Sosyolojik olarak aile nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.861
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sosyolojik olarak aile nedir?​

-çocuklardan veya sadece karı-kocadan kurulu az veya çok devamlılık gösteren bir birliktir”. Sumner ve Keller’e göre de; “aile, en az iki neslin bir arada bulunduğu kan bağıyla karakterize edilen küçük bir sosyal örgüttür. Sosyolojik literatürde aile genellikle toplumsal kurumlar arasında incelenir.
Talcott Parsons ailenin iki temel görevi nedir?
Parsons’a göre Amerikan ailesinin temel ve indirgenemez iki işlevi bulunur. Bunlar, Çocukların birincil Sosyalizasyonu ve Toplum nüfus içerisinde yetişkin kişiliklerin sabitlenmesidir. Parsons’un kavramsallaştırdığı aile modeli modern sanayi toplumundaki Çekirdek Ailedir.
Talcott Parsons neyi savunur?
Parsons, en temelde klinik psikoloji ve sosyal antropolojiyi sosyoloji ile birleştiren bir akademik yönelim ortaya koymuştur. Parsons, “eylem” konusuna duyduğu ilginin yanında esasında, geniş boyutlu sistemler ve toplumsal düzen, bütünleşme ve denge sorunları üzerinde durmuştur.

Parsons a göre ailenin en önemli işlevi nedir?​

Ailenin en önemli işlevleri, türün devamı ve çocukların bakımı olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak Parsons’a göre aile, geleneksel olarak bu kuruma bağlı belirli işlevlerinin gerilemesi nedeniyle, yüksek düzeyde uzmanlaşmıştır; canlı bir birim olarak varlığını sürdürmektedir.
Ailenin tanimi nedir kısaca?
Aile, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük olarak kabul edilen bir aile; baba, anne ve çocuktan oluşur. Çekirdek ailedeki çocukların evlenmesiyle de yeni bir çekirdek aile ortaya çıkar. Bunlar amcalar, dayılar, teyzeler, halalar, yeğenler ve evlilik bağıyla aileye katılmış kişilerdir.
Aile sosyolojisinin çalışma alanları nelerdir?
Aile sosyolojisi; ailenin görevi yapısı tarihi süreç içindeki gelişimi aileyi teşkil eden bireyler ve bunların rol ve statüleri ailenin içinde bulunduğu toplumun siyasal dini ekonomik sosyal ve kültürel yapısı hakkında araştırmalar yapan bir sosyoloji alt dalıdır.
Geniş aile, anne-baba ve onlara bağımlı çocuklardan oluşan çekirdek ailenin genellikle tek yanlı (ana ya da baba yanlı) bir soy grubu çevresinde örgütlenmiş, büyükbaba, büyükanne, amca, hala, teyze gibi kan bağı olan yakın akrabalardan oluşan geniş biçimi. Aynı çatı altında yaşayan geniş aileye birleşik aile denir.
Ailenin temel işlevleri nelerdir?
Ailenin işlevleri ekonomik ihtiyaçları karşılamak, statü sağlamak, çocukların eğitimini planlamak, din eğitimi vermek, boş zaman faaliyetlerini gerçekleştirmek, aile üyelerinin birbirini koruması ve karşılıklı sevgi ortamı yaratmak gibi işlevlerdir.
Parsons a göre modernizasyon nedir?
Modernizasyon ya da çağdaşlaşma ‘geleneksel’ toplumdan ‘modern’ topluma ilerici bir geçiş modelini ifade eder. Teori; gereken destekle, “geleneksel” ülkelere daha gelişmiş ülkelerin sahip olduğu şekilde gelişme kazandırılabileceğini varsayarak bir ülkenin iç etmenlerini inceler.

Parsons sistemin aktörü nasıl?​

Parsons sistem içindeki aktörden çok bir bütün olarak sistem ile ilgilenir. Aktörlerin sistemi nasıl yarattığı ve koruduğuna değil, sistemin aktörü nasıl kontrol ettiğine odaklanır. Parsons’a göre Evrim Süreci bütün toplumlarda eşit şekilde görülmez.
Parsons a göre modern sanayi toplumunun tipik aile biçimi nedir?
Par- sons’a göre yalıtlanmış çekirdek aile, modern sanayi toplumunun tipik aile biçimidir. Bu tür aile, yapısal olarak yalıtlanmıştır; çünkü daha geniş akraba- lık ilişkileri sisteminin bir parçası değildir.
 
Geri
Üst