AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sozcuksel Esdizimlilik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sözcüksel Eşdizimlilik nedir?​

Öz: Eşdizimlilik bazı sözcüklerin birbiriyle karşılıklı öncelikleri olduğu ve birbirini gerektirdiği sözcük birleşmelerini ifade eder.

Metnin küçük ölçekli yapısı nedir?​

Tümcelerin birbirlerine eklenerek bir metin oluşmasını sağlayan yinelemeler, ön gönderim ve art gönderimler, örtük anlatımlar, eksiltili yapılar, tümceler arası bağıntı ögeleri gibi ölçütler doğrudan metnin küçük ölçekli yapısıyla ilgilidir. Metni oluşturan bu ölçütler bağlaşıklık olarak adlandırılır.
Artgönderim ne demek?​
Artgönderim ve Öngönderim: Artgönderim önceden kullanılan bir sözcüğün yerine ya da bir açıklamanın yerine kullanılan zamirlerdir. “Bazı öğrenciler aynı konuda çalıştılar ve biz onları tanıyoruz” tümcesindeki “bazı öğrenciler” için ikinci tümcede “onlar” zamiri kullanılmıştır.

Metin Değiştirimi nedir?​

Metin Değiştirimi nedir?
Metin değiştirim (text modification) terimi, kaynak metin ile bu metin üzerinde yapılan bir dizi dilbilimsel değişiklik sonucunda ortaya çıkan hedef metin arasındaki ilişkiyi karşılamaktadır.

Metinde küçük yapı nedir?​

Metinde küçük yapı nedir?
Küçük yapı (microstructure), cümleler arası düzenlemeyi içerir. Bağıntı, yineleme, art gönderim, ön gönderim, eksiltili yapı, eylem zamanı, cümleler arası bağıntı ögeleri, metnin belirticileri, çıkarsamalar gibi durumlar metnin küçük yapısı dâhilinde incelenen unsurlardır (Günay, 2007: 67-68).

Bağlaşıklık hatası nedir?​

Bağlaşıklık, bir cümlenin yapısal olarak doğru olmasını ifade ederken; bağdaşıklık, anlam bütünlüğü ve mantıksal bağlamda doğru olması demektir. Bir cümlede bağlaşıklık veya bağdaşıklık yönünden hatalar olması, anlatım bozukluğuna neden olur.

Metinsellik ne demek?​

Metinsellik temelde bağdaşıklık ve tutarlılık ölçütlerine dayanarak metni, dilbilgisel açıdan tahlil etmeye çalışan bir yöntemdir. Bağdaşıklık ve tutarlılık metinselliğin iki önemli unsuru olarak karşımıza çıkar.
Tutarlılık ne demek edebiyat?​
Anlatımın en az sözcük kullanılarak yapılmasıdır. 3. Tutarlılık: Anlatımda anlamca çelişen sözcüklerin kullanılmamasıdır. Anlatımda anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Metinsellik ölçütleri ne demek?​

Metinsellik ölçütleri ne demek?
değerlendirilebilmesi için yedi özelliğe sahip olması gerektiğini savunurlar. Bu özellikler, “bağdaşıklık, tutarlılık, amaçlılık, kabul edilebilirlik, bilgisellik, durumsallık ve metinlerarasılık” olarak saptanmıştır. Metne ait bu özellikler kaynaklarda metinsellik (textuality) ölçütleri olarak ifade edilmektedir.

Metnin büyük ve küçük yapısı nedir?​

Metnin büyük ve küçük yapısı nedir?
Metnin tamamını anlamaya yönelik olan büyük yapıyı kavrama sırasında ana düşünceleri belirleme, metni özetleme ve metnin yapısını tanıma işlemleri gerçekleşmektedir (Güneş, 2014: 219). Küçük yapı (microstructure), cümleler arası düzenlemeyi içerir.
 
Eşdizimlilik, dilbilgisel bir kavram olup bazı sözcüklerin birbiriyle karşılıklı öncelikleri olduğu ve birbirini gerektirdiği sözcük birleşmelerini ifade eder. Metnin küçük ölçekli yapısında ise tümcelerin birbirlerine eklenerek bir metin oluşturmasını sağlayan yinelemeler, ön gönderim ve art gönderimler, örtük anlatımlar, eksiltili yapılar, tümceler arası bağıntı ögeleri gibi unsurlar yer alır ve bu unsurlar metnin küçük ölçekli yapısını oluşturan bağlaşıklık olarak adlandırılır.

Artgönderim ve ön gönderim ise artgönderim önceden kullanılan bir sözcüğün yerine ya da bir açıklamanın yerine kullanılan zamirleri ifade eder. Örneğin, "bazı öğrenciler aynı konuda çalıştılar ve biz onları tanıyoruz" cümlesindeki "bazı öğrenciler" için ikinci cümlede "onlar" zamiri kullanılmıştır.

Metin değiştirimi kavramı ise kaynak metin ile üzerinde dilbilimsel değişiklikler yapılarak oluşturulan hedef metin arasındaki ilişkiyi ifade eder. Metinde küçük yapı ise cümleler arası düzenlemeyi içerir ve bağlaşıklık, yineleme, art gönderim, ön gönderim, eksiltili yapı, eylem zamanı gibi unsurları içerir.

Bağlaşıklık hatası, bir cümlenin yapısal olarak doğru olmasını ifade ederken; bağdaşıklık ise anlam bütünlüğü ve mantıksal bağlamda doğru olması demektir. Bir cümlede bağlaşıklık veya bağdaşıklık hataları olması, anlatım bozukluğuna neden olabilir.

Metinsellik ise temelde bağdaşıklık ve tutarlılık ölçütlerine dayanarak metni dilbilgisel açıdan tahlil etmeye yönelik bir yöntemdir. Metinsellik ölçütleri ise bağdaşıklık, tutarlılık, amaçlılık, kabul edilebilirlik, bilgisellik, durumsallık ve metinlerarasılık gibi özelliklerden oluşmaktadır.

Büyük yapı metnin tamamını anlamaya yönelikken küçük yapı cümleler arası düzenlemeyi içerir. Bu kapsamda metin içindeki bağlaşıklık ve küçük yapı unsurları metnin anlaşılmasına ve analizine katkı sağlar.
 
Geri
Üst