülerdir. Gerçeklikten yola çıkarlar, gerçekliği kendilerine göre açıklarlar ve onu hem varoluşa hem de yaşama yansıtırlar. Mitoslar, o dönem insanının sorduğu her soruya yanıt verirler.Sözlü kaynaklar En önemli özelliği ise yine tarihin nesnesi olan insan unsurunu kendisine temel bilgi kaynağı olarak almasıdır. Sözlü tarihin diğer kaynakları ise ; tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, menkıbeler, fıkralar ve atasözleri olmak üzere çeşitlendirilebilir.