AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sozlesmeden donme halinde hangi zarar istenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sözleşmeden dönme halinde hangi zarar istenir?​

Temerrüde düşen borçlunun borcu aynen ifasını kabul etmek istemeyen alacaklı, yukarıda bahsedilen şartlara uymak kaydıyla, ya ifadan vazgeçmek suretiyle müspet zararın tazminini talep edecek ya da sözleşmeyi feshederek uğradığı menfi zararların tazminini isteyecektir.

Borcun alacaklı tarafından sona erdirilmesi işlemi nedir?​

“Yenileme” veya eski tabirle “tecdit”, “yeni bir borçla mevcut bir borcun sona erdirilmesi”dir. Yenilemenin olabilmesi için bir kere, alacaklı ve borçlunun açıkça anlaşmaları gerekir. Yenileme tarafların “açık iradesi ile olur”.
Borç ilişkisinin sona ermesi nedir?
Borcu sona erdiren sebeplerden alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi Türk Borçlar Kanunu m. 135′ te düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre “Alacaklı ve borçlu sıfatlarının aynı kişide birleşmesiyle borç sona erer. / Birleşme geçmişe etkili olarak ortadan kalkarsa, borç varlığını sürdü- rür.
Müspet zarar hangi hallerde istenir?
Müspet zarar gecikmiş ifanın reddi halinde talep edilen zarardır. Burada her iki taraf arasında akdedilmiş olan sözleşme hala geçerli yani ayaktadır. Borçlu borcunu sözleşmeye uygun olarak ifa etmiş olsaydı alacaklının uğramayacağı her türlü zarar müspet zararı oluşturmaktadır.

Eski borcun yeni Borcla kapatılmasına ne denir?​

Borcun yenilenmesi, alacaklı ve borçlu arasında yapılan bir sözleşme ile gerçekleşir. Buna “yenileme sözleşmesi” denir. Bu sözleşme, tarafların eski bir borç yerine yeni bir borcu geçirme iradelerinden oluşur5.

Alacak davası hangi mahkemeye açılır?​

Alacak davasında ve görevli mahkeme Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kural olarak ise görevli olan mahkeme asliye hukuk mahkemesi olmaktadır. Bununla birlikte kimi hallerde sulh hukuk mahkemesi de davaya görevli olmaktadır.
Alacak verecek davaları hangi mahkemede görülür?
Alacak davasında eğer taraflar daha önceden yetkili mahkemeyi sözleşmede belirlememişlerse borçlunun yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Alacak davasında görevli mahkeme ise yapılan sözleşmenin türüne göre belirlenir. Örneğin kira sözleşmelerinden doğan alacaklarda sulh hukuk mahkemesi görevlidir.
Alacağın temliki ne tür bir işlemdir?
Alacağın temliki, devredenle devralan arasında yapılan iki taraflı hukuki bir işlem, bir sözleşmedir. Alacağın temliki kazandırıcı bir işlemdir. Her kazandırma gibi, alacağın devri de hukuki bir sebebe, borçlandırıcı bir işleme dayanmalıdır. Hukuki sebep bir sözleşme, vasiyetname ya da kanundan doğan bir borç olabilir.
 
Geri
Üst