AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sosyolog devlette ne is yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyolog devlette ne iş yapar?​

Birçok sosyolog belediyeler, kaymakamlıklar, yerel yönetimler, uyuşturucu bağımlılığın önlenmesi için bölgesel refah merkezlerinde, sosyal politika merkezlerinde, kültürel yerel merkezlerde, gençlik merkezlerinde ve yaz kamplarında yönetici, danışman ve araştırmacı olarak istihdam edilmektedir.

Sosyolog ataması var mı?​

Üniversitelerin sosyoloji bölümlerinden her yıl yaklaşık 9 bin öğrenci mezun oluyor ancak 5 yıldır sosyolog ataması yapılmıyor. Konuya ilişkin Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ataması yapılmayan sosyologların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Sosyoloji mezunları hangi bakanlıklarda çalışabilir?​

Sosyoloji mezunları hangi bakanlıklarda çalışabilir?
Sosyoloji bölümü mezunları, kamu ve özel sektör kurumlarında istihdam edilebilir. Özel şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde, medya kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde; Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık Bakanlıkları ve benzeri kurumlarda uzman, proje yöneticisi ve sosyolog olarak çalışabilir.

Sosyoloji bölümü mezunları rehber öğretmen olabilir mi?​

Bilindiği üzere MEB, 2011 yılında yaklaşık yirmi bin civarında olan rehber öğretmen açığını kapatmak için “sosyoloji” alanından mezun olan kişilere rehber öğretmenlik alanına geçiş hakkı tanımıştı. Bugün alan değişiklikleri sürecinde sosyoloji alanı mezunlarının rehber öğretmenlik alanına geçişine müsaade edilmiyor.

Sosyoloji bölümü mezunları KPSS Kaç puanla atanır?​

Sosyolog Atamaları KPSS Taban Puanları
Atama Dönemi | Kadro Adı | Taban Puan
2019 / 2 | Sosyolog | 87,78848

2020 kaç sosyolog atandı?​

2020 kaç sosyolog atandı?
2020/1 KPSS merkezi ataması için sosyoloji mezunu olarak başvuru yapılabilecek 126 kadro bulunmakta idi. Bunlardan 115 adedi 4001 nitelik kodu ile başvuru yapılabilen kadrolara aitken kalan 11 tanesi ise 4129 yani sosyoloji veya benzeri bölüm mezunlarının başvuru yapabildiği kadrolara aitti.
Sosyoloji bölümü kaç puanla atanır?​
 
Sosyologlar devlette genellikle belediyelerde, kaymakamlıklarda, yerel yönetimlerde, bölgesel refah merkezlerinde, sosyal politika merkezlerinde, gençlik merkezlerinde, kültürel yerel merkezlerde ve yaz kamplarında yönetici, danışman ve araştırmacı olarak görev yapabilirler. Bu alanlarda toplumun sosyal yapıları, sorunları ve ihtiyaçları üzerine çalışmalar yaparak politika oluşturmaya yardımcı olabilirler.

Sosyolog atamalarıyla ilgili olarak son yıllarda sosyolog atamasının yapılmadığı bilinmektedir. Üniversitelerin sosyoloji bölümlerinden yaklaşık 9 bin öğrenci mezun olurken, sosyolog atamasının gerçekleşmemesi sosyoloji mezunlarının mağduriyetine yol açmaktadır. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi ile bu konudaki sorunlar gündeme getirilmektedir.

Sosyologlar, sosyoloji bölümü mezunu olarak çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Bu bakanlıklar arasında Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık Bakanlıkları gibi kurumlar yer almaktadır. Ayrıca özel sektörde de insan kaynakları bölümlerinde, medya kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde de çalışma imkanı bulabilirler.

Sosyoloji bölümü mezunları genellikle rehber öğretmen olamamaktadır. MEB'in önceki yıllarda yapmış olduğu düzenleme ile sosyoloji mezunlarına rehber öğretmenlik alanına geçiş hakkı tanınsa da günümüzde bu tür geçişlere müsaade edilmediği bilinmektedir.

Sosyologların atanmaları genellikle KPSS sınavı üzerinden yapılmaktadır. Örneğin, 2019 yılında sosyolog kadrosuna atanmak için gereken taban puan 87,78848 olarak belirlenmiştir. Her yıl bu puanlar değişebilmektedir, dolayısıyla güncel KPSS taban puanlarına bakmak önemlidir.

2020 yılında 126 sosyolog kadrosu için KPSS merkezi ataması başvuruları yapılabileceği bilinmektedir. Bu kadrolardan 115'i 4001 nitelik kodu ile başvurulabilen kadrolar iken, geri kalan 11 kadro ise 4129 nitelik kodu ile başvurulabilen kadrolara ait olduğu belirtilmiştir.

Sosyoloji bölümüne atanmak için gereken puan her atama döneminde değişebilmektedir. Örneğin, 2019 yılında sosyolog kadrosuna atanabilmek için gereken taban puan 87,78848 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla her atama döneminde güncel taban puanları takip etmek önem arz etmektedir.
 
Geri
Üst