AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sozlesmenin Butunlugu ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sözleşmenin Bütünlüğü ne demek?​

Sözleşmenin Bütünlüğü: Sözleşmenin taraflar arasındaki tek sözleşme olduğunu belirtir. Daha önce sözlü veya yazılı taraflar arasında yapılmış açıklamaların, düzenlemelerin yerine imzalanan sözleşmenin geçtiğine hükmeder.
Kişinin ekonomik varlığını tehlikeye atan sözleşme nedir?
Uygulamada bu tür kişilerin ekonomik özgürlüğünü ve geleceğini tehlikeye düşürecek şekilde ağır hükümler içeren, borçluyu alacaklının keyfiyetine bırakan, kişilik haklarına ve ahlaka aykırı hükümler içeren sözleşmelere “kelepçeleme sözleşme”; bu tür hükümlere de “kelepçeleme hükümler” denilmektedir.

TBK m 26 27 Borçlar hukukunda hangi ilkeyi sınırlandırır?​

Her ikisi de “Sözleşmenin içeriği” başlığı altında düzenlenen bu hükümler (TBK m. 26-27) bize göstermektedir ki; sözleşmenin içeriğini belirleme özgürlü ğü hukukumuzda temel bir ilke olarak benimsenmiştir ve TBK m. 27 bu özgür lüğe getirilen en önemli kısıtlamadır.
Yapılan bir sözleşmenin içeriği kişilik haklarına aykırı olması durumunda bunun yaptırımı nedir?
Madde 27 – Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.

Sözleşme nasıl geçersiz olur?​

Sözleşmenin konusu kanun yasaklarına, kamu düzenine, genel ahlaka aykırı olamaz. Sözleşmenin konusu imkansız bir edim olmamalıdır, ayrıca kişilik haklarına müdahale eden sözleşme yapılamaz. Konusu yasanın çizdiği sınırların dışına çıkan sözleşmeler geçersiz sayılır.
Sözleşmenin geçerlilik şartları nelerdir?
EHLİYET. Sözleşmenin geçerli olabilmesi için tarafların o sözleşmeyi yapmaya ehil olmaları gerekir.

Iptal edilebilirlik ne demek?​

Hukuk dünyasında yapılacak işlemlerin hem kurucu unsurları hem de zorunlu unsurları bir eksiklik yahut da sakatlık göstermiyor ise; ancak bu işlemlerin belirli nedenler dahilinde iptal edilebilirliği söz konusu ediliyor ise; uygulamada yapılan yaptırım türü iptal edilebilirlik adını alır.
Sözleşmenin meydana geldiği an nasıl belirlenir?
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.

Sözleşme ilkeleri nelerdir?​

Türk Sözleşme Hukuku’na hakim ilkeler arasında; Sözleşme yapma özgürlüğü, Sözleşme yapmama özgürlüğü, Sözleşme serbestisi, Sözleşme hükümlerince korunma, Taraf iradelerinin uyumu vardır. Sözleşmelere uygulanacak genel ilkeler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunda belirtilmiştir.
Hukuki işlemin içeriğinin ahlaka aykırı olmasına bağlanan hukuki sonuç nedir?
Madde 176 – Bir koşul, hukuka veya ahlaka aykırı bir yapma veya yapmama fiilini sağlamak amacıyla konulmuşsa, bu koşula bağlı hukuki işlem kesin olarak hükümsüzdür.

Sözleşme nelere aykırı olamaz?​

Kanunlar silsilesi içinde genel kural olarak tüzükler, yönetmelikler, sözleşmeler; kanunlara ve Anayasa’ya aykırı olamaz. Bir sözleşmede kanuna aykırı nitelikteki hükümler hukuk nezdinde nazara alınmaz. Dolayısıyla bu hususlar mahkeme önüne geldiği zaman aleyhinize uygulanma olanağı bulamayacaktır.
Imzalanan sözleşme nasıl iptal edilir?
- Sözleşmenin Feshi (İptali) Davası Nasıl Açılır?
- Sözleşmenin iptali için dava karşılıklı olan ve iki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerde taraflardan birinin temerrüde düşmesi halinde, diğer tarafın borcu ifa edilmesi için uygun bir süre verebilir ya da bu sürenin hakim tarafından verilmesini talep edebilir.

Sözleşme hangi durumlarda geçersiz olur?​

 
Geri
Üst