AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyolojide gizli mufredat ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Sosyolojide gizli müfredat ne demek?​

Gizli müfredat, hem sınıfta hem de sosyal ortamda aktarılan normlar, değerler ve inançlar gibi okulda öğretilmesi gereken “öğrenilen ancak açıkça amaçlanmayan”bir dizi derstir.

Gizli müfredat kime ait?​

Gizli müfredat, öğretmen tarafından ya da genelde okul tarafından ya amaçlanmamış, ya da amaçlanmış bir öğrenim sonucunu ifade eder.
Örtük program olarak adlandırılan bu program, okullarda uygulanan eğitim programlarında belirtilen amaç ve etkinliklerin dışında öğrenme-öğretme süreci içerisinde ortaya çıkan bilgi, fikir ve uygulamalar şeklinde tanımlanmaktadır.
Örtük program nedir kisaca?
Örtük öğrenme Programı Nedir?
Örtük program, öğrenme-öğretme süreçlerine, yaşantılarına, ortamına ve yapısına gömülü, öğrencilerin, öğretmenlerin, yöneticilerin, diğer personelin ve velilerin beraberlerinde getirdikleri özelliklerden, düşüncelerden, inançlardan, bilgi, beceri, tutum ve davranışlardan etkilenen, eğitim, öğretim ve ders programının …

Örtük program nedir ve örnekleri?​

Yazılı olmayan belirsiz ders ya da etkinlikler ise gizil-örtük programa dahildir. Genellikle okul dışında gerçekleştirilirler. Bireyleri hayata hazırlayarak kolaylık sağlayan sergi ve müze gezileri gibi okul dışı ya da ders sırasında yapılan okul içi çalışmalardır.

Örtük program kime ait?​

İlk kez İngiliz sosyolog Philip Jackson tarafından kullanılan örtük program terimi, günümüzde modernize edilerek uygulanmaktadır. Bu programda temel amaç öğrencilerin belli başlı alanlarda yetkinlik kazanması, ders dışı aktivitelerde de eğitim almaya devam etmesidir.
Örtük programın temel amacı, öğrencilerin sadece teorik bilgiyle yetinmeyip, sosyal ve kültürel alanda da deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Örtük Program Nedir? Okul müfredatında yer alan, sosyal ve psikolojik etkileşime dayalı her türlü eğitici etkinlik ve çalışma örtük program olarak nitelendirilir.
Örtük program hangi koşullarda ortaya çıkar?
Jackson’a göre örtük program, resmi olmayan, sınırları net bir şekilde belirtilmemiş, öğenciler tarafından ulaşılmayı bekleyen mesajlardan oluşur. Yazılı olmayan ders dışı etkinlikleri kapsar.
Örtük programın özellikleri nelerdir?
Bu özellikler aşağıda yer alır:

Geri