AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sozlesme damga vergisi KDV dahil mi haric mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sözleşme damga vergisi KDV dahil mi hariç mi?​

Vergilerin damga vergisi matrahına dahil edilmeyeceğine ilişkin mevzuatta bir hüküm olmadığı için KDV hariç diğer vergiler damga vergisi matrahına dahil edilmelidir.

Sözleşme damga vergisi kaç gün içinde ödenir?​

Damga vergisi mükellefler tarafından ay içinde hazırlanan kâğıtların ertesi ayın 20’sinde ödenmesi gereken vergisidir. İzleyen ayın 20’nci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan edilir. 26’ncı gününde de ödemesi yapılır.

Sözleşmeden doğan damga vergisi nereye ödenir?​

Sözleşmeden doğan damga vergisi nereye ödenir?
Damga vergisinin 3 farklı ödeme yerleri bulunmaktadır. Damla vergisi Vergi Dairelerine ödenebilir. İkinci ödeme yeri ise anlaşmalı bankalardır. Son ödeme yeri Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sitesidir.

Hangi sözleşmeler damga vergisinden muaftır?​

Hangi sözleşmeler damga vergisinden muaftır?
(Ek fıkra: 15/7/2016-6728/24 md.) Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmaz.

KDV damga vergisi dahil mi?​

Kaldı ki söz konusu damga vergisi KDV matrahına dahil edilmekte ve ithalatta alınan diğer vergilerle birlikte tahsil edilmektedir. Bunun dışındaki damga vergisinin ithalatta alınan bir vergi olmadığı çok açıktır.

Muhasebe sözleşmesi damga vergisi nasıl hesaplanır?​

Taraflar 2019 yılında ayrıca bir sözleşme ve/veya ek protokol imzalamamışlardır. Bu durumda 2019 yılı için damga vergisi matrahı (200 x 12 =) 2.400 TL olarak tespit edilerek üzerinden hesaplanan damga vergisi beyan edilecek olup, 2020 yılı için ayrıca damga vergisi hesaplanmasına ve beyanına gerek bulunmamaktadır.

Sözleşme damga vergisi ödemesi nasıl yapılır?​

Sözleşme damga vergisi ödemesi nasıl yapılır?
Damga vergisi ödeme şekilleri Damga vergisi beyannamesiyle vergi beyan edilir ve ödenir. Ödeme karşılığında makbuz üretildiği için yönteme “makbuz verilmesi suretiyle ödeme” denmiştir. Kanun’da sayılan bazı kağıtların vergisi basılı damga konulması yoluyla ödenir.

Sözleşme damga vergisi ve karar pulu ne zaman ödenir?​

Sözleşme damga vergisi ve karar pulu ne zaman ödenir?
a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.

Sözleşme karar pulu ve damga vergisi nereye ödenir?​

İhale kararı ve sözleşme damga vergisini ödemek için en çok tercih edilen yöntem nakit olarak vergi dairesine yatırmaktır.

PTT damga vergisinden muaf mıdır?​

(3) PTT, bu Kanun çerçevesinde yurt içi ve yurt dışında posta hizmetlerini yürütmeye ve gerekli altyapıyı kurmaya yetkilidir. PTT’nin söz konusu yetkiye ilişkin hak ve yükümlülükleri Kurum ile imzalanacak görev sözleşmesi ile belirlenir. Bu sözleşme damga vergisi ve harçtan müstesnadır.

Sigorta sözleşmeleri damga vergisinden muaf mı?​

Sigorta sözleşmeleri damga vergisinden muaf mı?
60 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin İstisnalara İlişkin Düzenlemeler başlıklı 9 uncu maddesinde; “Halihazırda, sigorta sözleşmeleri (bu mahiyetteki reasürans ve koasürans sözleşmeleri dahil) ve sigorta ücretinin ödenmesine ilişkin kağıtlar damga vergisinden istisnadır.
 
Merhaba, damga vergisi ve KDV ile ilgili bilgiler verilmiş ve merak ettiğiniz konuların detaylarına değinilmiş. Damga vergisi genelde sözleşmelerden doğan bir vergidir ancak KDV ise mal ve hizmetlerin değerine eklenen bir vergidir. Damga vergisi genellikle mal veya hizmet alışverişleriyle ilgili kağıtların düzenlenmesi ve vergilendirilmesi sırasında ödenir.

Damga vergisi, genelde herhangi bir sözleşme veya belgenin düzenlenmesi veya onaylanmasından kaynaklanan bir maliyettir. Vergi Daireleri, anlaşmalı bankalar veya Maliye Bakanlığının internet sitesi aracılığıyla ödeme yapılabilir. Damga vergisi matrahı üzerinden hesaplanan vergi, beyan edilmelidir ve süresi içinde ilgili mercilere ödenmelidir.

Öte yandan, KDV damga vergisi matrahına dahil edilir ve ithalatlarda diğer vergilerle birlikte tahsil edilir. Damga vergisinden muaftan sayılan bazı sözleşmeler veya durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi gibi taahhütlerden damga vergisi alınmaz. Ayrıca sigorta sözleşmeleri de damga vergisinden istisna tutulmuştur.

Damga vergisine ilişkin ödemeler genellikle belirlenen süre içinde vergi dairesine bildirilmeli ve ödenmelidir. Ödeme genellikle nakit olarak vergi dairesine yapılır. Hatırlatmak gerekirse, bu bilgiler genel hatlarıyla damga vergisi ve KDV ile ilgili bilgilerdir, detaylar için ilgili mevzuatlara danışmanız faydalı olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst