Sozlesmeye ait damga vergisi ne zaman odenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.706
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sözleşmeye ait damga vergisi ne zaman ödenir?​

Damga Vergisi Taraflar için Ne zaman Doğar? Sözleşme düzenlendiği anda, damga vergisi de doğmuş olur. Sözleşmenin düzenlenmiş olması için, sözleşme üzerinde hukuki önemi olan yazıların olması ve mutlaka sözleşmenin taraflarca imzalanması gerekir.

Sözleşmeler damga vergisine tabi mi?​

1- Sözleşmeleri imzalayanlar damga vergisi ödemekle mükelleftir. 2- Sözleşmeler üzerinden alınacak damga vergisi oranı binde 9,48’dir. 3- Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen sözleşmelerin her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya oranda damga vergisine tabidir.
PTT damga vergisinden muaf mıdır?​
(3) PTT, bu Kanun çerçevesinde yurt içi ve yurt dışında posta hizmetlerini yürütmeye ve gerekli altyapıyı kurmaya yetkilidir. PTT’nin söz konusu yetkiye ilişkin hak ve yükümlülükleri Kurum ile imzalanacak görev sözleşmesi ile belirlenir. Bu sözleşme damga vergisi ve harçtan müstesnadır.

Damga vergisi ödemesi nasıl yapılır?​

Damga vergisi ödemesi nasıl yapılır?
Damga vergisi pul yapıştırılması, makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması şekli ve basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenebilir. Damga vergisinin 3 farklı ödeme yerleri bulunmaktadır. Damla vergisi Vergi Dairelerine ödenebilir. İkinci ödeme yeri ise anlaşmalı bankalardır.

Faturadan damga vergisi nasıl kesilir?​

Faturadan damga vergisi nasıl kesilir?
Damga vergisinin iki şekilde ödenmesi mümkündür. Bunlardan birine ‘Nispi Ödeme’ denir ve binde 8,25 olarak hesaplanır. İkinci seçenek ise Maktu Şekilde ödemedir ve 30 TL olarak ödenir. Şayet sözleşmede değer belirtilmemişse damga vergisi maktu alınır, değer varsa nispi alınır.

Sözleşmelerde damga vergisi oranı kaç?​

Sözleşme damga vergisini kim öder?​

Fakat önemli bir nokta olarak, iki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisini her iki tarafın da ödemesi gerekirken, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder.
Kooperatifler damga vergisinden muaf mı?​
Kooperatifler damga vergisinden muaf mıdır? Kooperatiflerin muaf tutulduğu vergiler, kanun kapsamında madde 93’te açıklanıyor. Kanun esaslarına göre, kooperatifler damga vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

Damga vergisi gider olarak yazılabilir mi?​

Damga vergisi gider olarak yazılabilir mi?
Damga vergisinin gider yazma zamanı konusunda özel bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla, ticari kazancın tespitinde uygulanan genel kural çerçevesinde, damga vergisi de diğer giderler gibi tahakkuk ettiği tarih itibariyle gider kaydedilebilir. Gider kaydetmek için ödeme yapılması gerekmez.
 
Damga vergisi, bir sözleşme düzenlendiği anda doğar. Sözleşme üzerinde hukuki önemi olan yazıların bulunması ve sözleşmenin taraflarca imzalanması durumunda damga vergisi doğmuş olur. Damga vergisi ödemesi sözleşmeyi imzalayanlar tarafından yapılmalıdır. Damga vergisi oranı genellikle binde 9,48'dir ve her nüshadan fazla olarak düzenlenen sözleşmeler için her nüsha ayrı ayrı aynı miktar veya oranda damga vergisine tabidir.

PTT, damga vergisinden muaf tutulmuştur. PTT'nin posta hizmetlerini yürütme yetkisi ve görevleri Kurum ile imzalanan görev sözleşmesiyle belirlenir ve bu sözleşme damga vergisi ve harçtan muaf tutulmuştur.

Damga vergisi ödemesi pul yapıştırılması, makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damgaların kullanılması gibi yollarla gerçekleştirilebilir. Ödemeler Vergi Daireleri veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılabilir.

Faturadan damga vergisi iki şekilde kesilir. Nispi ödeme, binde 8,25 oranında hesaplanırken, maktu şekilde ödeme durumunda 30 TL olarak ödenir. Sözleşmede belirtilen değer olmadığı durumda maktu şekilde, değer belirtildiğinde ise nispi şekilde damga vergisi alınır.

İki kişi arasındaki sözleşmelerde damga vergisini her iki tarafın ödemesi gerekirken, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder. Kooperatifler, vergi kanunları kapsamında belirtilen maddeler gereği damga vergisinden muaf tutulmuştur.

Damga vergisi, gider olarak yazılabilir. Herhangi bir özel düzenleme olmamakla birlikte, ticari kazancın tespitinde diğer giderler gibi damga vergisi de tahakkuk ettiği tarih itibariyle gider kaydedilebilir. Giderin kaydedilmesi için ödeme yapılmasına gerek yoktur.
 
Geri
Üst