AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Soylenen bir seyi dogru yapan nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Söylenen bir şeyi doğru yapan nedir?​

Bir kimse doğru konuştuğunda konuşmasını doğru yapan iki şey vardır: a) Anlam (meaning) b) Gerçek (fact) “Kar beyazdır” dediğimizde, anlamı karın beyaz olması, gerçeği de karın beyaz olmasıdır.

Gerçeklik nedir ve örnek?​

Kelime bazında bilinçten bağımsız olarak fiziksel ve nesnel var olmak anlamı öne çıkar. Örneğin koltuk ya da bilgisayar bir gerçeklik olarak ifade edilmektedir. Ancak felsefe bu şekildeki yalın ve tekil gerçekliği değil, genel gerçekliği aramaktadır.
Doğru ve gerçeklik nedir?
Gerçeklik hakikatin kendisidir, var olan şeydir. Örneğin Evrim gerçekliktir. Doğruluk ise bilginin nesnesine uygunluğudur. Yani bir görüş belirtilir (bir önerme sunulur) ve belirtilen görüş ya yanlış ya da doğrudur.
Gerçeklik ve doğruluk felsefenin hangi alanları?
Gerçeklik ve doğruluk felsefenin bütün gelişim aşamalarında, felsefe içi tartışmalarda ve tanımlamalarda en belirleyici kavram olarak yerini almıştır. Doğruluğun epistemolojik ve ontolojik olarak iki ana dalda da incelendiğini söylemek mümkündür.

Gerçek ve doğru aynı şey midir?​

En basit ifadesiyle doğruluk, herhangi bir bilgiye ilişkin ortaya konulan değer yüklü bir tanımlamadır. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere doğru, gerçeğin aksine soyuttur ve zihinsel bir kavrayışın ürünüdür. Doğruluk, zihinsel bir genelleme, soyutlama, sınırlama ve çözümlemenin sonucu olarak ortaya çıkar.

Doğru gerçeklik nedir?​

Var olmak algılanmış olmaktır ne demek?
Berkeley bu görüşünde maddi dünyanın varlığını reddeder ve görülen, duyulan ya da temel olarak algılanan tüm şeylerin algıladığı için var olduklarını söyler. “Varlık, algılanmaktır” der. Yani Berkeley’e göre varlıkların var olma sebebi öznelerin onları algılamasıdır, yani bir şeyin var olma koşulu algılanmış olmaktır.
Gerçekçilik ne anlama gelir?
Realizm, gerçekçilik ana düşüncesini, nesnelerinin varoluşları ve neye benzediklerinin, bizden ve bizlerin onlara ulaşmasından bağımsız olduğu meydana getirir. Örneğin güneş sisteminde kaç tane gezegenin olduğu, bizim orada kaç tane olacağını düşünmemize, olmasını istememize veya araştırmamıza bağlı olarak değişmez.
 
Geri
Üst