Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sozlesme ne zaman kurulmus olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sözleşme ne zaman kurulmuş olur?​

MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.

Bir sözleşmede taraf beyanlarının yeterli açıklıkta olmaması halinde ortak ve gerçek iradelerini belirlemeye yönelik olarak yapılan faaliyete ne ad verilir?​

Taraflar, irade beyanlarının birbirine uygun olmadığını açıkça bi- liyorlarsa, buna “açık uyuşmazlık” adı verilir.15 Açık uyuşmazlıkta ta- raflar, sözleşmenin kurulmasını değil; aksine, kurulmamasını, meyda- na gelmemesini istemektedirler.

Sözleşmenin esaslı unsurları nelerdir?​

Sözleşmenin esaslı unsurları nelerdir?
Sözleşmenin Unsurları Bir sözleşmenin esaslı unsurları, o sözleşmenin mevcut olabilmesi için mutlak surette bulunması gerek olan unsurlardır. Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır.

Şekil şartı ne demek?​

Şekil şartı nedir? (Ekonomi) (Procedural defect) Yasal bir işlemin yapılış biçimidir. Bazan yasalarda bir işlemin doğuşu, kanıtlanması veya üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesi, belirli şekil şartlarına bağlanmıştır. Bu şartlara uyulmadıkça işlem geçersiz olur.

Sözleşmenin kurulması nedir?​

Bir sözleşmenin kurulması birbirine uygun beyanın,iradenin karşılıklı olarak açıklanmasıyla olur. Karşılıklı rıza beyanının ilkine öneri, ikincisine kabul beyanı denir. Sözleşme, tarafların isteklerini tam olarak yansıtmalı ve ileride çıkabilecek uyuşmazlıkları da önleyecek şekilde düzenlenmelidir.

Sözleşme özgürlüğü ilkesi nedir?​

Sözleşme özgürlüğü ilkesi nedir?
Sözleşme özgürlüğü ilkesi kişilere yapmak istedikleri sözleşmenin diğer tarafını seçebilme yetkisi verir. Bu doğrultuda kural olarak herkes dilediği sözleşmeseydi dilediği kimseyle yapabilir.
Sözleşmenin özellikleri nelerdir?​
Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir. Bir sözleşmede tarafların karşılıklı çıkarları bulunur. Örneğin herhangi bir malı satın alırken yapılan iş sözlü bir sözleşmedir.
Sözleşmenin hükümsüzlüğü nedir?​
Madde 27 – Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.

Geçerlilik şekil şartı nedir?​

Geçerlilik şekil şartı nedir?
TBK m. 12: «Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.»

Şekle tabi olmamak ne demek?​

Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
 
Sözleşme ne zaman kurulmuş olur sorusuna cevap verildiği gibi, bir sözleşmenin tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamasıyla kurulduğu belirtilmiştir. Tarafların esaslı noktalarda anlaştığı durumlarda ise, ikinci derecedeki noktalar üzerinde anlaşmaya gerek olmadan sözleşme kabul edilir.

Sözleşmenin kurulması, tarafların ortak ve gerçek iradelerini belirlemeye yönelik olarak yapılan faaliyete "açık uyuşmazlık" denmektedir. Bu durumda tarafların, sözleşmenin kurulmasını istemek yerine kurulmamasını tercih ettikleri anlaşılır.

Sözleşmenin esaslı unsurları ise, o sözleşmenin geçerli olabilmesi için mutlaka bulunması gereken unsurlardır. "Satılan şey", "semen" ve "tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları" sözleşmenin esaslı unsurlarını oluşturur.

Şekil şartı, yasal işlemlerin yapılış biçimini belirleyen koşullara denir. Bu koşullara uyulmadığı takdirde işlem geçersiz kabul edilir. Sözleşme özgürlüğü ilkesi ise, kişilere yapacakları sözleşmelerde diğer tarafı seçme özgürlüğü tanır ve genel olarak herkes dilediği sözleşmeyi, dilediği kişiyle yapabilir.

Sözleşmenin hükümsüzlüğü, kanunun emredici hükümlerine aykırı veya ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına zarar veren veya imkansız olan sözleşmelerin kesin olarak geçersiz olduğu durumu ifade eder. Bununla birlikte, sözleşmenin geçersiz olmasıyla diğer hükümlerinin geçerliliğini etkilemez.

Geçerlilik şekil şartı, sözleşmelerin geçerliliğinin kanunda öngörülen şekle bağlı olduğu durumu ifade eder. Öngörülen şekle uyulmadığı takdirde kurulan sözleşme hüküm doğurmaz. Şekle tabi olmamak durumu ise, sözleşmelerin geçerliliğinin belirli bir şekile bağlı olmadığı kanunu esas alır. Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık, şekil eksikliğine neden olur ve hükümsüzlükle sonuçlanır.
 
Geri
Üst