Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sosyo kulturel Teori nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.920
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sosyo kültürel Teori nedir?​

Vygotsky’nin sosyokültürel kuramı, bilişsel gelişim üzerinde kültür, çevre ve dilin etkisinden söz eder. Sosyokültürel faktörler çocuğa uygun deneyim ortamları sağlar ve birey çevresi ile etkileşime girdiği ölçüde; algı, dikkat, bellek gibi bilişsel süreçleri gelişim gösterir (Berk, 2003).

Hangi bilim insanı çocuğun gelişiminde kültürün etkisini vurgular?​

İki kuramcı arasında toplumsallaşmaya ilişkin birçok farklı açıklama olmasına karşın, en önemli farkın Piaget’ye göre çocuğun büyüdükçe toplumsallaşması, Vygotsky’e göre ise çocuğun büyüdükçe bireyleşmesi olduğu ifade edilebilir. Anahtar sözcükler:Piaget, Vygotsky, toplumsallaşma, aile, kültür.

Vygotsky nin kuramına göre bir kültürel aracın bir kişiden diğerine nasıl geçer?​

Vygotsky nin kuramına göre bir kültürel aracın bir kişiden diğerine nasıl geçer?
Vygotsky’e göre bireyin gelişiminde özellikle 24 aya kadar doğal çizgi dediğimiz gelişim söz konusudur. Fakat 2 yaşından sonra birey artık kültürel çizgi dediğimiz alana geçer.

Bilişsel gelişimde sosyal etkileşimleri ve kültüre daha çok önem veren kuramcı kimdir?​

Bilişsel gelişimde sosyal etkileşimleri ve kültüre daha çok önem veren kuramcı kimdir?
en önemli kuramcıları arasında ise Jean Piaget ve Lev Vygotsky gösterilmektedir. kuram, konuşma dili ile birlikte bilişsel gelişimi sağlama konusunda toplum ve kültüre vurgu yapar.

Sosyokültürel yaklaşım nedir psikoloji?​

Aynı anda toplum ile beraber toplumsal bir grubu ele alan, kendine özgü bu kültürü ilgilendiren anlama sosyokültürel denir. Herhangi bir toplum içerisindeki sosyal çevrenin ve sosyal yapının kültürel olarak ele alınması şeklinde de ifade etmek mümkün.

Çocuğun oyununu değerlendirirken mutlaka yaşadığı kültürü de incelemek gerektiğini vurgulayan kuramcı kimdir?​

Dolayısıyla küçük bir çocuk yalnız başına oynadığında bile, Vygotsky bu tür oyunun, oyunun konuları ve parçaları sosyokültürel öğeleri ifade ettiği için önemli bir biçimde toplumsal olduğunu düşünmektedir.

Kültürel araç nedir Vygotsky?​

Kültürel araç nedir Vygotsky?
Vygotsky, işaretler teorisinde çocukların dili nasıl içselleştirdiğini açıklamıştır. Ona göre toplumsal işaret sistemi olan dil, rakamlar, haritalar vb. etkenlerin çocukların bilişsel gelişimde etkisi vardır. Vygotsky dili düşünme aracı olarak tanımlar. Dilin öncelikli görevi iletişim kurmaktır.

Bilişsel kuramın temsilcisi kimdir?​

Bilişsel kuramın temsilcisi kimdir?
Bilişsel yaklaşım son zamanlarda oldukça önem kazanmıştır. İnsanın aktif bir varlık olduğu görüşünü savunan bilişsel yaklaşım, davranışların da bilişsel yaklaşım ile şekillendiğini ifade eder. Bilimsel yaklaşımın temsilcileri ise Jean Piaget ve Jerome Bruner olarak bilinmektedir.

Piaget bilişsel gelişim kuramı neden önemlidir?​

kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget’ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.

Sosyo-kültürel yapı ne demek?​

Bir toplumu hem sosyal hem de kültürel yönden etkileyen koşullar, sosyokültürel olarak tanımlanır. Her toplumun gelenek, din ve inançlar kapsamında kendine özgü bir sosyokültürel yapısı vardır. Bu yapıların oluşması ve muhafaza edilmesi için yüzlerce yıl geçmesi gerekir.
 
Sosyo-kültürel teori, bilişsel gelişimin kültür, çevre ve dil gibi sosyo-kültürel faktörler tarafından nasıl etkilendiğini inceleyen bir kuramdır. Vygotsky'nin sosyo-kültürel kuramı, çocuğun gelişimini anlamak için önemli bir perspektif sunar. Bu kuram, çocuğun gelişiminin dış faktörlerden etkilendiğini ve sosyal etkileşimlerin, dilin ve kültürün bilişsel süreçleri şekillendirmede önemli olduğunu vurgular.

Vygotsky'nin kuramına göre, kültürel araçlar bireyden diğerine nasıl geçer sorusuna cevap verirken, dilin ve diğer kültürel sembollerin bireyler arasında iletişim ve öğrenme aracı olarak rol oynadığını belirtir. Özellikle 2 yaşından sonra birey, kültürün etkisi altına girer ve dil, semboller gibi kültürel araçlar aracılığıyla bilişsel gelişimini sürdürür.

Bilişsel gelişimde sosyal etkileşimleri ve kültüre önem veren kuramcılar arasında öne çıkan isimler Jean Piaget ve Lev Vygotsky'dir. Bu kuramcılar, sosyal etkileşimlerin ve kültürün bireyin bilişsel gelişimine önemli katkı sağladığını savunurlar.

Sosyo-kültürel yaklaşım, psikolojide toplum ve kültürün bireyin davranışları, düşünceleri ve duyguları üzerindeki etkilerini inceleyen bir çerçevedir. Bu yaklaşım, bireyin sosyal ve kültürel çevresindeki etkileşimleri ön plana çıkararak bilişsel süreçleri değişen bağlamlarda değerlendirir.

Çocuğun oyununu değerlendirirken kültürünün önemini vurgulayan kuramcı olarak Lev Vygotsky öne çıkar. Vygotsky'ye göre, çocuğun oyunu sosyokültürel unsurları içerdiği için kültürel bir etkileşim aracı olarak değerlendirilmelidir.

Vygotsky'ye göre kültürel araçlar, dil, semboller, işaretler gibi toplumsal sistemlerin çocukların bilişsel gelişiminde önemli bir role sahip olduğunu belirtir. Dilin düşünme aracı olarak kullanıldığını ve toplumsal işaret sisteminin çocukların bilişsel gelişiminde etkili olduğunu vurgular.

Bilişsel kuramın temsilcileri arasında Jean Piaget ve Jerome Bruner bulunmaktadır. Bu kuram, insanın davranışlarını ve süreçlerini bilişsel süreçlerle açıklamakta ve bireyin aktif bir şekilde çevresiyle etkileşime geçtiğini vurgular.

Son olarak, sosyo-kültürel yapı, bir toplumun hem sosyal hem kültürel yönden etkileyen koşulları ifade eder. Her toplumun kendine özgü sosyo-kültürel yapısı vardır ve bu yapılar gelenekler, inançlar ve kültürel öğeler üzerinde şekillenir. Bu yapıların oluşması ve sürdürülmesi uzun bir zaman dilimini gerektirir.
 
Geri
Üst