Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyoloji okuyunca ne oluyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.686
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyoloji okuyunca ne oluyor?​

Conversation. Toplumsalı yorumlayıp bütüncül bakabilme becerisi ile bir #sosyolog, kamuda ve özelde; özellikle araştırma, danışmanlık, sivil toplum, yardım, medya, gazetecilik, reklamcılık kuruluşları veya insan kaynakları, pazarlama, bilgi işlem departmanlarında kariyer planı yapabilir.

Yerli bir sosyoloji mümkün mü?​

Sosyoloji bir bilimdir. Hatta sosyoloji toplumun doğa bilimidir. Dolayısıyla yerli üroloji ne kadar mümkün ise, yerli sosyoloji de o kadar mümkündür. Tüm diğer modern bilimler gibi sosyoloji de Batı’da inşa edilmiştir.

Sosyoloji neden okunmalı?​

Sosyoloji neden okunmalı?
Sosyoloji, çevremizdeki insanları, onların hasletlerini, düşlerini, kaygılarını ve acılarını daha iyi anlamamızı sağlayarak, empati yeteneğini güçlendirir. Öteki toplumlar ve gruplar hakkında bilgimizi artırır. Korku ve zıtlaşma yerine, hoş görüyü teşvik eder.

Sosyoloji mezunları hangi alanlarda iş bulabilir?​

Sosyoloji mezunları hangi alanlarda iş bulabilir?
Sosyoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
- Gazetecilik ve medya,
- Bankacılık ve finans,
- Reklamcılık,
- Sigortacılık,
- Araştırma merkezleri,
- Sivil toplum kuruluşları,
- Yazarlık,

Sosyoloji hangi konuları kapsar?​

Kavramlar
- Toplumsal gerçeklik.
- Toplumsal yapı
- Toplumsal ilişkiler.
- Toplumsal gruplar.
- Toplumsal katmanlaşma.
- Toplumsal gelişim.
- Toplumsal politikalar.
- Kültür.

Sosyoloji hangi konuları ele alır?​

Sosyolojinin doğrudan doğruya incelediği konular şunlardır;
- Sosyal gruplar, gruplar arası ilişkiler ve sosyal sınıflar.
- Toplum ve toplumların evrimi.
- Sosyal yapı(Sosyal ilişki, sosyal tabakalaşma)
- Toplumsal kurumlar (Aile, din, hukuk, siyaset, eğitim,ekonomi)
- Nüfus ve yerleşme.
- Kültür ve kültürel değişme.

Sosyoloji mezunları nerede çalışır?​

Sosyoloji mezunları nerede çalışır?
Sosyologlar, Devlet Planlama Teşkilatı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kamu kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalışmaktadırlar.

Sosyolog devlette ne iş yapar?​

Sosyolog devlette ne iş yapar?
Sosyoloji mezunları için kamu sektöründe Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Sağlık, Adalet, Tarım, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor ve İçişleri gibi çeşitli bakanlıklar; Bölgesel Kalkınma Ajansları, TÜBITAK, YÖK, TRT, Türkiye İstatistik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ulusal Ajans, Türk Patent Enstitüsü …

Sosyoloji de hangi dersler var?​

Bu doğrultuda bölüm öğrencileri Sosyoloji, Temel ekonomi, Siyaset bilimi, Sosyolojik analiz, Psikoloji, Toplumsal değişme ve Sosyal Antropoloji, Sosyal İstatistik, Kültür ve Toplum, Veri Analizi, Çağdaş Sosyal Kuramlar, Sosyal İstatistik, Medya ve iletişim, aile sosyolojisi, eğitim sosyolojisi, kültürel çalışmalar.
 
Sosyoloji okuyan bir kişi, toplumsal olayları yorumlama ve bütüncül bir bakış açısına sahip olur. Bu yetenekleri sayesinde kamu ve özel sektörde farklı kariyer alanlarında çalışabilir. Örneğin, araştırma, danışmanlık, medya, gazetecilik, reklamcılık, insan kaynakları, pazarlama gibi alanlarda iş imkanları bulabilir.

Sosyoloji bir bilim dalıdır ve toplumun doğasını inceleyen bir disiplindir. Dolayısıyla yerli bir sosyoloji disciplininin mümkün olduğu söylenebilir. Diğer modern bilimler gibi sosyoloji de Batı'da geliştirilmiştir, ancak her toplum kendi sosyolojisini geliştirebilir ve yerel koşullara uyum sağlayabilir.

Sosyoloji okumanın önemli bir nedeni, çevremizdeki insanları, grupları ve toplumları daha iyi anlamamızı sağlamasıdır. Empati yeteneğini geliştirir, farklı gruplar hakkında bilgi sahibi olmamızı ve hoşgörüyü teşvik eder.

Sosyoloji mezunları çeşitli alanlarda iş bulabilirler. Bunlar arasında gazetecilik, medya, bankacılık, finans, reklamcılık, sigortacılık, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları ve yazarlık gibi sektörler yer almaktadır.

Sosyoloji genel olarak toplumsal gerçeklik, toplumsal yapı, toplumsal ilişkiler, toplumsal gruplar, toplumsal katmanlaşma, toplumsal gelişim, toplumsal politikalar ve kültür gibi konuları kapsar. Konular arasında sosyal gruplar, toplumların evrimi, sosyal yapı, toplumsal kurumlar, nüfus ve yerleşme, kültür ve kültürel değişim gibi başlıklar da bulunmaktadır.

Sosyoloji mezunları genellikle devlet kurumlarında ve özel sektörde çalışabilirler. Devlet kurumları arasında Devlet Planlama Teşkilatı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kurumlar yer alırken özel sektörde de çeşitli alanlarda iş imkanları mevcuttur.

Devlette çalışan sosyologlar genellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Sağlık, Adalet, Tarım, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor, İçişleri gibi bakanlıklar ve kurumlar ile Bölgesel Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK, YÖK, TRT, Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurumlarda görev yapabilirler.

Sosyoloji bölümünde okuyan öğrenciler genellikle Sosyoloji, Temel ekonomi, Siyaset bilimi, Sosyolojik analiz, Psikoloji, Toplumsal değişme ve Sosyal Antropoloji, Sosyal İstatistik, Kültür ve Toplum, Veri Analizi, Çağdaş Sosyal Kuramlar, Medya ve iletişim, aile sosyolojisi, eğitim sosyolojisi gibi dersler alırlar.
 
Geri
Üst