AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sozcuk nasil turer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.521
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sözcük nasıl türer?​

Kelime kökünden önce, başka dillerde olduğu gibi ön ekler getirilmez. Dilimizde kelime türetmesi ancak köklerin sonuna birtakım ekler getirilmek suretiyle yapılabilir. Kelime kökleri isim veya fiil olduğuna göre, türetme ekleri isme ilave edilenler ve fiile getirilenler olmak üzere iki büyük bölüme ayrılırlar.

Türemiş kelime nedir 5 sınıf?​

Türemiş Kelime Nedir? Kök ya da gövdeye en az bir yapım eki gelmesiyle oluşan, anlam değişikliğine uğramış kelimelere türemiş kelime (türemiş sözcük) denir. Türemiş kelimeler, isim veya fiil kök ya da gövdesine yapım eki gelerek anlam değişikliğine uğramış sözcüklerdir. Türemiş Kelime = kök + yapım eki diyebiliriz.

Beraber türemiş mi?​

Beraber türemiş mi?
Farsça sözcük sıfat olup, zarf olarak kullanımı Türkçede sonradan türemiştir.

Birleşik kelimeler nasıl oluşur?​

Birleşik kelimeler nasıl oluşur?
Birleşik kelimeler en az iki sözcükten oluşur. Kelimelerden en az biri anlamını kaybetmişse veya kelimeler birleştiğinde ses düşmesi veya ses türemesine uğramışsa bitişik yazılırlar. Örneğin: yalıçapkını, affetmek, azletmek, sivrisinek, açıkgöz, hanımeli, alıvermek, vb.

Beraber kelimesinin kökü nedir?​

beraber kelime kökeni Farsça deyim Farsça bar بر “üst, üzeri, üzere, e doğru (edat)” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen apar+ parçacığından evrilmiştir.

Birleşik yapılı fiil ne demek?​

Birleşik fiiller ya da bileşik fiiller, bir eylemi karşılamak üzere birden fazla sözcüğün bir araya gelmesi ile oluşturulmuş fiiller (eylemler). Bazı birleşik fiiller bir arada, bazıları iki ayrı sözcük halinde yazılır.

Birleşik yapılı cümle nedir?​

Birleşik yapılı cümle nedir?
Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir. Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur.

Birleşik yapılı eylem nasıl olur?​

Birleşik yapılı eylem nasıl olur?
Birleşik Fiiller: Kurallı Birleşik Fiiller, Yardımcı fiille Kurulanlar, Deyimleşmiş Birleşik Fiiller. “Etmek, olmak; bulmak, yapmak, buyurmak, eylemek ve kılmak” yardımcı fiilleri ad soylu bir sözcükle bir eylemi birlikte ifade edecek şekilde öbekleşir, birleşik fiil oluşturur.
 
İşte "Sözcük nasıl türer?" konulu mesajlarınızın detaylı cevapları:

1. **Sözcük Nasıl Türer?**
Dilimizde sözcük türetmesi, kelime köklerine ekler getirilerek yapılır. Kelime köklerine önceden, diğer dillerde olduğu gibi ön ekler getirilmez. Türkçede kelime türetmek için köklerin sonuna birtakım ekler getirilerek yapılır. Kelime kökleri isim veya fiil olabilir. Bu nedenle türetme ekleri, isme ilave edilenler ve fiile getirilenler olmak üzere iki büyük bölüme ayrılır.

2. **Türemiş Kelime Nedir ve 5 Sınıf Nelerdir?**
Türemiş kelime, kök veya gövdeye en az bir yapım ekinin gelmesiyle anlam değişikliğine uğrayarak oluşmuş kelimedir. Türemiş kelimeler, isim veya fiil kök veya gövdelerine yapım eki eklenerek anlam değişikliğine uğramış kelimelerdir. Yani türemiş kelime, kök + yapım eki şeklinde tanımlanabilir. Türemiş kelimeler genellikle isimler ve fiiller arasında oluşur ve dilde zenginlik sağlar.

3. **"Beraber" Sözcüğünün Türetimi**
"Beraber" kelimesi Farsça kökenlidir. Bu kelime, Farsça "bar" kelimesinden türetilmiştir ve "üst, üzeri, üzere, e doğru" anlamlarına gelir. Türkçede zamanla Farsçadan alınmış bu kelime sıfat olarak kullanılmaya başlanmış ve zarf olarak da türemiştir.

4. **Birleşik Kelimelerin Oluşumu**
Birleşik kelimeler, en az iki sözcüğün bir araya gelerek oluşturduğu kelimelerdir. Bu kelimelerden en az biri anlamını kaybetmişse veya kelimeler bir araya geldiğinde ses düşmesi veya türemesi olmuşsa bitişik yazılırlar. Örneğin; "yalıçapkını", "affetmek", "hanımeli" gibi.

5. **Birleşik Yapılı Fiil ve Cümleler**
Birleşik fiiller, bir eylemi ifade etmek için birden fazla sözcüğün bir araya gelmesi ile oluşturulan fiillerdir. Bazı birleşik fiiller bir arada, bazıları ise iki ayrı sözcük halinde yazılır. Birleşik cümleler ise bir ana cümle ile onu tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşur. Ana cümlede yükleme ek olarak başka yargı veya eylem bildiren unsurlar da bulunabilir.

6. **Birleşik Yapılı Eylemler**
Birleşik fiillerde, "etmek, olmak, bulmak, yapmak, buyurmak, eylemek, kılmak" gibi yardımcı fiiller, ad soylu bir sözcükle bir eylemi birlikte ifade edecek şekilde öbekleşir ve birleşik fiil oluşturur. Kurallı Birleşik Fiiller, Yardımcı fiille Kuruluşlu olanlar ve Deyimleşmiş Birleşik Fiiller gibi farklı kategorilerde incelenebilir.

Eğer belirli bir konuda daha detaylı bilgi isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst