AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sosyolojinin kuruculari kimlerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sosyolojinin kurucuları kimlerdir?​

Sosyolojinin başlıca öncüleri ve bu öncülerin sosyolojiye olan temel katkıları kısaca şöyle özetlenebilir.
- 4.1. Saint Simon (1760-1825)
- 4.2. Aguste Comte (1798-1857)
- 4.3. Emile Durkheim (1857-1917)
- 4.4. Karl Marx (1818-1883)
- 4.6. Max Weber (1864-1920)
- 4.5. Herbert Spencer (1820-1903)

Uzmanlaşmış sosyoloji alt dalları nelerdir?​

Aile sosyolojisi, kent sosyolojisi, toplumsal tabakalaşma, din sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, bilgi sosyolojisi, endüstrileşme ve modernleşme sosyolojisi, kitle iletişim sosyolojisi, çalışma sosyolojisi gibi alanlar sosyolojinin dünya çapında yerleşik alt kolları haline gelmiştir.

Sosyoloji Anabilim dalları nelerdir?​

Sosyoloji Anabilim dalları nelerdir?
Anabilim Dalları
- Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Kurumlar Sosyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sosyometri Ana Bilim Dalı
- Uygulamalı Sosyoloji Ana Bilim Dalı

Sosyolojinin alt dallari nelerdir?​

Sosyolojinin alt dallari nelerdir?
Sosyoloji bir diğer anlamı ile modern sanayi toplum bilimidir. Sosyoloji Nedir? Sosyoloji, toplum bilimini ve insanların sosyal hayattaki etkileşimlerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Sosyolojik bakış açısı nasıldır?​

Bireysel yaşamlarımızın, toplumsal yaşantılarımızın bağlamlarını yansıttığı o ince, ancak karmaşık ve esaslı yolları anlamak, sosyolojik bakış açısı için temeldir. Sosyolojik olarak düşünmeyi öğrenmek, başka deyişle daha geniş görünüme bakmak imgelemin işlenmesidir. Sosyolojiyle uğraşmak, yalnızca sıradan bir bilgi edinme süreci olamaz.

Sosyolojik tahayyül nedir?​

Sosyolojik tahayyül, bireyin görünüşte özel olan problemleri ile önemli toplumsal meseleler arasındaki bağlantıları yakalamaya uğraşan bir yaklaşımdır.

Sosyolojik olarak düşünmeyi öğrenmek?​

Sosyolojik olarak düşünmeyi öğrenmek?
Sosyolojik olarak düşünmeyi öğrenmek, başka deyişle daha geniş görünüme bakmak imgelemin işlenmesidir. Sosyolojiyle uğraşmak, yalnızca sıradan bir bilgi edinme süreci olamaz. Bir sosyolog, kişisel koşulların dolaysızlığından kurtulabilen ve şeyleri daha geniş bir bağlam içerisine yerleştirebilen birisidir.

Peki, sosyolojinin özellikleri nelerdir?​

Peki, sosyolojinin özellikleri nelerdir?
Bu kafa karıştırıcı gibi duran ve kimilerince kesinlikten uzak olması itibariyle bir zayıflık olarak görülebilecek ve hatta bilim olarak adlandırılmayan sosyolojinin bu özelliği, onun inceleme nesnesinin özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
 
Sosyolojinin kurucuları arasında önemli isimler bulunmaktadır:
1. Saint Simon (1760-1825): Sosyolojinin kurucularından biri kabul edilir, endüstri devrimi döneminde toplumsal değişimleri inceleyerek sosyolojinin temellerini atmıştır.
2. Aguste Comte (1798-1857): Sosyolojinin kurucusu olarak kabul edilir, "pozitif felsefe"yi geliştirerek toplum bilimlerine bilimsel bir temel sağlamıştır.
3. Emile Durkheim (1857-1917): Toplumun yapısını ve sosyal bağları inceleyerek toplumsal bütünlüğü vurgulayan önemli bir sosyolog olarak bilinir.
4. Karl Marx (1818-1883): Toplumsal sınıflar arasındaki çatışmayı vurgulayan, ekonomik faktörleri ön plana çıkaran önemli bir sosyolog ve filozoftur.
5. Max Weber (1864-1920): Bürokrasi, rasyonellik ve toplumsal eylem teorisi gibi konularda önemli katkıları olan bir sosyolog olarak bilinir.
6. Herbert Spencer (1820-1903): "Sosyolojiyi" isimlendiren ve biyolojiden topluma olan evrimsel süreçleri inceleyen bir sosyolog olarak tanınır.

Sosyolojinin uzmanlaşmış alt dalları arasında; aile sosyolojisi, kent sosyolojisi, din sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, bilgi sosyolojisi, endüstrileşme ve modernleşme sosyolojisi, kitle iletişim sosyolojisi, çalışma sosyolojisi gibi alanlar bulunmaktadır. Bu alt dallar, sosyolojinin farklı alanlarına odaklanarak derinlemesine analiz yapmayı sağlar.

Sosyolojinin anabilim dalları ise genel sosyoloji ve metodoloji, kurumlar sosyolojisi, sosyometri ve uygulamalı sosyoloji olarak sıralanabilir. Bu anabilim dalları, sosyolojinin temel konuları üzerine teorik ve pratik çalışmalar yapmayı amaçlar.

Sosyolojinin özelliklerine gelince, sosyolojinin karmaşık bir bilim dalı olması ve toplumun dinamik ve değişken yapısını incelemesi, sosyolojiyi kesin cevaplardan ziyade genel çerçevede anlamaya çalışan disiplinlerden biri yapar. Bu nedenle, sosyolojinin belirsizlik ve karmaşıklıkla başa çıkma yeteneğine sahip olması onun belki de gücünü temsil eder.
 
Geri
Üst