AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sosyalizm Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
İktidar ve uretim araclarının halk tarafından kontrol edildiği bir toplum fikrine dayanan bir duşunce sistemidir sosyalizm Bir terim olarak ilk kullanılışı 19 yuzyılın başına kadar gider Gunumuzde de sık sık tartışma konusu olmaktadır

Sosyalizm, liberal ve ferdiyetci sistemlere karşı bir tepki olarak doğmuştur Sosyalistler, sınıfsız bir toplumun oluşturulması amacıyla, devrim ya da toplumsal evrimle orgutlu bir emekci sınıf kurulmasını amaclarlar Bu duşunce sistemi, kokenlerini sanayileşme donemindeki aydınlanma duşuncesinde dile getirilen sosyal ve siyasal eşitlik isteğinden almıştır

Bazı sosyalistler,uretim aracları uzerindeki ozel mulkiyetin kamu mulkiyetine gecmesi ile tum sorunların cozuleceğine inanırlar Bu ne kadar doğru(?) Muhakkak ki sosyalizm dunyayı anında cennete cevirmeyecektir Sosyalizmi ilk once servetin uretimi, tuketimi, paylaşılması ve dağıtılaması acısından ele almak gerekir

Bu duşunce sistemi, liberal kapitalist sistemin calışma ve de mulkiyet kurumlarını adaletsiz bulmuştur Kapitalist sistemin yerine gecmek isteyen bir rejimdir Bilindiği uzere kapitalist sistemlerde, piyasa ekonomisi, ozel mulkiyet ve kar esasına dayanır ve de sanayileşmenin urunu sayılır Sosyalistlere gore sosyalizmde, aynı kapitalist sistem gibi ihtilal sonucu kurulacaktır Sosyalizm ekonomik faaliyetlerin kişilerden topluma, ozel sektorden kamuya aktarılması gerektiğini savunur Bununla birlikte, uretim araclarının toplumun hizmetinde olması gerektiğini ve işcinin hayat standartlarının arttırılması gerektiğini ileri surerler Sosyalist sistemde uc onemli unsur vardır Bunlar:

a) Uretim aracları toplumun malı olmalı,

b) Uretim, insan ihtiyacına gore olmalı,

c) Bunların hepsi demokratik bir yol izlenerek yapılmalıdır

Sosyalistleri birleştiren ana fikir; toplumda sınıf farklılıklarının ortadan kaldırılması ve de toplu calışma ile elde edilen kazancın emek sahibi olan topluluğa ait olmasıdır Aslında sosyalistler bazı muhim noktalarda fikir birliğine varmışlardır, ortak hedeflerde belirlemişlerdir fakat, bu hedeflere nasıl ulaşacakları konusunda ayrılığa duşmuşlerdir Orneğin, kapitalist sistem nasıl değiştirilecek? Şiddet kullanarak mı yoksa demokratik yollarla mı? Zaten esas problemde işte tamda bu noktada başlıyor Ortaya cıkan tum sorunlara farklı farklı oneriler, cozumler sunulmaktadır ve oldukca hararetli tartışmalar olmaktadır Oyle sanıyorum ki bu tartışmalar daha cok uzun sure surecek Diğer ulkeler icin yorum yapmak istemiyorum, tamamen kendi milletim adına konuşuyorum ki, en iyi bildiğimiz şey tartışmak Fakat ne yazık ki kuru kuru tartışmak, cozum getirmemek

Geri