AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sozcuk turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Sözcük türleri nelerdir?​

Sözcük türlerini görevlerine göre; isimler yani adlar, sıfatlar, zamirler, zarflar, edatlar, bağlaçlar, ünlemler, fiiller ve fiilimsiler olarak gruplara ayrılabilir.

Orada işaret zamiri mi?​

Asıl işaret zamirleri “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar” dır. Türkçe’de en çok kullanılan diğer işaret zamirleri şunlardır: Bura, şura, ora, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki, karşıki…

Kişi zamiri nedir örnekler?​

Kişi zamiri nedir örnekler?
Kişi zamiri, insanın yerini tutan zamirlerdir. Kişi zamirleri, ben, sen, o, biz, siz, onlar şeklindedir. Zamirler isimlerin yerine kullanılır.

Zamir nasıl bulunur örnek?​

Varlıkların yerini gösteren zamirlere denir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi’dir. Örnek: Bunlar evimizin son eşyaları. Soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlere denir.

Zamir ne sorusu sorulur?​

Hangi, nereye, kaç, kaçı, hangi, hangisi, ne, kim, neyi, kimi soru kelimeleridir.

Bunlar kişi zamiri mi?​

Bunlar kişi zamiri mi?
İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir. *Bu, şu, o;bunlar, şunlar, onlar;öteki, beriki, şöyle;böyleleri, öylesi. *O,bu yörenin en meşhur yemeğidir.

Burada ne tür zamirdir?​

Başlıca işaret zamirleri şunlardır: “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi, öylesi…”

Kişi zamirleri ek alır mı?​

Kişi, soru, belirsizlik ve gösterme kavramı taşıyarak adın yerine kullanılan sözcüklere “zamir” denir. Ad kökenli oldukları için ismin aldıkları tüm ekleri alırlar. Dikkat : Türkçe’de kelimelerin kökü ek aldıklarında değişime uğramaz ancak kişi zamirlerinden “ben ve sen” ismin “-a” halinde “bana, sana” olurlar.

Zamir nedir çeşitleri ve örnekleri?​

Zamir nedir çeşitleri ve örnekleri?

Zamirler, isimlerin yerini tutan ve onların görevini yapabilen kelimelerdir. Türkçe'de zamirler kişi, işaret, soru, belirsizlik ve gösterme kavramlarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. İşte zamir türleri ve örnekleri:

1. Kişi Zamirleri:
- Ben: Benim adım Ali.
- Sen: Sana bu kitabı getirdim.
- O: Onu dün gördüm.
- Biz: Biz de seninle geleceğiz.
- Siz: Size yardım edebilirim.
- Onlar: Onlar okula gitmişler.

2. İşaret Zamirleri:
- Bu: Bu araba çok hızlı.
- Şu: Şu kedi çok sevimli.
- O: O ev bomboş.
- Bunlar: Bunlar benim eşyalarım.
- Şunlar: Şunlar çok renkli.
- Onlar: Onlar da bize katılacaklar.

3. Soru Zamirleri:
- Kim: Kim o odadaki kişi?
- Ne: Ne alıyorsun marketten?
- Hangi: Hangi restoranda buluşacağız?
- Kaç: Kaç yaşındasın?

4. Belirsizlik Zamirleri:
- Bazı: Bazıları arıyor.
- Hiçbiri: Hiçbiri gitmedi.
- Birçoğu: Birçoğu kabul etti.

5. Gösterme Zamirleri:
- Böyle: Böyle davranma!
- Şöyle: Şöyle yapalım.
- Öyle: Öyle gel.

Zamirler cümle içinde ismin yerini alarak onun görevini yaparlar ve türlerine göre farklı roller üstlenirler.

Geri